Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom, sine dekningskart over områder med bredbånd viser at nesten alle i Ørland kommune har tilgang til det de betegner som «grunnleggende bredbånd». Høyhastighetsbredbånd er det verre med.

Store forskjeller

I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) sin undersøkelse Bruk av IKT i husholdningene fra september 2016, har 96 prosent av alle nordmenn tilgang på bredbånd i en eller annen form.

I følge undersøkelsen, har andelen med internettilkobling gjennom fiberkabel har økt fra 28 prosent i 2015 til 44 prosent i 2016.

Internett-målinga er en annen undersøkelse SSB gjennomfører. Tallene fra juni i 2017, viser at 84 prosent av alle husholdninger på landsbasis har bredbånd. Gjennomsnittsfarten på tilkoblingene er 59,5 mbit, og over halvparten har et bredbånd med en hastighet på over 30 mbit, som er det Nkom definerer som den nedre grensen på «høyhastighetsbredbånd».

Områdene markert i svart har tilgang på høyhastighetsbredbånd. Områdene i rødt har det ikke, ifølge Nkom sine beregninger. Foto: Nkom

Tettstedene

På Ørlandet er det store områder Nkom mener at det ikke er tilgang på høyhastighetsbredbånd. Unntakene er på Brekstad, Opphaug, Uthaug, Grande og i området rundt Brekstadfjæra.

Nkom gjør ikke forskjell på ulike typer måter å formidle bredbånd på i sine beregninger, om det dreier seg om fiber, kobbernett, mobilt bredbånd i form av tilgjengelig 4G nettverk inne, eller annen teknologi. De regner ikke med satellittbredbånd i sine dekningsbeskrivelser.

Digital forvaltning

Fra 1. januar 2020 blir Ørland og Bjugn en felles kommune. Rådmennene i begge kommunene har sammen søkt om midler for å utbedre mobil- og fiberdekningen i den nye kommunen slik at det kan være mulig å digitalisere mage oppgaver i den nye kommunen.

Blant annet ønsker rådmennene seg fiber mellom dagens to rådhus i Brekstad og Botngård. De søker også om å etablere to nye mobilmaster for å sikre god nok mobildekning for å kunne bruke telefonen til å koble seg til internett i hele den nye kommunen.

- Digitaliseringsprosjektene vi søker om henger sammen. De er avhengige av hverandre for å endre den måten vi utøver tjenestene til våre innbyggere. Man er nødt til å ha bredbånds- og mobildekning og mobile enheter å jobbe på om det skal fungere, sier Bjugn-rådmann Emil Raaen til Fosna-Folket i slutten av juni.

Områdene markert i svart har tilgang på høyhastighetsbredbånd. Områdene i rødt har det ikke, ifølge Nkom sine beregninger. Foto: Nkom