Endelig er det bestemt. Det nye kjøpesenteret i Bjugn kommune skal ligge på Seterstranden, slik Fosna-Folket skrev om i forrige uke.

Den 5. juli ble et nytt eiendomsselskap stiftet, etter et møte mellom Bjugn næringsforum (BNF) og surnadalsfirmaet Norutbygg AS.

– Nå overlater vi til det nye selskapet å drive prosjektet videre, sier styreleder i BNF, Tor Langvold, til Fosna-Folket.

Nytt eiendomsselskap

Som leder i BNF har Langvold jobbet med prosessen om å bygge et nytt kjøpesenter i Botngård sentrum. Samtalene med Norutbygg startet senhøstes i 2016.

– Vi hadde det første møtet 8. november. Siden har vi jobbet oss gradvis fremover. 17. januar var vi i Surnadal og snakket med dem, før de kom til Bjugn, den 4. mai.

Tor Langvold har vært sterkt delaktig i at det nå blir nytt kjøpesenter i Botngård. Foto: Ina Marie Haugen

Langvold og BNF trekker seg nå ut av prosjektet, og gir det videre ansvaret til det nye selskapet, som skal planlegge, bygge og drifte kjøpesenteret.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har greid å drive frem prosjektet til dit det har kommet. Det har vært et sterkt ønske fra forretningsdrivende om å få et nytt senter i kommunen, og få samlet forretningslivet under ett tak. Vi har fått til et godt resultat, sier Langvold, idet han og BNF nå gir stafettpinnen videre.

Seterstranden

I siste kommunestyremøte før sommerferien ble det enstemmig vedtatt å stille Bjugn kommunes arealer på Seterstranden til disposisjon for bygging av nytt kjøpesenter. Seterstranden er området på venstre side av veien der hvor fylkesvei 710 møter fylkesvei 131.

– Nå skal vi inn i en prosess som har tre elementer: Først er det noen avklaringsforhold rundt reguleringsplanen, som styres av kommunen. Det andre er at vi, parallelt med den første prosessen, skal starte med sondering av sentrale store leietagere, en prosess vi allerede er igang med, sier Ingvar Sæther, som blir styreleder i det nye eiendomsselskapet.

Det er innenfor dette området at det nye kjøpesenteret er planlagt. Foto: Google maps

Da Fosna-Folket, i juni, snakket med ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun, sa han at et slikt reguleringsarbeid kan ta opp til tolv måneder. Sæther deler dette ett-årsperspektivet før eventuell byggestart.

– Det tredje elementet er byggingen av senteret, som vil bli et resultat av de to første elementene, sier Sæther.

For å bygge et kjøpesenter i størrelsesorden femten tusen kvadratmeter, vil det være behov for en tomt på godt over tjue mål. Det er en forutsetning at deler av tomta arronderes før byggingen kan starte.

Arealkrevende

Sæther forteller at det er tegnet skisser og utkast til hvordan senteret kan bli seende ut, men vil ikke dele disse på nåværende tidspunkt.

– Vi har laget et fotavtrykk, men jeg tror ikke senteret blir akkurat slik. Men jeg tror senteret blir på mellom ti og femten tusen kvadratmeter, og da i all hovedsak på ett plan. Det kan bli noe på to plan. All parkering må tilrettelegges på bakkenivå.

– Erfaringsmessig så tar det ett års tid å få på plass de to første elementene. Mot slutten av denne prosessen vil man jo være nødt til å lage noen utkast av hvordan kjøpesenteret vil se ut i omfang og størrelse.

Ifølge Sæther kan det også være aktuelt å se på muligheten for å bygge leiligheter i høyden, oppå senteret.

I oktober 2016 sa Tor Langvold til Fosna-Folket at han regnet med at det nye kjøpesenteret skulle stå ferdig innen utgangen av 2019. Det er drøyt to år til.

– Det høres ikke ut som en håpløs målsetning, sier Sæther, som påpeker at det er for tidlig å si noe om prosjektets kostadsramme.

Norutbygg AS

Norutbygg er en eiendoms- og forvaltningsutvikler med tilholdssted i Surnadal. Ingvar Terje Sæther er daglig leder, mens Lars Løseth er styreleder. Ifølge Brønnøysundregisteret driver firmaet med «erverv og drift av fast eiendom, samt å utvikle eiendommer for salg. Videre deltakelse i selskaper som har forretningsvirksomhet som formål».

Selskapet ble stiftet i 1993, og hadde i 2016 ni ansatte. Setra Surnadal AS og LL Holding AS er hovedaksjonærer, med en eierandel på femti prosent hver.

I 2016 hadde selskapet, ifølge Proff, et resultat før skatt på 99 653 000,-.

Bjugn-torget

Overfor Fosna-Folket har eier av Bjugn-torget, Francis Hay, tidligere signalisert at han ønsker å pusse opp og videreføre Bjugns nåværende kjøpesenter, Bjugn-torget, i Alf Nebbs gate.

– Kommer det til å bli to kjøpesentre i Botngård nå da?

– Det har jeg ingen kommentar til. Det får være opp til eieren (av Bjugn-torget, journ.anm.) hva han tenker om fremtida. Han har ikke tatt kontakt med meg, sier Langvold.

– Vi skal gjerne bygge ut, og vi ønsker alle velkommen til Bjugn-torget. Vi skal pusse opp til den standarden folk vil ha, og tilby gode og rimelige lokaler. Vi har planer om å drive senteret videre. Interesserte leietagere må bare ta kontakt, sa Hay til Fosna-Folket den gang.