- Jeg har aldri vært i Sørfjorden før. For et fantastisk nydelig sted, utbryter festivalartist Frode Alnæs fra scenen.

Etter dystre værmeldinger tidligere i uka, lever Solfjordfestivalen opp til navnet med strålende sol.

Mann av huse

Godt over 200 personer var på plass under åpningsseremonien for årets utgave av endagsfestivalen. Solfjorden Tut & blæs marsjerte inn med egenkomponert musikk før festivalsjef Gerda Husby kjørte Alnæs inn på motorsykkel.

Så lettet skydekket nærmest som bestilt, og en jevn stim av festivalglade fosninger strømmet gradvis til utover ettermiddagen.

- Det er så gøy at så mange er med på dugnaden for å få til en sånn festival. Og så gøy at det kommer så på festivalen, både lokale og besøkende, sier Husby.

Solfjorden Tut & blæs Foto: Jakob Ellingsen

Hestskitbingo

Barn hoppende i hoppeslott. Sukkerspinn, ansiktsmaling, barneridning, vannskuterturer, mat og drikke.

Og hestskitbingo.

- Hestskitbingo? Hva er det? Hvordan fungerer det? Fra Nørdmøre der jeg kommer, ville noen kanskje lure på om det er litt vulgært. Dette gleder jeg meg til å lære mer om, sier Alnæs til publikum.

Hundre ruter er merket opp. Man tipper på hvor hesten først vil skite. Nummeret på ruten møkka lander i vinner hovedpremien. Andre premier trekkes blant alle deltakerne.

- Oi, sier Alnæs.

Festivalartist Frode Alnæs Foto: Jakob Ellingsen

Verste uka

Festivalsjef Husby sier det er veldig artig at hun hadde en ide om en festival og at det er blitt så stort.

- Jeg hadde aldri trodd det skulle bli så stort at vi fikk en artist som Frode Alnæs hit. Det baller på seg. Vi får Stagedolls på besøk allerede 5. august, sier hun.

Oppladningen beskriver Husby som heller stressende. Meteorologene hadde lovet vestavind og mye nedbør for festivalen.

- Vi har snudd litt på festivalområdet på grunn av været. Det er blitt kjempeflott i år med alt litt mer samlet. Solen skinner! Vi hadde ikke trengt å stresse med værmeldinga. Solfjorden leverer sol, sier festivalsjefen.

Flere hundre personer var på plass for å få med seg årets festival. Foto: Jakob Ellingsen

Dugnad

Lokale bygdelag og -organisasjoner gjør festivalen mulig. Alle de Fosna-Folkets utsendte snakker med sier at festivalen er viktig for Stjørnasamfunnet. Man har et treffpunkt og et arrangement hele bygda virkelig kan være stolte av og samles rundt.

- Lokale artister og talenter får spille sammen med en musiker av rang som Alnæs. Det er ikke dagligdags. Leksvika og Stjørna er to ytterkanter av Indre Fosen. Vi får besøk av Leksvik-ordføreren og blir bedre kjent med hverandre. Det er både stas og viktig, sier Husby.

Fjordsvømming

Startsskuddet for årets triatlon. Foto: Jakob Ellingsen

Tradisjonen tro er også triatlon del av festivalprogrammet. Seks konkurrenter sto på startsstreken og svømte først over fjorden, for de løp og så syklet tilbake til festivalområdet.

Kristin Stokke vant kvinneklassen og kom først over målstreken bare sekunder før samboer Bjørn Holmvik skrenset inn foran festivalscenen. Hakk i hæl kom Terje Lunde rullende.

- Det er bestandig artig å vinne. Det var kaldt i vannet, sier Stokke. Hun vant også triatlonløpet i fjor.

Hemmeligheten sier hun er ikke å drukne i fjorden, så å prøve å holde så høyt tempo som mulig uten å stivne.

- Jeg la meg på hjulet til Bjørn og spurtet fra ham på oppløpet, sier årets raskeste gjennom løypa.

Like etter målgang. F.v: Terje Lunde, Kristin STokke og Bjørn Holmvik. Foto: Jakob Ellingsen

Hun forteller at barna også er med på festival. En artig dag for ungene samtidig som man støtter opp om bygda.

- Det er artig å teste grensene sine. Jeg er ikke så veldig glad i å svømme, men liker å trene variert både med å løpe og sykle. Mestringsfølelsen når man presser seg litt er god, sier Stokke.

Det store antall frivillige som gjør festivalen mulig vil helt sikkert føle på mestringsfølelsen etter hvert. Først skal resten av kveldens store program loses trygt i havn nede ved marinaen.

For første gang sto vannskuterkjøring på festivalprogrammet i år. Foto: Jakob Ellingsen