- Når vi slår oss sammen som to kommuner må vi ta en posisjon på at kultur er viktig for oss. Når vi slår oss sammen som to fylker er vi i et rom der Åfjord kan få en posisjon innad i fylket, sier Jan Ove Berdahl, som er kultursjef i Åfjord kommune, til kommunestyret.

Åfjord og Roan har vedtatt at de skal ha en felles kulturplan og tenke på næringsutvikling sammen.

Kommunestyret i Åfjord satser nå en million på å gjøre kommunen til en større reiselivsdestinasjon.

Motpol

Åfjord har lenge hatt planer om å lage en kommunal plan for kunst og kultur.

I saksframlegget til kommunestyret, skriver kultursjefen at langsiktig arbeid kan gi Åfjord muligheter til å skape seg en kulturprofil som gjør kommunen synlig både regionalt og nasjonalt. Et fokus på kulturlivet kan fungere som en motpol til stor bygge- og transportvirksomhet tilknyttet etableringen av de enorme vindkraftprosjektene i kommunen, skriver Berdahl til politikerne.

- Dette er bygdeutvikling i bred forstand. Regjeringen har presentert en reiselivsmelding for første gang på mange år. Her har vi et uforløst potensiale, sier Berdahl.

Stokkøya

Pengene politikerne har bevilget skal brukes som en pott for å hjelpe til med å utvikle kulturprosjekter av forskjellige sorter. En referansegruppe er satt ned for å arbeide med prosjektet der politiske representanter også inngår.

- Kulturtilbudet på Stokkøya konkurrerer med de to store kulturhusene i Bjugn og Ørland om å trekke til seg store konsertopplevelser og arrangement, sier ordfører Vibeke Stjern (Ap) til kommunestyret.

Men potten skal også brukes til å stryke andre kulturtilbud i kommunen tilknyttet turisme og Åfjord i reiselivssammenheng. En strategi for museer og museumslag i kommunen nevnes som et mulig prosjekt. Her kan et mål være å ha en felles strategi som gjør at et museum kan være åpent store deler av turistsesongen.

- Vi må se hvilke prosjekter de i kulturlivet lanserer når dette er oppe og går, sier Berdahl til kommunepolitikerne.

Festival

Kultursjefen orienterer videre at det er interesse for å få til en større festival på Stokkøya, kanskje allerede i 2018.

- «Bygda 2.0 er etterhvert blitt en aktør på nasjonalt nivå når det gjelder steds- og bygdeutvikling. Gründerne på Stokkøya blir i stadig større grad brukt som konsulenter og rådgivere i prosjekter rundt omkring i Norge. Det vil være av stor verdi å knytte et tettere samarbeid mellom Åfjord kommune og bygda 2.0, særlig med tanke kulturformidling», skriver kultursjefen i sin redegjørelse til politikerne.

- Kanskje blir det festival på Stokkøya. Drevne arrangører har vist interesse, sier Berdahl.

- Jeg synes det er viktig at vi får frem næringsutvikling fra en annen vinkling. Det er et stort potensiale i landbruksturisme i Norge som ikke er realisert. Det er også viktig at vi tilpasser vår satsning til eksisterende prosjekter som Dyrk Fosen, sier Ingrid Gauslaa Hårstad (V).

Kultursjef Jan Over Berdahl hadde mye informasjon å gi politikerne i Åfjord. Foto: Jakob Ellingsen

Interesse fra fylket

Varaordfører Jon Husdal (Sp) forteller at fylkeskommunen og Innovasjon Norge er blant de man gir et klart signal til nå når Åfjord satser på kultur ved å bevilge midler til næringsutvikling i kultursektoren.

Politikerne vedtok at de ønsker å holdes orientert om utviklingen på prosjektet for å forankre arbeidet i fremtidige budsjetter.

- Vi har fått meget positive signaler i møter med Sør-Trøndelag fylkeskommune. Her viser Åfjord at vi satser, som gjør at fylkeskommunen kan følge opp og også dra med seg statlige aktører, sier Berdahl.

Han forteller at fylkeskommunen har bedt om en liste over mulige prosjekter det kan gå an å samarbeide om.

Egen Åfjordsgruppe

Hver av kommunene i Sør-Trøndelag går fra å være en av rundt 25 kommuner til å bli en av nesten 50 i et felles Trøndelag fylke. Berdahl tror det gjør at prosjekter må være solide for å holde mål inn i det nye fylket.

I et møte mellom Åfjord og fylket 13. juni oppfatter kommunen et signal fra fylket med ønske om å opprette en intern arbeidsgruppe som skal støtte og tilrettelegge prosjekter i Åfjord.

Samtidig oppfatter kommunen tydelig at det vil være viktig å planfeste og forankre satsning på kunst og kultur i sitt arbeid for å sikre forutsigbarhet som gjør det lettere å tiltrekke samarbeidspartnere.

- Vi må begynne i en ende om vi skal prøve å få dette til. Vi håper selvfølgelig at midler gjør at engasjerte folk kommer med innspill, sier Berdahl.

- Det er selvfølgelig viktig å ha med Fosen-perspektivet også. Her kan vi støtte hverandre, sier Vibeke Stjern.