Fra og med 15. juni var det mulig å søke Statens vegvesen om personlige bilskilt.

En drøy uke etter at Stortinget bestemte det nye kommunekartet for Fosen, åpnet Vegvesenet for å søke om personlige bilskilt. Til sakens anledning spurte Fosna-Folket ordførerne hvilke skilt de mener kan passe for sin kommende politiske samarbeidspartner.

Flere av svarene var særdeles fantasifulle.

House of Cards

Stortinget har bestemt at Ørland og Bjugn skal bli tvangssammenslått. For kommunene ligger mye av stridens kjerne i hva den nye kommunen skal hete og hvor kommunesenteret skal ligge. Skulle Tom Myrvold og Ogne Undertun greie å bli enige om noe så viktig som bilskilt, er det grunn til å tro at de også kan bli enig om det politiske.

– Å herregud, da må du gi meg to sekunder å tenke på. Jeg er jo like kreativ som et knekkebrød, sier Ørland-ordfører Myrvold, mens hjernen går på tomgang.

– Det må bli «Bjugne Underwood». Inspirert av House of Cards. Han er jo en mester i taktisk spill.

Hvem er mesterligst? Tom Myrvold (til venstre) eller Bjugne Underwood. Foto: Arkivfoto

– Mener du at Bjugne Underwood har spilt deg ut over den politiske sidelinja?

– Nei nei, det har jeg ikke noen som helst følelse av. Men alle som er med i kommuereformen kjenner nok på spillet, og hva som er politikk og realiteter. Med de tidsfristene vi har fått er det vel mer snakk om at det er Stortinget som har spilt Fosen-kommunene utover sidelinja.

Bjugn-ordfører Ogne Undertun kommer opp med et skilt han mener beskriver nabokommunen godt.

– På Myrvolds og Ørland kommunes bilskilt kan det stå «i vinden».

Fantastiske Rissa

Lenge forut for Stortingets vedtak har Rissa og Leksvik vedtatt å slå seg sammen til Indre Fosen kommune. Men de to ordførerne er ikke like raske på gasspedalen på spørsmålet om bilskilt.

– Røper du hva Steinar sa først, eller? Ikke det, nei, sier Rissa-ordfører Ove Vollan. Etter noen minutter tikker en tekstmelding inn.

– Steinar har en fin Harley Davidson. På det skiltet kan det stå «ST 1 AR».

Den steinharde ordføreren fra Leksvika behøver ikke like lang betenkningstid som kollegaen.

– Det som datt tvert inn i hodet på meg, var «fantastisk». Uansett når jeg spør Ove om hvordan det går, så svarer han at det går fantastisk, sier Steinar Saghaug.

Steinar Saghaug og Ove Vollan ser frem til et fantastisk kommunesamarbeid. Foto: Alexander Killingberg

– Og det lover jo godt for kommunesamarbeidet. Alle vi andre har opp- og nedturer, men i Rissa går det «fantastisk» uansett, sier Leksvik-ordføreren muntert.

«Turbo»

Ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern, reagerer ikke like fantastisk når Fosna-Folket blander spørsmål om bil inn i kommunereformen.

– Det er det teiteste jeg noen gang har hørt om, men jeg må vel svare da, siden alle andre har gjort det.

– Det er jo bare én ting som kan stå på Einar sitt skilt. Han heter Eian, er vokst opp der, og bor på Eian. Også «eier» han, jo; det er noe kidsa sier - hva betyr det forresten; at Einar eier? Nei, det må bli «Eian».

Vibeke «Turbo» Stjern og Einar Eian. Foto: Ina Marie Haugen

Svaret fra Roan-ordfører Einar Eian kommer raskt når han blir spurt om hvilket skilt som egner seg for Åfjord-ordfører Stjern.

– «Turbo.» Vibeke er jo høyt og lavt og overalt. Det var det som falt ned i hodet på meg.

Men noe skilt med «Eian» på, har han derimot ingen planer om å bestille seg.

– Nei, dette har jeg ikke tenkt på før du ringte. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Har litt andre ting å bruke pengene på.

Alene, men ikke avskiltet

For ordfører i Osen kommune, John Einar Høvik, blir det ingen store organisatoriske omveltninger. Men selv om Fosens nordligste kommune står alene, er den på ingen måte avskiltet.

– Den kom litt brått på, sier Høvik, og ber om et døgns betenkningstid.

Når døgnet har opphørt, har ordføreren fått snakketøyet i gir.

– Vi må vel ta den som Fylkesmannen refererte til.

– De syntes vi var litt egen og vanskelig i kommunereformen, siden vi ikke ville være med på noe. Så da beskrev Fylkesmannen det som å «ta en Osen». Vi hadde jo sett på sju-åtte alternativer; både løsninger og konstellasjoner. Men så havnet vi på at vi ønsket å stå alene. Så da må bli det på vårt bilskilt: «å ta en Osen».

John Einar Høvik og Osen kommune står kanskje alene, men er ikke avskiltet. Foto: Terje Dybvik

Først til mølla

Ifølge Statens vegvesen er det en forutsetning at tegnkombinasjonen ikke er støtende, til ulempe for noen eller krenker varemerkerettigheter. Skiltene må bestå av minimum to og maksimum sju norske tegn, noe som gjør at flere av Fosen-ordførerne beveger seg i grenseland.

Det er først til mølla-prinsippet som gjelder, og via Vegvesenets selvbetjeningsløsning kan man fra 15. juni søke om og sjekke hvilke tegnkombinasjoner som er ledige.

De personlige skiltene koster ni tusen kroner. Skiltet følger personen, og ikke bilen. Skiltet beholdes i ti år av gangen og kan ikke videreselges.