- Du er den første journalisten som har ringt i valgkampen. For oss små partier er det vanskelig å få være med i debattene og få plass i mediene, sier Bjørn Inge Johansen, som er førstekandidaten til Alliansen i Sør-Trøndelag.

Det er 17 ulike partier å stemme på både i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag i årets stortingsvalg.

Fosna-Folket har snakket med noen partier ikke alle har et forhold til for å finne ut hvorfor de stiller til valg, og hva som er toppsakene deres.

Endring

Når Fosna-Folket snakker med listetoppene til flere av de mindre kjente partiene som stiller til valg i år, er det en ting som går igjen: De som er politisk aktive i de små partiene føler ikke at de mer kjente politiske partiene har fokus på det som opptar dem aller mest.

En gjenganger hos flere av partiene Fosna-Folket snakker med er også at sterke standpunkt i enkeltsaker de andre partiene ikke prioriterer like høyt, kan være avgjørende for at kandidatene ser behovet for en annen liste å stemme på.

Ombudsordning

Johansen i Alliansen sier at de to toppsakene til Alliansen er at klima-midler brukes på fornybar mikrokraft i landbruket, og å få på plass en ny ombudsmannsordning for alle offentlige tjenester.

- Pasientombud og liknende har alt for liten makt til å få gjort noe. Enkeltinnbyggere må få et direkte folkevalgt ombud som kan hjelpe den enkelte å få riktig hjelp til rett tid, sier Johansen.

Han tror småparti får lite oppmerksomhet i mediene fordi journalister ikke vet hvem partiet eller kandidatene deres er.

Suverenitet

Kristian Kahrs, førstekandidat for Demokratene i Norge i Sør-Trøndelag sier det som er vanskelig for dem som et lite parti er at folk ikke vet om partiet.

- Det som kjennetegner vårt parti er nei til globalismen. Nøkkelsakene for oss i Sør-Trøndelag er norsk suverenitet, å ta tilbake den demokratiske styringen til Norge og å tilbakeføre rettigheter til den norske arbeiderklassen, sier han.

Politikertrøtte

Trond Skogaker, førstekandidat for Partiet de Kristne i Sør-Trøndelag, sier det er vanskelig å nå frem i de større avisene som mange velgere leser.

- Vi er et kristent parti for alle, ikke bare de kristne, sier han.

Han sier partiets største valgsak er å styrke omsorgen ved å styrke bemanningen ved sykehus, sykehjem og hjemmesykepleien.

- Folk er stort sett politikertrøtte. Fordi dette er det andre stortingsvalget vårt får vi noe statlig støtte. Alle parti har sin begynnelse, og vi stiller sterkere i år enn ved forrige stortingsvalg, sier Skogaker.

Oppstartsfase

Helsepartiet i Sør-Trøndelag ble stiftet i slutten av mars i år. Førstekandidat Grete Lianes sier målet for årets valg er å få startet opp Helsepartiet lokalt i Trøndelag.

- Vi kommer ikke til å finne noe mandat i Sør-Trøndelag. Vi er med i valgkampen for å vise at Helsepartiet er på gang, og å bli kjent for folk. Vi satser mot kommunevalget i Trondheim i 2019 og stortingsvalget etter. Målet er å kjempe om stortingsplass fra Oslo og Akershus, sier hun.

Nytt politisk system

Øyvind Eikrem, førstekandidat for Piratpartiet i Sør-Trøndelag sier at hans parti ønsker å legge om systemet for hvordan politikken er organisert og hva statens rolle skal være.

- Piratpartiet ønsker mange direkte valg der innbyggerne er med på å bestemme i enkeltsaker i stedet for å delegere fullmakter et fåtall representanter. I Norge har vi hatt rådgivende folkeavstemninger i snitt rundt hvert 20. år, sier han.

- Vi ønsker at man har mange valg hvert år, på lokalt eller nasjonalt nivå etter hvilken sak det gjelder.

Målsetningen til partiet er å få en prosent av stemmene i fylket.

-Vi fikk rundt 7000 stemmer i forrige stortingsvalg. I år håper vi på å få over 10 000 stemmer, og å få lokal representasjon i Trondheim i kommunevalget i 2019. Det var bare 350 stemmer om å gjøre å få folkevalgt representasjon for to år siden. Det er ikke mye i Trondheim, sier Eikrem.