- Det er ikke gjennomførbart å få til enighet om funksjonsfordelingene før 25. august. Stortingsflertallet vi ha sammesnlåingene i havn før stortingsvalget. Det er ingen faglig grunn til at det må gå så fort. Det er synd at man lager partipolitikk av en stor nasjonal reform. Det blir spekulativt, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap).

Torsdag ble det klart at Høyre, Frp, Venstre og Krf legger opp til en hurtigprosess for alle kommunesammenslåinger.

Stortinget legger opp til at første felles kommunestyremøte må skje innen 1. juli og alle funksjonene i kommunene og andre ting som skal være avklart mellom kommunene må være ferdig 25. august i år.

Stoisk ro

Undertun sier at han tror tidspresset for å få fortgang i kommunesammenslåingene før Stortingsvalget er et politisk spill.

- Det er ingen faglig grunn til å kreve det tempoet man krever nå. Det tar ganske lang tid å slå sammen to kommuner og finne de gode løsningene for fremtiden, sier ordføreren.

Han sier han tar det med stoisk ro at kommunalkomiteen signaliserer at Stortinget legger opp til en hurtigprosess.

- Det er ikke noen grunn til å lage et hysterisk tidspress. I Bjugn tar vi dette med ro og følger de vanlige gode prosessene vi har i kommunene, sier Undertun.

169 til tings

Senterpartiet har signalisert at de stiller med hele sin stortingsgruppe den 8. juni for å tvinge alle de 169 representantene til å møte opp. Til vanlig har alle partiene en avtale om hvor mange representanter som stemmer ved de ulike avstemningene slik at styrkeforholdet mellom partiene opprettholdes selv om ikke alle representantene er i Oslo.

Grunnen er at det bare er et stortingsflertall på to representanter for tvangssammenslåinger, som den mellom Ørland og Bjugn. Med bare to utbrytere kan dermed tvangssammenslåingene stoppes, noe Senterpartiet prøver å fremprovosere ved at alle representanter må stemme i saken.

For andre deler av kommunereformen er det flere partier som er enige. Det er derfor ikke knyttet den samme usikkerheten til de korte fristene i sammenslåingsprosessene Stortinget kommer til å vedta for alle kommuner som skal slås sammen.

Ingen senterdebatt

Undertun sier at dersom Ørland ønsker en rask sammenslåing, at man sikkert kan få det til.

- Funksjonsfordelingen er allerede ferdig i den intensjonsavtalen begge kommunene har vedtatt. Om ønsket er en raskest mulig sammenslåing, skal vi få til det, sier Bjugn-ordføreren.

Han legger senterdebatten død.

- Senteret blir i Botngård og navnet blir Ørland. Det er det som er avtalt. Om Ørland har endret syn, er det noe de må redegjøre for, sier Undertun.

Må i kommunestyret

Undertun sier han ikke kan forskuttere hvordan Bjugn skal forholde seg til de innspillene som kommer fra Fylkesmannen eller andre i en sammenslåingsprosess.

- Det er kommunestyret som bestemmer hvordan vi jobber videre. Vi tar det med ro og gjør det som er best for Bjugns innbyggere. Den 20. juni har vi kommunestyremøte og det er en gyllen anledning til å diskutere det som da er klart om kommunesammenslåing etter Stortingets behandling, sier ordfører Ogne Undertun.