- Når man sender ut anbud er det mange krav som skal tilfredsstilles, for eksempel for at arbeidet holder nasjonal standard og hvordan arbeidet skal utføres. Vi har skjerpet kravene for denne anbudsrunden og skjerper dem ytterligere i entreprise fire som nå er ute på anbud, sier Carl Oscar Pedersen, som er eiendomssjef i Forsvarsbygg kampflybase.

Tirsdag formiddag ble det klart at Byggmester Strand AS vant den tredje entreprisekontrakten for støytiltak på boliger utenfor flystasjonsgjerdet. Det samme firmaet har også vunnet de to tidligere entrepriserundene.

Oppstartsmøte

Pedersen forteller at Forsvarsbygg har gjort seg mange erfaringer etter at det har vært misnøye og eksempler på feil ved støyisoleringsarbeid i de tidligere kontraktene.

- Det er sånn at de dårlige historiene får dominere. Vi har mye å lære og etter starten av prosjektet med støytiltak er det veldig viktig for Forsvarsbygg at vi blir bedre. Det tar vi på alvor. Vi har ikke rukket å få med absolutt alt vi har lært gjennom en felles erfaringsutveksling i slutten av juni i denne kontraktsrunden som gikk ut på anbud i juni, men vi har fått med mange viktige tiltak, sier han.

- Vi skal ha oppstartsmøte på stedet med den enkelte beboer når arbeidet med tiltak på deres hus begynner. Vi har også nye rutiner for hvordan arbeidet skal sluttføres for å forsikre oss om at det blir riktig første gang. Vi har også skjerpet krav til språk, fortsetter Pedersen.

Etter planen skal selve entreprenørarbeidet i gang i august/september. Pedersen sier han også ønsker et felles informasjonsmøte for alle de som berøres i de 55 boligene sammen med entreprenøren som skal gjennomføre arbeidet.

- Forsvarsbygg og Byggmester Strand står i dette arbeidet sammen. Derfor er det naturlig at vi inviterer til et møte sammen. Det er veldig viktig at vi får ut god informasjon i starten av prosjektet slik at alle har en omforent forståelse av arbeidet før det starter, sier Pedersen.

Han håper å få spikret en dato for det felles informasjonsmøtet i august.

På stedet

Pedersen fortalte Fosna-Folkets utsendte for å dekke folkemøtet om baseutbyggingen før sommeren at han nettopp var kommet på plass som eiendomssjef i Forsvarsbygg kampflybase og var kommet for å høre hvordan folk på Ørlandet opplever situasjonen.

- Som eiendomssjef skal jeg forsøke å organisere arbeidet i tilknytning til kampflybaseprosjektet på utsiden av gjerdet på en enda bedre møte. Målet er at folk skal ha et ansikt på en i Forsvarsbygg som står litt nærmere på arbeidet som skal gjøres utenfor basen, sier Pedersen nå.

- Jeg har tenkt å bruke mye tid i Brekstad og på Ørlandet for å være tilstede. Halvannen milliard kroner på støytiltak er en enorm investering. Alle fortjener at det blir gjort en god jobb så man blir fornøyde, sier eiendomssjefen.

Han forteller at det også er viktig for gjennomføringen at det er flere byggeledere på stedet slik at det er mulig å gjøre endringer fort når det er behov for justeringer.

- Når vi kommer inn i folks hjem er ting alltid forskjellig. Det blir helt sikkert behov for endringer eller justeringer i løpet av arbeidet. Vi ønsker at beslutninger i tilknytning til nødvendige endringer må skje fort. Vi har selvfølgelig formelle rammer å forholde oss til, men Forsvarsbygg ønsker at alle skal bli fornøyd med resultatet så langt som mulig, sier Pedersen.

Strammer grepet

Eiendomssjefen forteller at Byggmester Strand har levert det vesentlig rimeligste tilbudet på kontrakten for arbeidet på de 55 boligene. Kontrakten har totalt en verdi på omlag 9,5 millioner kroner.

- Byggmester Strand er et firma som har spesialisert seg på støytiltak. Vi har strammet grepet i kontraktsutformingen for å sikre at støytiltak rundt ny kampflybase blir en gladsak. Vi strammer grepet ytterligere i arbeidet videre, forteller Pedersen.

De to første entreprisene for støytiltak på boliger omfattet totalt 50 boliger. Den tredje entrepriserunden er på 55 boliger. En fjerde entrepriserunde er på anbud og omfatter 67 boliger.

- Vi har en plan for hvordan vi skal gjennomføre arbeidet med støytiltak for alle de som ønsker tiltak innen utgangen av 2019, som er vår frist. Jeg har lyst til å se på både størrelsen og muligheten for å lyse ut parallelle oppdrag for å se hva som gir den beste løsningen for de som bor rundt basen, sier eiendomssjefen.

Tore Strand (t.v.) og Eiendomssjef Carl Oscar Pedersen i Forsvarsbygg i forbindelse med at kontrakten for entreprise 3 ble signert tirsdag 18. juli. Foto: Forsvarsbygg

Feil i beskrivelsen

Tore Strand, som er daglig leder i Byggmester Strand AS forteller at bedriften ikke har behov for å øke antall ansatte på Ørlandet for å gjennomføre denne kontrakten.

- Kontrakten har ingenspesiell betydning for oss som bedrift utover at den gir oss mulighet til åfortsette vårt arbeid med støytiltak på Ørland, sier han.

Strand utelukker ikke at bråket rundt gjennomføring av støytiltak i entreprise 1 og 2 har hatt betydning for omdømmet for bedriften. Han forteller at Byggmester strand ikke har mulighet til å bestemme hva som er best for boligeierne på Ørlandet.

- Vi har en kontraktsom inneholder en beskrivelse av hvilke tiltak som skal utføres oghvordan disse tiltakene skal utføres. Det har dessverre frem til nåvært mye feil i denne beskrivelsen, sier Strand.

For å forsikre seg om at det ikke oppstår flere feil i gjennomføringen av arbeidet med støytiltak på resten av arbeidet sier Strand følgende:

- Vi harjobbet en del med Multiconsult slik at de kan luke ut sine feil ikontraktens beskrivelse før vi setter i gang med tiltakene, itillegg så jobber vi konstant med kvalitetsoptimalisering internt, sier Strand.

Han sier at Byggmester Strand ikke har kapasitet til å gjennomføre alle støytiltakene på Ørland.

Leder i Støygruppa, Hans Kristian Norset Foto: Jakob Ellingsen

Kvaliteten

Hans Kristian Norset, som er leder for Støygruppa Ørland, sier han umiddelbart tenker at det ville være en fordel om det kom et annet firma inn i støyarbeidet på Ørlandet.

- Jeg synes det ville vært sunt om en ny aktør kom på banen. Samtidig er ikke navnet på entreprenøren det vi er opptatt av. Vi er opptatt av kvaliteten på arbeidet. Jeg håper og tror Byggmester Strand og Forsvarsbygg har lært av arbeidet med lavest kvalitet i de to første entreprisene, sier Norset.

- Heldigvis er det arbeid som holder bra kvalitet også. Det er arbeidet med den laveste kvaliteten som bestemmer hvor vellykket støytiltakene blir for huseierne, sier han.

Norset forteller at Støygruppa har vært en pådriver for å få til oppstartsmøter for arbeidet på hver enkelt bolig.

- Jeg tror det er veldig positivt at de nå også prøver å få til et felles møte før arbeidet settes i gang der både Forsvarsbygg og Byggmester Strand er tilstede, sier han.

- Jeg har snakket med eiendomssjef Pedersen i Forsvarsbygg kampflybase. Jeg har voldsom tillit til at han tar tak for å få orden på støytiltakene. Men det er det også behov for, sier hans Kristian Norset i Støygruppa.