I kveld skulle Roar Stokke egentlig kommentert oppgjøret mellom Celtic og Rosenborg på vanlig måte, fra arenaen. Men etter at det ble klart at Celtic nekter å selge TV-rettighetene til noen som helst, måtte Stokke og Viasat tenke alternativt.

– Dette er årets største norske klubbkamp. Celtic-Rosenborg er kjempestort, for begge klubbene. Denne kampen definerer på mange måter sesongen, og gir tilgang på masse penger.

– Synd for fansen

Den offisielle årsaken til at Celtic velger å ikke selge TV-rettighetene til noen annen kringkaster (kampen kan kun ses på Celtic TV gjennom å tegne et måneds abonnement til ca. 150 kroner), er at klubben ønsker flest mulig tilskuere til stede på kampen, på hjemmebanen Celtic Park.

– Det er synd for alle som er glad i fotball. Men det er et valg som Celtic har gjort, og det får vi ikke gjort noe med.

– Det er så synd for alle de som fotballen er til for - og det er jo ikke for klubbdirektører og slike. Det er for supporterne. Det er de som betaler gildet. Hadde ikke publikum elsket fotballen i den grad de gjør, og hundrevis av millioner på planeten ikke hadde vært så interessert, så hadde ikke fotballen hatt de midlene den har.

Ifølge Stokke gir Celtics strategi ingen mening.

– Jeg vil egentlig ikke spekulere i noe annet enn hva de sier, men samtidig er det paradoks hvis de mener at de er redde for at det ikke kommer folk på Celtic Park. Det er ubegrunnet. Celtic har en av de høyeste gjennomsnittstallene ut i fra kapasitet, og Celtic er jo en klubb som fyller hjemmebanen også når de møter dårligere motstand. Så det høres urimelig ut, jeg finner det rart. De har jo en fantastisk oppslutning uansett.

Er det et spørsmål om penger, eller vil Celtic skjule for resten av verden at Rosenborg får den siste latteren? Foto: Reuters

Nødløsning

Dermed får Stokke verken sett eller referert kampen på vanlig vis. Han skulle egentlig reist til Skottland på tirsdag, men han hoppet av flyet da en nødløsning presenterte seg for Viasat.

– Vi ser kampen hjemmefra og så setter vi opp live en Facebook-TV-variant, med kamera og hele pakka.Vi starter sendinga et kvarter før kampstart. Da blir min rolle å kommentere og oppsummere det jeg ser av bilder, og så tar vi det derfra. Dette er nybrottsarbeid for meg, medkommentator Daniel Høglund og Viasat. Vi ønsker å nå ut til så mange som mulig, og gjøre det best mulig ut av situasjonen.

Sin egen frustrasjon, til tross, Stokke har trua på at Rosenborg kanskje kan bruke fansens frustrasjon til sin fordel.

– Jeg håper kanskje at spillerne kan bruke det mentalt, i forhold til at de har brukt litt tid på å irritere seg over det utenomsportslige, men samtidig beholdt spenningen til kampen.

Håp

De fleste holder Celtic som favoritter, men Stokke øyner likevel håp.

– Ettersom de to spissene Moussa Dembélé og Leigh Griffiths må stå over den første kampen, så håper jeg Rosenborg har en mulighet. Det svekker Celtic. Rosenborg er jo underdogs, men ikke så underdogs når to så gode spillere må stå over.

– Rosenborg må opp i ringene og spille sesongens beste kamp; kanskje den beste de har spilt på over ett år om de skal komme fra kampen med et godt resutlat. Men jeg har en bedre følelse i dag enn jeg hadde for tre-fire dager side. Og det håper jeg Rosenborg-spillerne har også.

Avspark på Celtic Park er klokken 20:45, og slik kan du følge kampen LIVE.