- I vinter mistet vi omtrent en ungdom i måneden i trafikken på Fosen. Det er for mye. I et lite og tett samfunn, trenger vi alle. Vi har ingen å miste, sier Reidar Frog, som er leder i American Car Club Fosen, som står bak Motorama.

Bil og motor er en viktig hobby for mange.

I tillegg til utstilling av over 100 biler og 80 motorsykler i Fosenhallen, vil besøkende i år få demonstrert kreftene i en frontkollisjon i 60. På direkten.

Må nå frem

Frog og Ivar Bonsak, som er kasserer i bilklubben, forteller at klubben satte seg ned for å prøve å finne ut hva de kunne bidra med for å få ungdom som er interessert i bil og motor til å ta sikkerheten på alvor.

De forteller om skrekkhistorier fra både Fosen og andre steder i Trøndelag der godkjent EU-kontroll betyr at man kan gjøre hva man vil med bilen og modifiseringer uten å tenke på hva som er lov før neste kontroll om to år.

- For oss er det viktig å fange opp de med bil eller motorinteresse, om det er amerikansk bil eller ikke, slik at de kommer inn i et miljø der bilen skal være i orden og det er tøft å kjøre trygt og hensynsfullt. Da jeg fikk min første bil kom den kanskje opp i 70 kilometer i timen på en god dag og litt medvind, sier Frog.

- Det var stort å ha en bil med hundre hestekrefter da jeg fikk min første bil. Nå er mulighetene for høy fart og derfor enda større konsekvenser store, sier Bonsak.

Motorama hadde et rekordstort antall utstillingsobjekter sist gang i 2015. Foto: Arkivfoto

- Sprenge et par motorer

I år arrangeres Motorama for 6. gang. I tillegg til utstilling av flotte biler og motorsykler stiller mange andre aktører opp.

Kjør for Livet kommer til å ha et stort område, fire bilforhandlere stiller ut, lokale firmaer viser frem sine motor-relaterte varer og tjenester.

- Alt med motor på passer inn. Hårklipper, sementblander og så videre. Vi håper på å få med en del traktorer i år. Vi skal ha kontinuerlig EU-kontroll for å vise frem at en bil kan se bra ut, men skrante på sikkerheten og at en bil som ser litt ruskete ut kan ha stålkontroll på sikkerheten, sier Frog.

I løpet av utstillingshelga vil publikum også få se hva som skjer om man kjører en bilmotor uten olje, eller uten drivstoff.

- Vi kommer til å sprenge et par bilmotorer ja, sier Frog.

Frontkollisjon

Et par biler vil også bli ofret slik at man kan få se kreftene som er i sving og resultatet på hva som skjer i en frontkollisjon.

En bil heises opp med kran over 20 meter over bakken og treffer asfalten. Den treffer bakken med en hastighet på 40 kilometer i timen. Bil nummer to heises enda høyere opp og viser kreftene ved å kollidere i 60 kilometer i timen.

- Bjugn bilopphuggeri sponser preparerte biler så det ikke blir så mye søl. Vi må prøve å gjøre noe som treffer unge og får dem med inn i et miljø rundt bil i stedet for å ta høy risiko for seg selv og alle på veien rundt, sier Frog.

Begge bilentusiastene sier de er avhengige av gode samarbeid for å få til arrangementet, som fyller Fosenhallen godt opp. De er omtrent 40 aktive medlemmer i klubben, og håper at opp mot 2000 personer finner veien til motorshow i Bjugn.

- Vi har åpne arrangement på klubbhuset på Opphaug hver uke hvis det blir lenge å vente til den 26. Vi ønsker alle med motorinteresse, gammel som ung velkommen, sier Reidar Frog.