- Vi fikk være med å stemme over kommunesammenslåingen i folkeavstemningen der. da var det 16.-årsgrense. Nå får vi være med å velge politiske representanter for oss for første gang, sier Kristine Aure.

Alle landets kommuner åpnet forhåndsvalget 10. august.

Førstegangsvelgerne Kristine Aure fra Ørland og Eirin Sjøli fra Bjugn har forhåndsstemt og oppfordrer alle, ikke minst førstegangsvelgere, om å bruke stemmeretten sin.

Stemme tidlig

Fra 1. juli har det vært mulig å tidligstemme for de som hverken har mulighet til å stemme på selve valgdagen 11. september, eller i perioden med forhåndsstemming fra 10. august til og med 8. september.

For å stemme på valgdagen, må man stemme i den kommunen man var manntallsført i den 30. juni i år. Under perioden for forhåndsstemming kan man stemme i hvilken som helst kommune i landet.

- Vi går begge flyfag på Sola videregående skole ved flyplassen utenfor Stavanger. Linja finnes ikke i Trøndelag. Derfor kan vi ikke stemme på rådhuset på valgdagen, sier Eirin Sjøli Hellan.

- Har gledet meg

Både Sjøli Hellan og Aure har vært engasjert i ungdomspolitikken tidligere.

- Jeg har gledet meg til å få stemme. Det er veldig viktig å si sin mening, sier Aure.

- Det er viktig å være med på å bestemme hvem som styrer landet. Hvem som styrer har mye å si for hvordan man ordner fremtiden, legger Sjøli Hellan til.

Samtidig tror de to at under halvparten av elevene deres i klassen kommer til å benytte anledningen til å stemme for første gang.

- De som er interesserte kommer til å stemme, men mange følger ikke med i politikken, sier Aure.

- I klassen vår på 50, tror jeg litt under halvparten kommer til å stemme. Det er litt synd at så mange ikke engasjerer seg. Mange har nok ikke fulgt med på hva man velger mellom, eller hørt om partiene så mye. Kanskje man leser en overskrift, eller får med seg en sak eller to, sier Aure.

Valgurner som denne står plassert rundt på 18 steder over hele Fosen der man kan forhåndsstemme. Foto: Jakob Ellingsen

Enkelt å stemme

Det tar bare et par minutter å stemme, og det eneste man trenger å ha med seg er gyldig legitimasjon. Det kan gå litt fortere dersom man har med seg valgkortet sitt.

Man kan forhåndsstemme ved hvilket som helst valglokale i hele landet. På Fosen er det 18 ulike valglokaler med ulike åpningstider. Hver kommune har informasjon lett tilgjengelig på sine nettsider om hvor man kan stemme i deres kommune. Valgdirektoratet har også en fullstendig oversikt over valglokaler for forhåndsstemming i hele landet på sine nettsider valg.no.

Ved forrige stortingsvalg i 2013, forhåndsstemte over 840 000 personer, eller rundt 30 prosent av velgerne i landet. Valgdirektoratet skriver på sine nettsider at årets valg kan bli første gang over en million personer stemmer før selve valgdagen, om trenden fra de to siste valgene fortsetter.

- Jeg er bare på rådhuset for passfornyelse eller å stemme. Jeg har lest litt i partiprogram og fulgt med på valgkampen i media, så det har ingen betydning at jeg stemmer nå en måned før valget, sier Aure.

- Det kan kanskje spille en større rolle for de som ikke er like interesserte eller de som er i tvil. For dem kan valgkampen spille en større rolle, sier Sjøli Hellan.

Tett i Sør-Trøndelag

I meningsmålingene og prognosene for både Nord- og Sør-Trøndelag nå en måned før valgdagen, ser det ut til å bli et jevnt valg der få stemmer avgjør fordelingen av enkelte av representantene som skal representere Fosen på Stortinget de neste fire årene.

- Det er bra at vi blir telt. Nå skal jeg nok sende noen snapper for å prøve å få flere til å stemme, sier Kristine Aure, som nettopp har sluppet sin første stortingsvalg-seddel i valgurnen.