I tirsdagens papirutgave skrev Fosna-Folket om Fylkesmannens tilstandsrapport over helse- og omsorgstjenestene i Bjugn kommune. Opposisjonsleder Einar Aaland (H) mener brukerne av kommunens helsetjenester har blitt ofret på økonomiens alter.

– Det er skremmende at vi bryter loven, sier han til Fosna-Folket.

I rapporten fikk kommunen tre betydelige avvik innen helse- og omsorgstjenestene. Manglene i tjenestetilbudet har primært gått ut over eldre og psykisk utviklingshemmede. Slike avvik er, ifølge fylkeslege Jan Vaage, å anse som brudd på helselovgivningen.

– Det er ikke bra det som kom frem i tilsynsrapporten. Det kan godt være at vi har kuttet for mye. Vi må justere oss inn, men jeg har stor tiltro til at helsesjefen og personalsjefen skal klare å få på plass en god organisering innenfor helsesektoren, sier varaordfører Hans Eide (Sp) til Fosna-Folket.

Hans Eide sier at han ikke kjenner til noen fryktkultur i kommunen. Foto: Erik Eikebrokk

Skremmende

Kuttene i tjenestetilbudet har kommet som resultat av kommunens dårlige økonomi. Bjugn kommune har over en halv milliard i gjeld, selv om bunnlinja i det siste driftsresultatet er skrevet med grønne tall.

– Det er også skremmende at vi politisk legger opp til en slik økonomi. Det har blitt kuttet uansvarlig. Nå er kommunen underbemannet på en slik måte at vi ikke fyller tjenestene våre. Eldre- og omsorgstjenester har blitt ofret for å redde økonomien. Det er elendig ledelse, og elendig politisk budsjett. Vi mangler folk. Vi mangler kompetanse. Vi tar oss ikke råd til utdanning, kurs og så videre, sier Aaland.

– At det er lite penger i kommunen, det er jeg enig i, og det er sterkt beklagelig. Problemet er at det ikke er noen andre plasser å kutte. Skole og helsesenteret utgjør åtti prosent av kostnadene, sier Per Odd Solberg (BB).

Varaordføreren deler ikke Aalands oppfatning.

– Det var ikke noe tvil om hva som var hovedoppgaven til den nye rådmannen. Han startet med et kommuneregnskap på nitten millioner minus. Etter ett år viser det et plussregnskap på 6,8 millioner, sier Eide.

I en orientering til formannskapet i Bjugn kommune, skrev helsesjef Bente Kristiansen følgende 2. juni:

«Jeg vet at det er medarbeidere som føler et personlig ansvar for det dårlige resultatet av Fylkesmannens tilsyn. Ansvaret må plasseres der det hører hjemme og det ligger helt og holdent hos helsesjefen. Det er uansett både rørende og godt å se det engasjementet som et slikt tilsyn har skapt. Mange medarbeidere og brukere har deltatt i møter og intervjuene. Mange er redde for at alt det gode som skjer innen helsesektoren i Bjugn nå kommer i skyggen av disse avvikene. Jeg har en åpen og god dialog med ledere og ansatte om de utfordringene vi står ovenfor og har tro på at vi skal løse dette sammen.»

Økonomi

For å rette opp i den dårlige økonomien har innbyggerne i Bjugn måttet akseptere tre år med eiendomsskatt. I 2018 fjernes denne, men Solberg frykter ikke at kommuneøkonomien skal stupe ned i en ny bølgedal av den grunn.

– Nei, det tror jeg ikke. Til neste år skal vi ha linet opp en bærekraftig økonomi. Jeg har stor tillit til rådmann Emil Raaen og helsesjef Bente Kristiansen. De jobber seriøst og godt.

Solberg har tro på at det «nye regimet» skal greie å balansere både økonomien og tjenestene innen skole, helse- og eldreomsorg.

– Jeg har full tillit til rådmannen og helsesjefen. De jobber med en rapport for å lukke avvikene. Den kommer opp ganske snart etter sommerferien.

Per Odd Solberg sammenligner åpenhetskulturen i Bjugn kommune med Gorbatsjov og glasnost. Foto: Erik Eikebrokk

I november 2015 leverte Høyre, ifølge Aaland, en interpellasjon basert på pårørendes klager og meldinger fra ansatte. En slik bekymringsmelding var på den tiden uvanlig å motta for Fylkesmannen, men utløste til slutt handling i form av tilsyn, halvannet år etterpå.

«Bjugn kommune har ingen tradisjon for å be om tilsyn, og vi er heller ikke kjent med at dette er vanlig i andre kommuner. (...) På bakgrunn av Høyres interpellasjon, rettet rådmannen en henvendelse til fylkeslegen 10. november 2015, med forespørsel om fylkeslegen gjennomfører tilsyn på anmodning,» står det det i et brev fra tidligere kommunalsjef Siv Iren Stormo Andersson, til Bjugn Høyre.

– Det er veldig positivt at tilsynet ble gjort, men funnene er skremmende. Dette bekrefter det som pårørende og ansatte har sagt fra om i uendelig tid, sier Aaland.

Fryktkultur?

– Jeg vil poengtere én ting: Ansatte oppi dette har forsøkt å si fra i lang tid. Men det er veldig vanskelig i en kultur der det å si fra ikke er ok. Ansatte har gjort det de kunne. Dette er et ledelsesproblem, et politisk problem. Og det er der problemet ligger, sier Aaaland.

– At det handler om at det er dårlig ledelse, tenker han da på dagens ledelse eller den tidligere? spør Eide.

Solberg mener Aaland reiser for langt tilbake i tid for å finne noe å kritisere.

– Dette gjaldt det forrige regimet, og er meningsløst å ta opp nå. Jeg kjenner forholdene i kommunen ganske godt. I det gamle regimet var det frykt og lytteposter rundt omkring, og folk var redd for å si hva de mente. Dette er borte nå. Vi har fått en kjempeflink rådmann og en helsesjef som styrer med god hånd. Nå er det åpenhet på nivå med Gorbatsjov og glasnost i kommunen, sier Solberg.

– Det er det ikke bra den tilsynsrapporten, men nå må vi jobbe med å tette alle avvikene innen fristen, sier Eide.

Bjugn kommune har fått frist til 20. august for å lage en plan for hvordan de skal tette avvikene.