Spelet "Den siste viking" etter Johan Bojers roman med samme navn, settes i år opp for sjuende gang i amfiet og på Presteleva ved Museet Kystens Arv på Stadsbygd. Premieren er 17. august og det kjøres ti forestillinger fortløpende. Spelet foregår på kveldstid.

- Mange har sett spelet mange ganger. Hva er nytt i år?

- Det er mye forandringer. Vi har ny tekstforfatter og dermed nytt manus som ikke legger vekt på akkurat det samme som tidligere. Det blir mer action, flere går i vannet under Trollfjordslaget. I tillegg blir det mer sloss-scener fra Lofoten, men samtidig mange sarte fine scener. Mange blant publikum vil nok få tårer i øyekroken. Det er lett å bli beveget, mener Stein Aage Nesdal.

Intens øvingsperiode

Etter ei helg med leseprøver i juni har det nå vært øvinger hver dag siden 28. juli. Premieren torsdag kveld nærmer seg med stormskritt og mandag da Fosna-Folket var innom startet prøvene klokken 11 og da regissør Nils Gaup kom gående fem på elleve fortalte han at de skulle holde på til midnatt.

- Vanligvis har vi åtte uker med prøver, her har vi bare to. Det er en tøff og slitsom tid for skuespillerne, og vi er ikke i mål enda. Men, alle står helhjertet på, det jobbes nesten døgnet rundt, sier Gaup som er imponert over de lokale skuespillerne.

Sang

Nesdal påpeker at årets forestilling har mye fin sang.

- Stadsbygd mannsangerforening er blitt utrolig flinke. De er med og synger og har også roller i spelet. I tillegg har vi flere dyktige solister.

Nesdal har som nevnt vært med på alle oppsettingene og har erfaring med flere regissører.

Skryter av regissøren

- Hvordan er det å jobbe under Nils Gaup? Er det krevende?

- Nei, jeg vil ikke si det. Han er veldig behagelig å jobbe med. Han hever aldri stemmen og blir aldri stressa. Det smitter over på oss andre at Nils har stålkontroll. Da roer vi oss ned også. Vi er godt fornøyd med årets regissør, slår han fast. Han berømmer også Gaup sin evne til å ta imot innspill og forslag og påpeker at med Gaup som regissør blir det action.

- I tillegg er han mottakelig for innspill og forslag fra skuespillerne og lar oss få prøve ut forslag, sier Nesdal.

Utfordringer

- Hva har vært mest utfordrende foran årets spel?

- Det er båtene, sier Nils Gaup raskt.

Å manøvrere båtene ut og inn er den største utfordringen, mener regissør Nils Gaup. Foto: Sigrun Overland

- De skal ut og inn på riktig tid. Men, det begynner å gå seg til. Skuespillerne er blitt ganske gode sjømenn, legger han til.

En annen utfordring er sloss-scenene.

- Vi får utover en teaterfightmaster mandag kveld som skal lære skuespillerne å slåss slik at de ikke skader seg, opplyser han.

- Dette er som å lage film. Vi er ute hele tiden, og alle er spente og nervøse før premiere. Jeg også, selv om det ikke synes utenpå, innrømmer regissøren.

Billettsalget

Assisterende daglig leder gjennom KulturCompagniet, Tom Alte, har hovedansvaret for markedsføringen og billettsalget foran årets forestillinger av "Den siste viking".

I år blir det nummererte plasser i amfiet. Foto: Sigrun Overland

- Vi har solgt 5888 billetter, og har en del reservasjoner, så anslagsvis 6000, opplyser han.

Det er vesentlig mer enn hva som har vært tilfelle tidligere år spelet er satt opp.

- Vanligvis har vi ligget på rundt 2000 forhåndssolgte billetter i starten av august, opplyser han.

I og med at det i år er plassbilletter mener han det kan være lurt å sikre seg billett nå.

- Det er ikke sikkert det er lurt å sitte for lenge på gjerdet å vente, hvert fall hvis du ønsker en bestemt plassering, påpeker han.

For øvrig opplyser han at fredag 25. august allerede er utsolgt.