- NTNU Vitenskapsmuseet har avtalt med tiltakshaver, som er Forsvarsbygg, at det ikke faktureres for ca. 5 millioner kroner i hht. budsjettet, skriver Institutt for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU til Riksantikvaren i et brev til Riksantikvaren i juli.

NTNU Vitenskapsmuseet har utført utgravingene ved den nye kampflybasen i Ørland, og har funnet over 1500 gjenstander på et område på omtrent 110 dekar.

I juni i år ble de siste prøvene levert inn til analyse. NTNU vitenskapsmuseet skriver i sitt brev til Riksantikvaren at de ikke kommer til å bruke 5 millioner av budsjettet for utgravingene på 45 millioner kroner, dersom Riksantikvaren gir dem lov til å omdisponere midler mellom budsjettpostene i prosjektet.

Ferdigstilles i 2017

En av forutsetningene i reguleringsplanen for den nye kampflybasen ved Ørland flystasjon, var at storstilte arkeologiske utgravinger måtte gjennomføres for å sikre at kulturminner ikke går tapt i anleggsarbeidet.

Selve utgravingen pågikk fra sommeren 2014 til oktober i 2016. Den endelige utgravingsrapporten skal etter planen ferdigstilles i løpet av året etter at de siste prøveresultatene er klare.

I løpet av utgravingene ble rundt 10.000 arkeologiske spor funnet, og over 1500 gjenstander. Likevel ble selve utgravingsarbeidet billigere enn det Forsvarsbygg budsjetterte med.

I brevet til Riksantikvaren, skriver NTNU Vitenskapsmuseet at rundt 2,2 millioner kroner i feltarbeidskostnader står ubrukt. Dersom man inkluderer sosiale utgifter som lønn, overhead, reise og utstyr er summen fem millioner kroner.

Utstillinger

Arbeidet med å dokumentere gjenstandene som er funnet der den nye kampflybasen vokser frem er viktig for å sikre historien til området for fremtiden.

Flere av de arkeologiske gjenstandene fra flystasjonen har allerede blitt utstilt på Vitenskapsmuseet i Trondheim. De dokumenterer at det har bodd mektige mennesker på gården Vik i området så lang tilbake som 300 år etter Kristus.