- Nå er det de første 50 husene som har fått utført støyisolering. Det er ille at det arbeidet er for dårlig utført. Nå er det snakk om de første 50 husene. Dersom det blir utført like mange feil på de siste 950 husene som skal vurderes vil det være en katastrofe, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Tirsdag kveld inviterte Ørland kommune, Støygruppa Ørland, Forsvarsbygg og Ørland flystasjon til informasjonsmøte om utbyggingen på flystasjonen.

Etter informasjonsoppdateringer dreide det meste av spørsmålene fra salen seg om støyisolering.

Hele ledergruppa i Forsvarsbygg på Ørlandet

De siste dagene har hele ledergruppa i Forsvarsbygg vært på Ørlandet. Det har vært intense møter mellom Støygruppa Ørland og Forsvarsbygg for å prøve å komme videre etter store medieoppslag om dårlig utført støyisolering.

- Sjefen har med seg hele ledergruppen sin. Det er så viktig for Forsvarsbygg det som skjer på Ørland og at det skal bli bra, sier direktør for Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug.

Sjefen for Forsvarsbygg, Thorbjørn Thoresen, satt lydhør på første benk under folkemøtets to og en halv time. Det gjorde også flere andre ledere i organisasjonen.

Sjef for Forsvarsbygg, Thorbjørn Thoresen (i midten), sitter lydhørt og følger med på hva ørlendingene er opptatt av under hele folkemøtet. Foto: Jakob Ellingsen

Vil unngå mediekamp

I løpet av de intense forhandlingene mellom støygruppa og Forsvarsbygg de siste dagene, har partene kommet til enighet på flere områder de ikke har greid å løse tidligere. Dobloug sier blant annet at han tror de er blitt enige i hvordan man skal gjennomføre husdyrundersøkelser for å se hvordan flystøy påvirker husdyrhold i støysonene.

- Vi har som dere vet gjennom media de siste dagene hatt utfordringer med utføringen av støyisolering. Det har helt klart vært for mye feil i det arbeidet som har vært utført. Vi har sittet i møter de siste dagene for å forbedre situasjonen, sier Dobloug.

Leder i Støygruppa Hans Kristian Norset sier fra scenen at støygruppa ikke ønsker å bruke så harde ord, men må bruke ord som beskriver den situasjonen de opplever.

- Når jeg ser presentasjonen med informasjon til innbyggerne fra Forsvarsbygg er jeg imponert over hvor mange ting vi er blitt enige om i møtene i dag, sier han.

- Skal vi, Olaf (Dobloug), finne løsninger sammen, eller må vi ha en mediekamp for å finne løsninger på problemene? Jeg håper vi kan unngå mediekampen, fortsetter Norset.

Hans Kristian Norset, leder av Støygruppa Ørland. Foto: Jakob Ellingsen

Rett første gangen

Forsvarsbygg regner med at mellom 800 og 900 boliger vil støyisoleres for å overholde den forskriftene for flystøy som er vedtatt. De har befart 579 boliger, beregnet støytiltak for 484 boliger og inngått avtaler med 166 boligeiere om hvilke støytiltak som skal gjennomføres.

Av de 166 avtalene er støyisolering på 50 boliger under arbeid, arbeidet for 56 boliger er ute på anbud og de siste 60 skal legges ut på anbud.

Lars Arne Raanes har ansvaret for støyisolering i støygruppa. Han sier at arbeidet med støyisolering så langt har vært alt for dårlig.

- Arbeidet med støyisolering på de første 50 boligene startet i februar. Bare et hus er overlevert tilbake til eierne siden det er ferdigstilt. Det er både positivt og negativt, sier han.

-  Det er positivt fordi Forsvarsbygg ikke vil slippe gjennom slurv. På den andre siden har det tatt alt for lang tid. Arbeid som tar noen uker har tatt fire måneder. Mitt mantra fremover er at arbeidet må være riktig utført den første gangen, sier Raanes.

- Vi må få på plass tidsfrister på hvor lang tid arbeidet kan ta på hvert enkelt hus. Vi må vurdere å få kontraktsfestet dagsbøter. Noen har måttet skifte ut vinduer både tre og fire ganger. Det er uholdbart.

Lars Arne Raanes Foto: Jakob Ellingsen

La seg langflat

Dobloug kunne meddele at Forsvarsbygg har blitt enige med alle de 15 grunneierne til grunnerverv knyttet til base-utvidelsen.

Videre har Forsvarsbygg kjøpt 73 av inntil 176 boliger i rød støysone som vil få tilbud om innløsning.

- Vi er i prosess om innløsning av ytterligere 16 boliger, og 87 gjenstår, informerer Dobloug.

- Vår oppgave er ikke å spare staten penger, men å følge forskriftene og reglene vi får for å utføre arbeidet riktig, sier han.

Som sjef for Forsvarsbygg kampflybase, la Dobloug seg langflat på vegne av organisasjonen. Han sa at støyarbeidet så lang har medført for mange feil, og at det er viktig for Forsvarsbygg å få rettet opp feil og unngå dem i arbeidet videre.

På spørsmål fra salen beklaget Dobloug flere ganger for mulige feil som folk har opplevd i kontakt med Forsvarsbygg.

- Vi må bare beklage om det har skjedd feil for deg. Eventuelle feil må vi rydde opp i og passe på at videre feil ikke forekommer, sier han til en av de flere som fortalte sine erfaringer fra salen.

Sjef for Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug Foto: Jakob Ellingsen

Nytt landingsmønster for å reduere støy

Fra Forsvarets side orienterte avtroppende stasjonssjef Aage Lyder Longva om fremdriftsplanene for kampflybasen.

- Det kommer første tre F-35 til Ørland i november i år. Så kommer det tre til våren 2018, og enda 3 høsten 2018. I begynnelsen vil det ikke være så stor flyaktivitet, sier han.

- Stortinget har vedtatt at de skal kjøpe inntil 54 F-35 og 6 fly vil leveres hvert år fremover. Vi skal ha en fremskutt base der tre F-35 vil stasjoneres. Fire fly vil være i USA, og resten av flyene vil være på Ørlandet eller på verksteder rundt i Europa, sier Longva.

Så overlot han ordet til pilot og operasjonsansvarlig Marianne Mjelde Knutsen som orienterte om hvordan Forsvaret legger om sine rutiner for å redusere støyen på Ørlandet.

- Hensikten med flygeprosedyrene våre er å komme raskest mulig over vannet. Der lager fly ikke så mye støy. Samtidig er første prioritet å unngå fare for liv og helse, sier hun.

- I dag er innflygingspunktene for landing Nes kirke i nord, og ytterst på Agdenes i sør. De punktene flytter vi ut i sjøen. Den endringen gjør vi for å skyve støyen mer ut i sjøen og redusere støy for Uthaug og Brekstad, sier hun.

Forsvaret flytter innflyvingspunktene fra ytterst på Agdenes (nederst til høyre) og over Nes kirke (i midten øverst) til over havet for å redusere støy ved innflying.

Forventninger til kommunen

Den 14. juni er det akkurat fem år siden vedtaket om at den nye kampflybasen skal ligge på Ørlandet. Ordfører Tom Myrvold sier utviklingen fra vedtaket har vært stor.

I sin informasjon til innbyggerne fokuserte han på hvilke forventninger man kan ha til kommunen i forbindelse med utbyggingen og saker som har sitt opphav derfra.

- Kommunen har fire roller. Den demokratiske rollen der folkevalgte fungerer for ombudsmann er kanskje den viktigste. Som kommune har vi også en tjenesteytingsrolle der vi skal levere gode tjenester i rett mengde på rett sted til rett tid.  Vi har en samfunnsutviklingsrolle der vi vedtar reguleringsplaner og legger til rette for utvikling i kommunen. Den fjerde rollen er en myndighetsrolle der vi har en tilsynsmyndighet, sier ordføreren.

Han påpeker at kommunens tilsynsmyndighet ikke er at kommunen kan gå inn i hvert hus og se om alt at gjort riktig eller ikke, men må se på det overordnete bildet.

Ordfører Tom Myrvold (H) sier det er et gap mellom mange innbyggeres forventninger til hva kommunen kan gjøre, og hva som er Ørland kommunes mandat. Foto: Jakob Ellingsen

Forventningsgap

- Det ligger et forventningsgap mellom dere som innbyggere og oss som kommune. Vi er ikke en part i saken om støytiltak. Det kommunen kan gjøre er å bidra politisk og administrativt der vi kan. For eksempel har vi invitert partene til å møtes de siste par dagene og det virker å ha kommet mye ut av det, sier ordfører Myrvold.

Han trekker også frem veisituasjonen som et område der kommunen ikke har ansvaret.

- Veistrekningen fra pukkverket forbi Ottersbo er fylkeskommunal vei. Der er det ikke Ørland kommune som har det formelle ansvaret. Den veistrekningen er slitt. I kommunen gjennomfører vi trafikktellinger og dokumentasjon for å vise behovet for vedlikehold og utbedringer. Vi forsøker, men har ikke ansvaret, sier ordføreren.

Omdømme

Myrvold sier det er avgjørende at alle på Ørlandet tar et felles ansvar for å bygge et omdømme for Ørland som gjør at folk og bedrifter har lyst til å etablere seg der. Han sier det selvfølgelig er slik at alt det fantastiske som skjer ikke er det man fokuserer på, men at fokus ofte blir på de områdene der det er et forbedringspotensial og en vilje til å få på plass enda bedre løsninger.

- Det vi må sitte igjen med i dag er at vi skal være stolte over alle mulighetene og alt vi har fått til og kommer til å få til rundt kampflybasen. Lederen av Fosen Regionråd, Ove Vollan, er sitert i lokalavisa på at resten av Sør-Trøndelag er misunnelig på Fosen. Jeg tør påstå at resten av Fosen er misunnelig på Ørland, sier Myrvold.

Aage Lyder Longva ble takket med blomster for den fremragende jobben han har gjort som stasjonssjef de siste fire årene. Foto: Jakob Ellingsen

Stortingsvalg

Kommunestyret i Ørland har vedtatt at 29 boliger i den røde støysonen skal fredes. Det er ikke Forsvarsbygg enige i og har levert en innsigelse på det. Saken skal avgjøres av kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Støygruppeleder Norset presenterte en bildeserie støygruppa har laget og vil gi stortingsrepresentantene i sakens anledning.

- Jeg tror vi trenger stortingshjelp til å få bevart disse byggene, som først og fremst er boliger på gårdsbruk. Støygruppa mener det vil både bli billigere for Staten, og er en bedre løsning om byggene i rød sone holdes i hevd. Det gir også fremtidige generasjoner en mulighet til å drive historiske gårder i fremtiden etter perioden med flystøy kanskje slutter en gang i fremtiden, sier Norset.

Han takket representantene fra flystasjonen og fra kommunen, men ville ikke takke Forsvarsbygg i sin oppsummering i slutten av debatten.

Rundt halve Store sal i Ørland kultursenter var besatt under folkemøtet tirsdag kveld. Foto: Jakob Ellingsen

- Jeg skulle ønske jeg kunne takke Forsvarsbygg også, men vi har mye igjen.  Vi må være uenige for at det blir aktuelle saker for media. Skal vi, Olaf (Dobloug), finne løsninger sammen, eller må vi ha en mediekamp for å finne løsninger på problemene? Jeg håper vi kan unngå mediekampen, sier Norset.

- Jeg vil takke deg spesielt, Hans Kristian (Norset), for det arbeidet vi har hatt med støygruppa de siste dagene. Jeg er nesten rør over hva vi har fått til. Vi må forholde oss til de forskriftene vi har og gjøre vårt arbeid riktig etter dem. Det er valg snart. Det er et ypperlig tidspunkt å ta opp saker med politikere, repliserer Dobloug, og får med det siste oppsummerende ord på folkemøtet.

Olaf Dobloug fikk siste ordet før han dro fra møtet. Foto: Jakob Ellingsen