- Fylkesmannen i Sør-Trøndelag vil med dette kunngjøre oppstart av verneplanarbeidet for Kråkvågsvaet-Grandefjæra-Bjugnfjorden i Ørland og Bjugn kommuner, skriver Fylkesmannen i oppstartsbrevet som er sendt til høringspartene.

Fylkesmannens miljøvernavdeling skriver at i henhold til naturmangfoldloven, kan forvaltningsorgan nå «uten videre» avslå en søknad om tillatelse til tiltak i det foreslåtte verneområdet. Nye tillatelser kan bare gis dersom tiltaket er uten «nevneverdig betydning for verneverdiene i området.»

141 kvadratkilometer

Området fylkesmannen vil verne er på 141 kvadratkilometer. Det strekker seg fra det vestligste punktet på Nes i Bjugn kommune, langs kysten rundt hele Bjugnfjorden, forbi Ervika, Uthaug og til Hoøya i Nord, langs hele grandefjæra og til vestsiden av Garten i sørøst.

Så går området ut i sjøen til ytterst på Kråkvåg, ut i havet for å innbefatte et område nordvest og nord for Kråkvåg før området fullføres med en rett strek nordøstover tilbake til Nes.

Mangfoldige bunnforhold

Fylkesmannen skriver i oppstartsbrevet at det først og fremst er i tilknytning til de mangfoldige bunnforholdene at det er marine verneverdier i det nye området. I følge miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen er det foreslåtte området på Fosen et av to områder i Sør-Norge med store arealer med sand- og mudderbunn.

Det er blant annet korallområder ved utløpet til Bjugnfjorden og nordvest for Storfosna.

- Verneverdiene knyttes til de spesielle og mangfoldige bunnforholdene og det rike og produktive plante- og dyrelivet representativt for naturtypene i området. Området har stor spennvidde i bunnforhold med en karakteristisk geologi og geomorfologi med vekslende grunne rygger og dype renner, området har derfor stort mangfold og produksjon, og er et viktig område for både fisk og fugl, skriver Fylkesmannen i brevet.

Forslaget fanger

Når et nytt område er kunngjort som et mulig verneområde, trer en del virkninger i kraft etter naturmangfoldloven.

Fylkesmannen skriver at offentlig myndighet ikke kan gi tilskudd til tiltak i et område som inngår i verneforslaget uten dispensasjon fra Fylkesmannen.

- Et forvaltningsorgan kan uten videre avslå en søknad om tillatelse mv. til et tiltak i det foreslåtte verneområdet Kråkvågsvaet-Grandefjæra-Bjugnfjorden. Tillatelsen kan bare gis dersom tiltaket er uten nevneverdig betydning for verneverdiene i området, heter det i brevet.

Denne virkningen varer i fire år etter at oppstarten av vernearbeidet er kunngjort.

Brukerinteresser

Hvilke restriksjoner som vil følge med status som marint verneområde vil bli utredet i løpet av høringsrunden som starter opp etter kunngjøringen.

Fylkesmannen legger ikke opp til restriksjoner på drift og vedlikehold av anlegg som eksisterer i området i dag, som for eksempel Scanbios fiskeproteinfabrikk, eller Grøntvedt Pelagics anlegg på Uthaug.

- Det blir ikke lagt opp til restriksjoner på fritidsfiske. Det er heller ikke vurdert restriksjoner på ferdsel, bruk av ankringsplasser eller Kystverkets arbeid i fiskerihavnene og langs farleden, skriver Fylkesmannen.

En utredning skal også klargjøre om det vil bli forbudt med oppdrettsanlegg i verneområdet. Det har tidligere foregått lakseoppdrett i det foreslåtte området, men er ingen tillatelser for den typen bruk i området i dag.

Beskyttelsesforslaget skal belyses nærmere gjennom en ordinær planprosess, der det vil være høring og møter med berørte parter.

Positive effekter

Fylkesmannen trekker frem flere positive effekter ved å frede og ta vare på store naturverdier langs vestkysten av Sørfosen.

- Verneforslaget kan ha en positiv effekt for turistbedrifter nært området. Spesielt da Ørland våtmarkssenter. Generelt øker turismen i områder rundt store naturvernområder, siden et vern indikerer rein og rik natur og flotte naturopplevelser der, skriver Fylkesmannen.

- Det er også kort vei fra Trondheim til Brekstad, som gjør at området i fremtiden kan bli mer brukt av utdanning- og forskningsinstitusjoner som NTNU, NINA og ulike skoler fra Trondheim. Dette kan gi større inntekter til servicenæringen i Ørland/Bjugn, avslutter miljøvernavdelingen sin ti-siders-lange oppstartsmelding.