Fylkespolitikerne gjorde sine vedtak om bygging denne uka. For paret som kjøpte eiendommen og skreiv kontrakt om overtakelse året før, er dette gode nyheter. De synes at de i denne eiendommen får det beste fra to verdener.

– Jeg er glad i fjellet, men Dag vil gjerne ha sjø, sier Anne-Merete Kristiansen.

Eiendommen inne i Paulen oppfyller begges ønsker og behov.

Bretonerne

Dag Håkon og Anne-Merete har to hårete samboere som setter stor pris på å få utfolde seg på fjellet. Det er bretonerne Tira og Varja. Begge hundene har aner fra Finland.

–Det var vanskelig å få tak i bretonere i Norge, fleiper Sundet.

Kristiansen arbeider som konsulent på helsesenteret i Åfjord, mens Sundet er teknisk inspektør hos et islandsk rederi. Når paret tar imot Fosna-Folket i heimen, har de rigget seg til på verandaen. De to firbeinte rusler rundt beina på dem, og viser på hunders vis at de er glade for at både matmor og matfar har kommet heim fra jobb.

Sjøtomt

På verandaen sin har paret nydelig utsikt utover fjordarma.

–Her eier vi helt ned til sjøen, sier Sundet.

Han forteller at de fleste som reagerer med forundring på deres valg av bosted er stoksundinger.

– Mange synes det er drøyt å bosette seg på et sted som dette.

Jammen, Haltstranda, da, sier de, forteller Sundet.

Kristiansens interesser for å gå i fjellet med hundene gjør at det ikke er særlig aktuelt å reise på utenlandsturer. Å levere inn kjæledeggene til en kennel synes de ikke noe om.

–Du setter ikke bort familiemedlemmer, sier Sundet. Han får mer enn nok av reising og hotellrom gjennom jobben, og er glad samboeren foretrekker å holde seg heime.

–Det passer meg godt, sier han.

Boligjakten

De var innom flere alternativer da de skulle finne et sted å slå seg ned. En av alternativene de kikket på lå på Lauvøya.

–Der er det ikke noe fjell, konstaterer Kristiansen.

Jakten førte dem fram til den eiendommen der de bor i dag.

–Da vi kom oppi husene her fikk vi se hvor fint det er. Ikke er det langt til sentrum heller, sier hun.

For Kristiansen innebar det kun noen minutter ektstra arbeidsveg. De valgte å slå til.

Vegen

Hvordan det er stelt på denne plassen under en skikkelig trollvinter, har de naturlig nok ingen erfaring med ennå. Dag hadde imidlertid kontor uti Herfjorden for tolv år sia, og han kan ikke erindre at det var noe stort tema.

–Det meste av snø faller oppi fjellet. Jeg veit ikke om at de som bodde her før hadde noen nedturer på grunn av snøen, sier han.

Å få lagt inn bredbånd på fiber har de ikke gjort seg noen forhåpninger om, men de synes nettet til Telia fungerer tilfredsstillende.

–Det er det beste breibandet vi har hatt, sier Kristiansen.

Storsamfunnet

Etter det de kjenner til, kom elektrisiteten til plassen en gang på nittitallet.

–Det er ikke noe storsamfunnet legger fram i dag. En skal i alle fall ikke ta det for gitt. En trafo ligger rett nedenfor husene her, sier Sundet.

En som kan tenkes å forkludre strømforsyninga til folket på drømmeplassen, er en fjærkledd i krabat som finnes i skogen overfor husene. Det er hakkespetten.

–Det er hull i noen av pålene innover her. Kraftselskapene bruker visst store beløp på grunn av hakkespetten leste jeg her forleden, sier Kristiansen.

Feriegjester

Når en har det så vidt romslig og bor så fagert plassert, er det et åpent spørsmål om ikke slekt og venner i det ganske land begynner å invitere seg sjøl på ferie. Det har de imidlertid ikke hatt særlig pågang om.

–Både slekta mi og Dag si bor i området, så det er ikke noe tema, sier Kristiansen.

Derimot har Kristiansen en gutt og Sundet har tre jenter.

–Ungdommen er vanligvis ikke så opptatt av naturskjønne omgivelser, sier Sundet. Plassen blir imidlertid perfekt til å ta imot barnebarna når vegen legges om.

–Da kan de gå trygt nedpå vegen her, sier Kristiansen.

LES HER:

Kart over området viser at eiendommen får en ny tilførselsveg. Foto: Snorre Berg