- Det er helt nytt at krimbøker i serie kommer ut med så kort mellomrom. Jeg har skrevet i et par år for å ligge i forkant. Utgivelsene begynner fort å ta meg igjen. Jeg skriver på den sjuende boka nå, men takten må ned på sikt, sier Rune Angell-Jacobsen.

Forfatteren med basen sin i Botngård, har gitt ut over 140 bøker i en lang forfatterkarriere, og sier det er spennende å prøve noe helt nytt i det Max Balder er blitt hovedperson i sin egen bokserie.

Forsvarsbakgrunn

I serien av ni bøker om Abel Eik som Angell-Jacobsen har ført i pennen, er Max Balder en biperson som er med i to bøker. Den norskamerikanske agenten med bakgrunn som elitesoldat, leder en liten utrykningsavdeling i FBI. Den trår til etter behov, og Angell-Jacobsen forteller at det gir muligheter for handling i mange forskjellige miljø på ulike steder over hele USA.

- Jeg likte Max Balder så godt som karakter i serien om Abel Eik at jeg hadde lyst til å skriver bøker med ham som hovedperson. Det ble forlaget med på. Han har en interessant bakgrunn som spesialsoldat som mistet familien sin i angrepene 11. september og ble headhuntet til FBI etter at han ga seg i militæret, sier han.

- Det er spesielt interessant med krim-settingen i USA og forskjellige steder der. Det finnes ikke noe miljø med mer dramatikk enn der borte. De kriminelle er mer voldelige enn her, og det gjør at krimbekjempelsen også er tøffere.

Angell-Jacobsen har selv bakgrunn i Forsvaret. Han har hatt flere opphold i USA, og på ulike baser rundt om i landet før han kom til Ørland flystasjon i 1982.

- Jeg endte til slutt opp i NATO-hovedkvarteret etter ulike roller før jeg ble forfatter på heltid, sier forfatteren.

Frittstående

Angell-Jacobsen er kanskje mest kjent for serien «Amerika!» som handler om utvandring til USA. Serien på 52 bøker er på over 13 000 sider. I sin store produksjon, har han også skrevet bøker satt i den Andre verdenskrig, og mye annet.

- En del har negative holdninger til serielitteratur. Det får de bry seg om. De fleste liker å lese videre om personer de blir fanget av i de første par bøkene. Hvordan går det videre med Harry Hole, for eksempel, sier han.

Mens noen bokserier består av bøker som sammen utgjør en lang historie, har Angell-Jacobsen valgt at bøkene om Max Balder er adskilte romaner som kan leses hver for seg uten å kjenne tidligere handling.

- Man kan lese dem i hvilken som helst rekkefølge, og hver bok er en historie for seg som står alene. MAnge serier sikter seg inn på kvinner som publikum. Disse bøkene er skrevet for å være noe som passer for både menn og kvinner. Det er også mange menn som leser dem, forteller Angell-Jacobsen.

Han sier det følger risiko med å skrive flere bøker i den samme serien før den første er gitt ut.

- Forlaget satser på ideen. Det er leserne som avgjør hvor vellykket prosjektet er. Det er ikke alltid sånn at det blir som man hadde tenkt med bøker. Som forfatter har også jeg tatt risiko ved å investere så mye arbeid i prosjektet. Det forretningsmessige i bokbransjen har større fokus nå enn det gjorde da jeg debuterte på 70-tallet. Forlagene lever selvfølgelig av bøkene som selger godt, sier forfatteren.

Disiplin

I det Angell-Jacobsen begynner å nærme seg å ha levert fra seg 150 bokmanus som blir utgitt, spør Fosna-Folket hva som gjør den store produksjonen mulig.

- I en lengre serie der historien henger sammen, er det bare å fortsette der forrige historie slapp. Settingen er klar, karakterene er klare og handlingen fortsetter. Man trenger ikke å tenke ut et helt nytt opplegg. Enkeltbøkene jeg har skrevet krever mer research per bok. Jeg har også erfaring med å skrive bøker, sier han.

Han sier at det er både slik at historien kan være klar før han setter seg for å skrive, men andre ganger endrer historien løp i løpet av prosessen.

- Det er litt både òg i mange tilfeller. Man skal skape historien, ikke la karakterene diktere hvor veien går, samtidig som man oppdager ting underveis. Et ganske detaljert synopsis, kanskje en fjerdedels bok som man så fyller ut gir gode resultat for meg, sier Angell-Jacobsen.

Han skrev de første bøkene på fritiden mens han jobbet i forsvaret. Som forfatter på heltid sier han at disiplin er viktig.

- Når jeg setter meg ned for å jobbe så kommer det. Jeg skriver fem dager i uka og følger det godt. Klart jeg kan være fleksibel når barnebarna kommer på besøk, det styrer jeg selv. Ingen gjør min jobb om jeg skulker. Jeg trives godt med å gjøre forpliktelser for å skrive 2-3 års arbeid med en gang. Det er sånn jeg vil ha det, sier han.

Google maps

Det har skjedd stor utvikling fra Angell-Jacobsens første bok skrevet for hånd, til bok 140+ i en tid med digitale oppslagsverk tilgjengelig ved fingerspissene, og interaktive kart der man kan se både flyfoto og bilder fra gateplan.

- Det er ikke sånn at jeg må låne ut bøker fra universitetsbiblioteket. Nå kan jeg gå inn på Google maps og se hvilke planter som vokser i gata, fargene på husene. Man får ikke med luktene eller lydene, men utgangspunktet er bra. Det er noe annet enn i tiden til Morgan Kane, sier han.

Forfatteren har ikke noe mål om å bli kjendis, selv om han medgir at mer PR-jobbing kunne gitt flere boksalg.

- Det blir seks bøker i år. Ikke mer, ikke mindre. Jeg trives veldig godt som jeg har det og vil helst være anonym på gata heller enn å eksponere meg selv personlig. Det er klart det er morsomt å få hyggelige tilbakemeldinger fra lesere på Facebook-siden min, men jeg har ikke behov for å stille for å holde masse foredrag, sier Rune Angell-Jacobsen.