- Dette var den eneste muligheten for å unngå å legge ned barnehagen. Vi har måttet akseptere tilbudet fra Forsvarsbygg for å kjøpe barnehagen til markedspris. Markedsprisen er ikke dårlig den, men det er min påstand at vi ikke får noen erstatning. Vi vil sitte igjen med mellom 1,5 og 2 millioner kroner i lån for å starte opp barnehagen på nytt. Det er med den fantastiske dugnadshjelpen vi får, sier Roar Hustad.

Like før folkemøtet om utbyggingen på kampflybasen ble avtalen signert.

Fortærende

Dagens bygg for Marihøna musikk- og friluftsbarnehage ligger i gul støysone. I desember fikk barnehagen brev fra Fosen helse IKS, folkehelse Fosen om at de ville miste godkjenningen fra november 2017 på grunn av støy fra de nye F-35 kampflyene som ankommer Ørland flystasjon.

- Jeg kikket i papirene mine nylig. Det er over tre og et halvt år siden vi skrev vårt første brev med bekymring for fremtiden for barnehagen på grunn av de nye jagerflyene. Vi har prøvd å unngå å skape uro og støy rundt saken slik at barna og deres foreldre ikke ville bli mer påvirket av prosessen enn nødvendig, sier Roar Hustad.

- Det er fortærende at vi nå ender opp på Forsvarsbyggs liste over folk som er «fornøyde» med støyoppgjøret siden vi har akseptert tilbudet deres. Vi har ikke sett noe annet alternativ om vi ikke skulle legge ned barnehagen.

Pusser opp på dugnad

Paret har kjøpt «Skrivergården» ved Lerberen på Opphaug. Bygget har tidligere vært sorenskriverens kontor.

- Det er takket være støtten fra de ansatte og foreldrene det siste året som gjør at vi har fått komme til her for en siste sjanse. Vi hadde møte der vi informerte om at vi skulle legge ned barnehagen. Kall det en grasrotaksjon som gjorde at vi fortsatt holder på, sier Ann-Elisabeth Hustad.

Nå pusser de opp det store huset og gjør det klart til å motta barnehagebarn til høsten. Med seg på laget har de ansatte, foreldre og til og med folk som ikke har noen tilknytning til barnehagen i det hele tatt som vil hjelpe.

- Det er takket være den utrolige dugnadsånden at Ann-Elisabeth og sju andre fortsatt har arbeidsplassene sine, sier Roar Hustad.

Eneste egnede hus

Både Ørland kommune og de to barnehagedriverne har lett etter mulige nye steder barnehagen kunne flytte. Det har de ikke greid å finne.

- Vi fikk komme til her og er kjempetakknemlige for at vi fikk kjøpe dette huset. Det var siste vogn på aller siste tog. Vi var helt klare på at vi kom til å legge ned, men så kom denne siste muligheten, sier Ann-Elisabeth.

Paret er sikre på at løsningen for barnehagen blir fantastisk. Et gammelt hus som pusses opp og restaureres like ved naturområdene på Lerberen.

- Det er ikke bare å etablere en barnehage. Det er mye som skal på plass, men den vedvarende dugnadsånden gjør at vi skal få dette til. Huset, utearealene som er som en park. Resultatet blir flott, sier Ann-Elisabeth.

De to er bare lite tilfreds med økonomien i prosjektet.

- Det er heftig å bli påført en sånn belastning. Vi sitter igjen med lån og har ikke bedt om å flytte, sier Roar.

Ann-Elisabeth Hustad, Egil Myhre Ring og Roar Hustad tar en pause i dagens dugnad for fotografen. De har tro på at resultatet blir flott, men det gjenstår mye arbeid før den nye barnehagen er klar til bruk. Foto: Jakob Ellingsen

Fornøyd med å være ferdige

De to sier de ikke er fornøyd med avtalen om innløsning de har signert. De sier heller ikke at de har blitt enige med Forsvarsbygg.

- Vi har akseptert tilbudet. Vi har måttet akseptere det vi får. Det neste alternativet ville vært å gå til rettsak, men da hadde vi ikke hatt noen barnehage klar til bruk før de første nye flyene lander, sier Roar.

Han synes det er feil grunnlag at de får solgt bygget til markedspris heller enn å få erstatning til å gjenskaffe et tilsvarende bygg som dekker behovene til barnehagen, det som heter gjenskaffelsesverdi.

- Ørland kommune fikk solgt Hårberg barneskole til gjenskaffelsesverdi. Vi får ikke det samme tilbudet for en barnehage som også må flytte på grunn av ny flystøy. Da ville erstatningen vært rundt det dobbelte av det vi nå får for det gamle barnehagebygget, sier Roar Hustad.

LES OGSÅ: Kampfly fortrenger barnehage: - Vi trenger et lite under før jul om barnehagen skal berge

Nytt oppgjør

De to sier de er kjempefornøyde med at prosessen er ferdig. Men de bor selv i rød støysone, og kan få et nytt oppgjør om innløsning med Forsvarsbygg i nær fremtid. Alle innløsningene må være avgjort innen utgangen av 2019.

- Vi har øvd på å se fremover. Det er ti år siden vi etablerte barnehagen for første gang. Nå ser vi fremover og ser mulighetene i de flotte nye lokalene vi har til rådighet, sier Roar Hustad.

- Dette er et hus med masse historie i. Vi har et hvelv der hyllene fortsatt er markert Agdenes, Ørland, Bjugn og områdene sorenskriveren i sin tid hadde ansvar for. Vi har fått frem mange av de gamle fargene huset var malt i tidligere og skal male dem opp på nytt. Det blir ganske unikt med en barnehage i sånne rammer. Selvfølgelig skal vi legge til rette sånn at barna får være barn og kan leke uten å måtte tenke spesielt på det, sier Ann-Elisabeth Hustad.

Ann-Elisabeth og Roar er over gjennomsnittet interessert i historiske hus. Her ser vi pusslespillskapet på plass i det nye barnehagebygget. Foto: Jakob Ellingsen

Glad for løsning

Direktør i Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug sier han er svært glad for at man har funnet en løsning for Marihøna barnehage.

- Saken har engasjert mange og usikkerheten har berørt både foreldre, unger og ansatte. Jeg er veldig glad for at det er blitt en løsning for barnehagen, sier Dobloug.

- Vi beklager selvfølgelig for at det blir et mellomlegg for å starte opp barnehagen et annet sted. Vi har ikke hatt fullmakter til å strekke oss enda lenger. Reglene gjør at vi har måttet stoppe på markedspris siden bygget ligger i gul sone, sier han.

Olaf Dobloug på folkemøtet om utbyggingen ved Ørland flystasjon senere samme dag som avtalen om å løse inn Marihøna barnehage ble signert. Foto: Jakob Ellingsen

- Fått lov til å strekke oss

Forsvarsbygg forholder seg til klare regler for hvilke tiltak de har lov til å gi forskjellige beboere. Forsvarsbygg får instruksjoner for hvilke type støytiltak og ordninger rundt støy de har lov til å forhandle med og tilby. Det skal sikre likebehandling for alle som berøres av støy og andre uheldige konsekvenser av at Forsvarets aktivitet finner sted i deres nærområde.

Dermed skal alle som påvirkes av støy, om det er fra fly eller et skytefelt behandles på en sånn måte at det er likebehandling for alle i hele Norge.

- Vi har hele tiden sagt at vårt mandat er å støyisolere i gul sone, men har fått lov til å strekke oss til å innløse barnehagen til markedspris. Forsvarsdepartementet har sagt at skolen, der grensen til rød sone går gjennom bygget og nærheten til vakta, gjør at situasjonen er en annen og vi har kunnet forhandle om å kjøpe skolen til gjenanskaffelsesverdi, sier Dobloug.

Han understreker at det har vært viktig for Forsvarsbygg å komme til en løsning med Marihøna barnehage.

- Jeg er svært glad for at vi har funnet en løsning for Marihøna, sier Olaf Dobloug.