Dramatikk har det vært også på denne turen med busshavari og skogbranner.

Nærmer seg toppen

Da Fosna-Folket gjestet Renate Tårnes forleden var det på hennes kontor i 8. etasje i Arbeiderpartiets hovedkvarter på Youngstorget i Oslo. Tre etasjer over der selve partiledelsen sitter. Nå er hun generalsekretær i AUF og sitter tett på ledelsen i partiet.

Selv har hun nettopp blitt samboer med sin nye kjæreste Eirik Schrøder fra Trondheim, aktiv politiker også han selvsagt.

Nå skal ikke dreie seg om valgkamp eller de tragiske omstendighetene på Utøya 22. juli 2011. Det er svært godt dokumentert ellers.

Familien Tårnes. Foto: Privat

Glad for oppveksten

Renate Tårnes kommer fra Vallersund. Datter til Jostein og Gunn Tårnes, bror til Roger.

- Jeg er utrolig glad i hjemplassen og jeg kaller det fortsatt for hjem. Å komme fra bygda er noe av det jeg er mest glad for å ha fått oppleve. Herregud hvilke muligheter man får. Du kan være med på alt og muligheter til å vokse videre inn i ting uansett hva man driver med. Og der er det alltid noen som stiller opp for deg, smiler hun.

- Hvordan kom du inn i aktivitetene i idrett og musikk?

- Det var jo sånn at de fleste var med på det meste. Noe skjedde hele tiden. Jeg ble med i håndball og fotball, med Jøssund og blandalag, forteller hun.

- Jøssund og Lysøysund stilte håndballag sammen, minnes hun.

- Jeg er utrolig glad i hjemplassen og jeg kaller det fortsatt for hjem, sier Renate Tårnes. Foto: Privat

Musikken

- Så ble det fiolin i 6-årsalderen. Mamma ringte musikkrektor Ådne Røkkum i kommunen og jeg skulle begynne med tverrfløyte. Av en eller annen grunn som jeg ikke husker ble det fiolin, forteller Renate som husker godt Jostein Strand, som selv også er musiker og som var kontaktlæreren hennes i ungdomsskolen i det som nå heter Vallersund Oppvekstsenter.

Og hun husker barndomsvenninnene svært godt.

- Renathe Barseth Mandal og Janicke Grenne var nok de jeg tilbragte mest tid med i tidlig alder. Etter hvert ble det flere, som Trine Hellem Hansen og Elin Lundsten. Alle de har betydd mye for meg sier hun.

Det skulle bli musikk og drama på Fosen videregående skole. Fiolin, dans, klarinett, gitar, sang og piano er noe av det hun var innom så valget var enkelt når hun skulle velge videre utdanning.

Ville bli frisør

- Hva ville du utdanne deg til?

- Jeg ville bli frisør. Hadde et søskenbarn, Nina, som jeg så opp til. Men etter hvert ble det sangpedaog og politikk i stedet. Så jeg vet fortsatt ikke hva jeg vil bli, ingenting er jo for sent, smiler 27-åringen som har alle karrieremuligheter foran seg med sine utgangspunkter. Og kanskje en dag får hun fullført bachelorgraden i statsvitenskap også. Hun begynte, men interessen for politikken og de muligheter som fulgte med her har så langt blitt overstyrende.

Å komme fra bygda er noe av det jeg er mest glad for å ha fått oppleve, sier Renate. Foto: Privat

Tror på ungdommen

Som generalsekretær for 14.000 norske ungdommer i AUF har Renate Tårnes selvsagt tror på ungdommen.

- Ja, jeg liker veldig godt å jobbe med dem. De har nesten ikke begrensninger og de tenker så stort. De har tro på å løse problemer og gjør det arbeidet som må til når de får muligheten, sier hun.

Følger med hjemme

Renate Tårnes har tett kontakt med de hjemme på Fosen.

- Ja, jeg følger med og spør stadig mamma og pappa om hva som skjer. Også politisk. Har fulgt godt med i kommunesammenslåingene. Er enig i at Bjugn og Ørland bør bli en kommune, men ellers har det vært mye fram og tilbake i løpet av denne prosessen som jeg ikke vil kommentere nærmere, sier hun diplomatisk.