- Sanner har tegnet de nye grensene for kommunene. De må vi forholde oss til. Jeg synes det er svakt at han ikke tegner ferdig kartet når han vet at striden mellom Ørland og Bjugn er kommunesenteret, sier vara-ordfører i Ørland kommune Finn Olav Odde (Sp).

Torsdag informerte Ørland-ordfører Tom Myrvold sitt formannskap om at fylkesmannen vil ta utgangspunkt i den sist fremforhandlede intensjonsavtalen dersom de blir spurt om råd.

Odde og partifellen Roy Hoøen sier begge i formannskapet torsdag at løpet er kjørt i kommunesenterdebatten.

Lik fordeling

Staten kan ikke bestemme hvor et administrasjonssenter for en kommune skal ligge. Det er det bare en kommune som skal gjøre. Ørland og Bjugn er tvangssammenslått av Stortinget og blir en kommune fra 1. januar 2020.

En fellesnemnd for den nye sammenslåtte kommunen skal avgjøre den interne funksjonsfordelingen innad i den nye kommunen. Formannskapet i Ørland virker torsdag overbevist om at sammensetningen i en slik fellesnemnd vil ha like mange representanter fra Bjugn og Ørland.

- Vi er for så vidt i en heldig situasjon der formannskapene i Bjugn og Ørland er like store. Fellesnemnden selv vil velge seg en leder og nesteleder. Vi legger ikke opp til at lederen har dobbeltstemme dersom avstemninger skal bli uavgjort. Der man ikke blir enige legger vi opp til at fylkesmannen avgjør, sier Ørland-rådmann Snorre Glørstad.

Selv om det ikke nødvendigvis blir formannskapene som sitter i en fellesnemnd, uttrykker flere representanter fra formannskapet i Ørland at det uansett vil være naturlig at organet har like mange representanter fra hver del-kommune inn i et nytt fellesskap.

- Jeg forutsetter at sammensetningen av en fellesnemnd blir likt fordelt. Da vil Fylkesmannen bli bedt om råd om man ikke blir enige, og vil da vise til den siste avtalen der Botngård er administrasjonssenteret, sier vara-ordfører Odde.

Folket vil ha kommune

Odde sier til sine politikerkollegaer at det er fryktelig viktig at Ørland ikke har vedtatt den intensjonsavtalen Fylkesmannen signaliserer at hun vil legge til grunn om hun må avgjøre siden Ørland og Bjugn ikke blir enige.

Rådmann Glørstad sier at fylkesmannen er helt klar over at intensjonsavtalen ikke er vedtatt av kommunestyret, men støtter den.

- Ørland har bare vedtatt en intensjonsavtale, og det er den fra 2013 der det står klart og tydelig at Brekstad er kommunesenter, sier Odde.

- Det jeg hører nå er at løpet er kjørt. Da må vi gjøre det beste ut av det. Selv om Senterpartiet vil reversere tvangssammenslåinger, har folket sagt klart og tydelig at de ønsker en kommune for Ørland og Bjugn.

Formannskapet i diskusjon torsdag. Foto: Jakob Ellingsen

Avtale basert på følelser

Roy Hoøen (Sp) sier han synes den fremforhandlede avtalen er bra, men at den er fremforhandlet utfra det kommunestyret før forrige kommunestyrevalg gikk inn for.

- Avtalen er basert på følelser, ikke hva som er best for en den nye kommunen. Vi har sett kun på likestilling mellom de to kommunedelene, ikke hva som er best for kommunen. Jeg synes det er feil utgangspunkt. Løpet er kjørt, det ser jeg også, sier han.

Annet utgangspunkt

Arbeiderpartiets Knut Ring sier til formannskapet at man nå er i en annen situasjon enn før kommunene er vedtatt tvangssammenslått.

- I tvangssammenslåingen står vi på et annet grunnlag enn når vi har behandlet saken tidligere. Det er et annet utgangspunkt enn når vi holdt folkeavstemning. Jeg er opptatt av at vi nå ser på situasjonen som er å se fremover for innbyggernes skyld, sier han.

Må ha egne meninger

Det er mange forutsetninger som skal til for at fylkesmannen faktisk avgjør funksjonsfordelingen i en ny Ørland-Bjugn kommune.

Først må kommunene bli enige om en fellesnemnd som ikke har et ulikt antall stemmer. Deretter må de bestemme at lederen for fellesnemnden ikke skal ha en dobbeltstemme dersom en votering blir uavgjort.

Videre må fellesnemnden faktisk ende opp med like mange stemmer i en avstemning om hvor administrasjonssenteret for en ny kommune skal ligge, noe som vil føre til at Fylkesmannen eller en annen representant fra Staten blir bedt om råd.

- Fylkesmannen sier hun legger den avtalen folket i Ørland sa nei til i folkeavstemning. Når fylkesmannen selv vurderte hvor senter burde ligge, da foreslo de administrasjonssenter på Brekstad. Fremover handler det ikke om å likefordele, men å gjøre det beste for den nye kommunen, sier Marit Sletten (H) til formannskapet.

- Løpet er kjørt. Ja, løpet er kjørt om vi lar noen andre bestemme for oss. Vi må få ha meninger vi også og prøve å gjøre det vi mener er best for den nye kommunen, sier hun.

Roy Hoøen på kommunestyrets talerstol torsdag. Foto: Jakob Ellingsen

Kan få til noe stort

Ørlandspolitikerne hadde kommunestyremøte senere på torsdag. Der diskuterte de også prosessen for kommunesammenslåing videre.

- Vi har kommet dit at vi er tvangssammenslått. Vi kan prøve å torpedere det, men hvor skal vi bruke energien vår? Ørland og Bjugn sammen blir en fantastisk kommune. Vi trenger litt gravøl kanskje når Ørland og Bjugn som vi kjenner dem legges ned. Opp av graven kommer en fin ny kommune, sier Hoøen til kommunestyret.

- Så er det kommunesenterspøkelset som hele tiden henger over oss. Det er opp til oss. Vi må få til dette. Vi må få til dette sammen med Bjugn. Om vi fortsetter å grave opp ting som er sagt, uttalt og som har skjedd blir det ikke noe bra, sier Roy Hoøen fra talerstolen i kommunestyret.