Tirsdag 20. juni møttes kommunestyret i Bjugn kommune for å diskutere videre saksgang i kommunesammenslåingen med Ørland kommune. Ferskt i hånda hadde rådmann Emil Raaen et skriv fra Fylkesmannen, med føringer for hvordan en sammenslåing best mulig kan gjennomføres.

8. juni ble det klart at Stortinget vil tvangssammenslå Ørland og Bjugn, og redusere antall Fosen-kommuner fra sju til fire.

– Den endelige sammenslåingen skal være fullført innen 1. januar 2020, sier Raaen i sin innledning fra talerstolen.

Første steg

Første steg på veien til ny kommune er et felles kommunestyremøte.

Dette må, ifølge et brev fra kommunaldepartementet til Fylkesmannen, være gjennomført innen 25. august. Her skal kommunene blant annet bli enige om navn på den nye kommunen, medlemmer i nytt kommunestyre, fellesnemd, revisjon og fellesorgan.

Ørland og Bjugn kommune har kalt inn til ekstraordinært kommunestyremøte 22. august.

Fellesnemnd

Frem til det nye kommunestyret er oppe og går, er det en fellesnemd som skal smøre hengslene til det nye politiske inngangspartiet.

– Fellesnemda skal forberede opprettelsen av den nye kommunen. Det er ikke uvanlig at en slik fellesnemd fylles av formannskapene i de to kommunene eller minimum tre representanter fra hver av kommunene, sier Raaen.

Mens kommunesammenslåingen er bestemt tvangsgjennomført av Stortinget, viser folkeavstemningen at kommunene er splittet i saken. Mens innbyggerne i Bjugn stemte for sammenslåing, stemte innbyggerne i Ørland mot.

Rådmannen oppfordrer til samarbeid og gjensidig respekt i den forestående prosessen.

– Det er et politisk prosjekt å bygge en ny kommune. Skal vi komme i mål må vi finne en felles entusiasme for prosjektet, og utvise raushet og forståelse, refererer han fra Fylkesmannens skriv.

Fra venstre: Varaordfører Hans Eide (Sp) og ordfører Ogne Undertun (Ap). Foto: Erik Eikebrokk

«Worst case scenario»

Ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun (Ap), forholder seg til de fakta som ligger på bordet, og vil ikke gå inn i spekulasjoner om «hvis» og «eventuelt».

– Det er dette som er vedtatt av Stortinget, så da skylder vi oss selv å ta denne jobben seriøst, sier ordfører Ogne Undertun.

Skulle partene ikke komme til enighet på møtet 22. august, er det uklart hva som skjer videre.

– Jeg orker ikke å spekulere og gruble over det nå. Jeg forholder meg til at det blir slik det skal bli, og så får vi ta den diskusjonen når den måtte komme, sier Undertun.

I et tidligere møte mellom kommunene informerte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag om at dersom de blir bedt om råd, vil de anbefale løsninger som skissert i den fremforhandlede avtalen om sammenslåing av Bjugn og Ørland, som ble underskrevet av forhandlingsutvalgene i Bjugn og Ørland 21. april 2016.

– Fylkesmannen har vært tydelig på at det er denne avtalen som skal legges til grunn for det videre samarbeidet. Om det skulle bli slik at vi ikke kommer til enighet, så vil man kunne sende dette tilbake til Fylkesmannen, som vil kunne komme med råd til Stortinget, sier Undertun.