Fosen Yard, representert ved Arnar Utseth, er en av dem. Han påpeker bredden blant bedriftslederne som nå kommer med innspill til plassering.

- Her er både industrien, bygg og anlegg, elektro, næring & handel og landbruk representert, sier han.

Utseth mener også at å se på antall lærlinger sier noe om forskjellen på næringslivet i Vanvikan og Rissa.

- I Vanvikan er det 223 arbeidsplasser og fire lærlingeplasser. I Rissa er det 1098 arbeidsplasser og 48 lærlingeplasser. Relasjonen mellom bedriften er bedre jo nærmere skolen er bedriftene, mener han.

Noe Kjell Valseth fra Elpro er svært enig i.

- Vi rekrutterer lærlinger fra yrkesskolene, og tar inn mellom tre og seks lærlinger i året. Vi har prøvd lærlinger både fra Bjugn og andre steder, men får det ikke til å fungere. Med yrkesskolen i Rissa derimot, har vi et tett samarbeid, sier Valseth.

Tomtealternativet

Gisle Øvergård fra Petter Bakøy AS påpeker at en videregående skole trenger et sted mellom 13 og 15 mål tomt. Blant annet for å ha plass til infrastrukturen som kreves når mange busser skal skysse elever til skolen.

- Tomtene som er foreslått i Vanvikan er ikke store nok. Det er rett og slett ikke plass uten å gjøre store inngrep i boligfeltet, påpeker han.

Han mener også at nærhet mellom skole og lærlingebedrift er viktig.

- Og hvorfor i all verden skal en videregående skole ut av sentrum? spør han.

- Vi opplever at vi på mange måter har mista våre politikere. Det er ingen som bærer fram vår stemme, sier Arnar Utseth.

- Dette minner mer om politisk hestehandel enn sunn fornuft, mener Valseth.

- Dette er en politisk styrt agenda. Ikke samfunnsnyttig. Tilliten til våre politikere svekkes, sier Øvergård.

Næringsdrivende som Fosna-Folket møter denne dagen er godt fornøyd med at det nå er gjort vedtak om én videregående skole i Indre Fosen kommune.

Intensjonsavtalen

I intensjonsavtalen som ble skrevet mellom Rissa og Leksvik heter det blant annet:

Videregående skole er fylkeskommunes oppgave, men det er viktig for lokalpolitikerne i Rissa og Leksvik å mene noe om framtidig struktur.

I samarbeid med fylkeskommunene skal det utredes og arbeides for en felles videregående skole som legges til Vanvikan. Målet er at skolen blir så god at den også tiltrekker seg elever og lærere/kompetanse fra blant annet Trondheim.

Senere er det så laget en rapport, som næringslivet i Rissa mener ikke kan kalles en utredning.

Økonomi

- Vi mener imidlertid at rapporten som er utarbeidet underkommuniserer det næringslivet i Rissa mener. Vi er ikke vektlagt i rapporten, og næringslivet er ei stor gruppe i Rissa, sier Johan Wemunstad.

- Vi føler at det er lite røster fra Rissa, og synes derfor vi er forpliktet til å bære fram våre synspunkter på denne måten, sier Arnar Utseth.

- Uten å foregripe resultatet for mye før saken avgjøres i desember vil trolig en skole i Vanvikan bli flere hundre millioner kroner dyrere enn om man velger Rissa. Vi kan ikke rolig sitte og se på at det brukes hundrevis av millioner kroner på noe som blir dårligere enn det vi har i dag, sier Veronika Ness, leder i Rissa Næringsforum, som også påpeker at studietilbud, samhandling med næringslivet, transport og andre ytelser er viktige elementer for en god videregående skole.

- På alle disse områdene vil skole i Rissa gi et like godt eller bedre tilbud enn Vanvikan. Det er ingen områder der Vanvikan vil gi en bedre løsning.

Gruppa påpeker at om en videregående skole blir liggende i Rissa, blir det kortest vei for flest elever. Det vil også bety vesentlig mindre reisekostnader fordi mange ikke har krav på busskyss.

Vedtaket fra fylkestinget som ble gjort i forrige uke er i fire punkter der det legges til grunn at det skal være én videregående skole i Indre Fosen for 300-320 elever. De økonomiske forholdene knyttet til drift og investering for skole i Rissa eller Vanvikan skal klargjøres før endelig vedtak i desember 2017.

Innspill

I innspillet til fylket har Rissa næringsforum pekt på en rekke ting de mener gir Rissa videregående skole et fortrinn framfor å bygge en ny skole i Vanvikan for Indre Fosen kommune.

Det påpekes at det er et utstrakt samarbeid mellom over 100 næringslivsaktører og etater i offentlig sektor, og videregående skole i Rissa. Ved å flytte skolen lenger unna blir det samarbeidet mer komplisert/redusert/vanskeliggjort/forsvinne i sin nåværende form.

Innspillet mener rapporten fra Indre Fosen fellesnemnd ikke er noen analyse, men en samling argumenter for å støtte den politiske «hestehandelen» som ble gjort i forbindelse med sammenslåingen av Rissa og Leksvik.

«Vi kan ikke akseptere at fremtiden til noe så viktig som en videregående skole skal avgjøres gjennom en slik hestehandel uten grunnlagsutredning» heter det.

Innspillet stiller også spørsmål ved økonomien. Det anslås fra næringslivet i Rissa at man vil komme langt med en oppgradering av eksisterende skole med 50-100 millioner kroner, mens det vil koste 250-300 millioner kroner ekstra å bygge en ny. Noe de mener er misbruk av offentlige midler.

Næringslivet i Rissa tror heller ikke at en skole i Vanvikan vil trekke til seg elever fra Trondheim, noe som har vært et av argumentene for å plassere den der. Bru over Trondheimsfjorden og mulig bortfall av hurtigbåten nevnes ikke i rapporten som er utarbeidet.

I rapporten står det at Vanvikan og Rissa er relativt like sentrum, og at begge har et rikt tilbud. «Dette henger rett og slett ikke på greip. Vanvikan har begrenset handelsvirksomhet, en liten dagligvarebutikk, en bensinstasjon og en blomsterbutikk. I Rissa har man handel innenfor de fleste segmenter».

Innspillet peker også på at rapporten framstiller Rissa videregående skole som en skole elevene ikke ønsker å gå på. En redegjørelse fra rektor viser at fakta er at skolen har meget gode tall for trivsel. Ingen skoler har færre «sluttere», og ingen har lavere fravær i Sør-Trøndelag.

Mangler tjenester

Når det gjelder tjenester elevene har bruk for som tannlege, helsesøster, psykologitjenester, politi, bank, apotek, PP-tjeneste, jordmor, legekontor og så videre er dette tjenester elevene kan nå i umiddelbar nærhet fra Rvs. Næringslivet spør da om elever fra Vanvikan skal kjøres når de har behov for tjenester, og hva det vil si for fraværet. Eller skal tilbudene opprettes i Vanvikan? Noe som vil bli kostbart.

Det pekes også på at rapporten sier at bygget skal brukes av samfunnet etter skoletid. Noe næringslivet finner lite realistisk når nesten samtlige elever reiser hjem med buss etter skoletid.

Avslutningsvis i innspillet fra Rissa Næringsforum står det at de mener rapporten som er laget om ny videregående skole i Vanvikan ikke er en utredning og påpeker at man i rapporten kan lese følgende: «Målet er å skape en felles videregående skole som er framtidsrettet og sentralt plassert i Vanvikan». Noe næringsforumet mener gjør at rapporten ikke er egnet som utredningsdokument i og med at man har startet med konklusjonen.

Helt til sist står det i innspillet:

«Nemndas vurdering om at en felles fremtidsrettet skole er best er det lett å slutte seg til. Det er bare så synd at stedsvalg er gjort før en god utredning har funnet sted. Vi setter vår lit til at skoleeier sørger for en solid konsekvensutredning slik at politikerne kan fatte en beslutning som står seg over tid».

Innspillet ble levert med over 50 underskrifter fra svært mange næringslivsaktører i Rissa.