- Vi hadde et godt møte med Ørland og Bjugn der de snakket med hverandre, ikke om hverandre. Dersom kommunene ber om råd, vil Fylkesmannen henvise til intensjonsavtalen som er fremforhandlet, sier direktør Alf-Petter Tenfjord i Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

8. juni ble Ørland og Bjugn vedtatt sammenslått til en kommune.

Denne uka er det klart hvilke frister lokalpolitikerne må forholde seg til.

må bli enige innen 25. August

Regjeringen skal lage forskrifter for de nye kommunene Stortinget har vedtatt.

I Stortingets vedtak om kommunesammenslåinger, heter det at regjeringen skal legge til rette for møte i fellesnemda for de nye kommunene så snart som mulig, og senest innen 1. juli. Videre har flertallet instruert regjeringen om at funksjonsfordelingen og andre ting som skal være avklart mellom kommunene bør være endelig besluttet før 25. august.

Etter diskusjon mellom kommunaldepartementet og Fylkesmannen i de ulike fylkene, er det avklart at felles kommunestyremøte må skje før 25. august. Der må navn på kommunen, antall medlemmer i kommunestyret og teknikaliteter som revisor for fellesnemnda avklares.

Om lokalpolitikerne ikke blir enige innen den datoen, har departementet signalisert at avgjørelsene vil fattes sentralt.

Ikke ny avtale

Fylkesmannen er Statens representant i fylkene og overfor kommunene. Dersom politikerne i Bjugn og Ørland ikke blir enige innen 25. august, er det naturlig at Fylkesmannens råd om den nye kommunen blir vektlagt av kommunaldepartementet.

I møtet mellom kommunene informerte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Ørland og Bjugn at dersom de blir bedt om råd, vil de anbefale løsninger som skissert i den fremforhandlede avtalen om sammenslåing av Bjugn og Ørland som ble underskrevet av forhandlingsutvalgene i Bjugn og Ørland i april 2016.

- Fylkesmannen mener at dersom man skal lage enda en ny avtale vil en part oppfatte seg som en vinner, og en som en taper. Da tror ikke Fylkesmannen at en ny runde vil gi en ny løsning enn tidligere. Om vi blir spurt, vil Fylkesmannen legge den gjeldende avtalen til grunn, sier Tenfjord.

Viktig å starte arbeidet

Kommunaldepartementet har bedt alle landets fylkesmenn om å følge opp føringene Stortinget har lagt for kommunesammenslåingene videre. Målet er at forskriftene for de nye kommunene er på plass før Stortingsvalget i september.

- Det er viktig at kommunene som nå er vedtatt slått sammen raskt starter opp det formelle arbeidet med å bygge den nye kommunen. Departementet sendte fredag 9. juni brev til alle landet fylkesmenn, hvor vi ber om at føringene fra et flertall på Stortinget følges opp. Vi legger til grunn at kommunene i samarbeid med fylkesmennene legger opp til en prosess i tråd med dette, sier statssekretær Grete Ellingsen (H) i kommunaldepartementet til Fosna-Folket.

Direktør i Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Alf-Petter Tenfjord (i midten) og statssekretær Grete Ellingsen (H) fra felles kommunestyremøte for alle de sju kommunene på Fosen i Bjugn kulturhus tidligere i vår. Foto: Jakob Ellingsen

Interesse for å lykkes

Tenfjord sier det er betydelig interesse hos begge partene for at Ørland og Bjugn skal lykkes med sammenslåingen.

- Begge partene ønsker at den andre parten forplikter seg. Dialogen hos fylkesmannen var god. Det viktige nå er at kommunene blir enige om nok ting til at de har tilliten det kreves for å opprette en fellesnemnd, sier han.

Ber ikke om reversering

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) sier han ikke vil råde kommunepolitikerne i Bjugn til å be om reversering av kommunesammenslåingen mellom Ørland og Bjugn dersom den sist fremforhandlede avtalen legges til grunn.

- I og med at vi har hatt en folkeavstemning der nær 70 prosent av Bjugns innbyggere sier de aksepterer den avtalen, føler jeg meg bundet av det, sier Undertun.

Han understreker at han ikke vil spekulere i hva kommunestyret mener dersom ikke den fremforhandlede avtalen legges til grunn.

Spiller ballen til Ørlandet

Bjugn-ordføreren sier mye nå handler om hva Ørland gjør. Fredag møtes rådmennene i Ørland og Bjugn for å diskutere veien videre. En mulig dato for felles kommunestyremøte kan være den 22. august, men det er ikke endelig fastsatt enda.

- Om Ørland gjør vedtak om at de forholder seg til den fremforhandlede avtalen er mye løst. Da vil vi ha en intensjonsavtale som er mer detaljert enn flere andre kommuner som frivillig slår seg sammen, sier Undertun.

- Spenningsmomentet er hva ørlandspolitikerne nå gjør. Forutsetningene er endret når tvang er inne i bildet. Dersom en fellesnemnd opprettes basert på en så detaljert avtale som vi har på bordet, skaper det veldig lite stress, sier Undertun.

Informerte formannskapet

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) informerte formannskapet om innholdet i møtet torsdag.

- Essensen fra møtet er at vi har en felles oppfatning om at vi må ha et felles kommunestyremøte innen 25. august. Etter modell fra Indre Fosen ønsker vi å ha et kommunestyremøte hver for oss rett før det felles møtet, sier Myrvold.

- Det store spørsmålet er hvor man skal starte nå? Den avtalen Fylkesmannen legger til grunn er ikke vedtatt av kommunestyret i Ørland. Vi vedtok å ta opp avtalen til folkeavstemning, det er det ingen tvil om, sier Ørland-ordføreren.

- Dersom vi ikke er enige innen 25. er det andre som bestemmer for oss.

Statlige bidrag

Ørland-rådmann Snorre Glørstad sier til formannskapet at den nye kommunen må forlange og forvente statlige bidrag. Kanskje spesielt fordi Ørland og Bjugn utsettes for tvang.

- Det er viktig at vi snekrer ut forventinger til Staten som vi kan vedta sammen i et felles kommunestyremøte for begge kommunene. På møtet var Fylkesmannen helt enig i det, sier Glørstad.

Det bekrefter Tenfjord.

- Loven sier at en fellesnemnd må utføre noen få oppgaver. Det loven sier er at fellesnemnda skal utarbeide et budsjett for det første året som ny kommune og plikter å forberede det første felles kommunestyremøtet. I praksis må det gjøre mye mer, sier rådmann Glørstad.