- Dette blir nesten pinlig vi er på temaer om passering av komma og enkelt ord. Jeg foreslår at vi i posisjonen bare stemmer for Arbeiderpartiets forslag. Vi er alle enige, sier Bjørnar Fossmo Nesholen fra kommunestyrets talerstol.

I formannskapet gikk maktkonstellasjonen i Ørland inn for å inndra 1,9 millioner ubrukte kroner i bolystprosjektene i Uthaug krets.

Etter det mange beskrev som nye opplysninger i saken brukte kommunestyret lang tid før de enstemmig gikk inn for å behandle de innkomne søknadene en siste gang.

Demonstrasjon

Mange uthausinger var møtt opp for å lytte til debatten i kommunestyret.

- Jeg vil se dem i øynene når de stemmer, sier Arnstein Mikkelhaug.

- Det har vært mye negativt for Uthaug. Forlenging av flystripa og mer flystøy gjør at mange har flyttet fra bygda. Bolystmidlene var noe positivt å løfte frem, sier Lillian Reinseth.

- Jeg synes det nesten er å holde oss for narr når politikerne i formannskapet sier at arbeidsgruppa ikke har gjort jobben sin. Da må vi mobilisere for å passe på at politikerne får rett informasjon før de tar en avgjørelse, sier Brit Hauger.

Egentlig en gladsak

- Dette skulle egentlig være en gladsak, sier først Roy Hoøen (Sp) og deretter Gunnhild Tettli (Ap) fra kommunestyrets talerstol.

I 2016 vedtok kommunestyret å bevilge totalt 9 millioner kroner til å finansiere utviklingsprosjekter for bolystfremmende tiltak i tre områder av Ørland kommune. Det skulle være et motstykke til de store investeringene som er gjort på å oppgradere Brekstad sentrum.

Da pengene ble bevilget, satte kommunestyret som krav at prosjektene skulle være realisert i løpet av et år, innen 31. mai 2017. Totalt er 2,23 av de 9 millionene ikke blitt tildelt prosjekter.

Kommunestyret skulle bestemme hva de vil gjøre med pengene som ikke er tildelt.

- Det store spørsmålet er hva vi skal bruke pengene på. I formannskapsmøtet 1. juni fikk vi informasjon i møtet. I etterkant har vi fått enda flere opplysninger. Vi har fått nye opplysninger så sent som i dag, sier Hoøen.

Roy Hoøen (t.h.) sier at bolystmidlene egentlig skulle være en gladsak. Ordfører Tom Myrvold t.v. Foto: Jakob Ellingsen

Lyse ut på nytt

Tettli sier hun har vært så heldig å få være med å sitte i arbeidsgruppen som har delt ut midlene på Uthaug.

- Det var et stort ønske om et flerbrukshus på Uthaug. Usikkerheten med regulering av Uthaug havn gjorde at vi ikke delte ut mer av de 3 millionene vi hadde ansvaret for. I arbeidsgruppa var det ikke klart om vi kunne gi penger til en flerbrukshall der. Kommunestyre vedtok enstemmig å lyse ut midlene på nytt. Det har ikke skjedd, sier hun.

- Det viser seg at det har skjedd en glipp. Lederen for arbeidsgruppa for Uthaug har ikke fått sendt en mail fra administrasjonen, en kommunikasjonssvikt, sier Hoøen.

Gunnhild Tettli sier usikkerhet med regulering av Uthaug havn gjorde at de ikke delte ut mer av pengene. Foto: Jakob Ellingsen

Stor debatt

Flere fra samarbeidet med kommunestyreflertall sier fra talerstolen at det er viktig søknadene for Uthaug behandles likt som de fra de andre to kretsene.

Det ble stor debatt rundt detaljene, hvilke søknader som var sendt inn når, og hva som skulle til for at søknaden om å etablere et treffpunkt på Uthaug kunne behandles, men at kriteriene var rettferdige for alle andre søkere.

- Jeg synes det er kjempevanskelig å behandle en så viktig sak når det er så mye usikkerhet, sier Tina Paulsen (Ap).

Innkomne søknader

Etter at kommunestyret fikk klart opp i fakta for saken med flere presiseringer fra administrasjonen, ble de til slutt enige.

Enstemmig bestemte kommunestyret å videreføre de ubrukte 1,9 millioner kronene fra Uthaug krets.

Arbeidsgruppen for Uthaug krets skal fullføre behandlingen av de søknadene som alt er kommet inn fra Uthaug, og tildele midler innen 1. september i år.

En av søknadene som skal opp til ny behandling er en samarbeidssøknad for å lage et treffpunkt ved Uthaug havn.