- Jeg har nettopp vært på møte hos Fylkesmannen i en annen anledning. Vi snakket også kort om prosessen videre i kommunesammenslåing, sier Ørlands-ordfører Tom Myrvold (H).

Torsdag la kommunal- og moderniseringskomiteen på Stortinget frem sin innstilling om kommunesammenslåing.

Der var det ingen overraskelser om den fremtidige kommunestrukturen på Fosen, men stortingsflertallet legger opp til en rask sammenslåingsprosess.

Må avklare senterstriden før valget

- Flertallet forutsetter at regjeringen skal legge til rette for møte i fellesnemda så snart som mulig og senest 1. juli, heter det i kommunalkomiteens innstilling.

Dermed sier Høyre, Frp, Venstre og Krf klart ifra at Ørland og Bjugn må ha felles kommunestyremøte før sommeren er over.

Videre sier de samme partiene at plasseringen av kommunale tjenester og kommunesenter må være på plass før høstens stortingsvalg 11. september.

- Enighet om funksjonsfordeling og andre ting som skal være avklart mellom kommunene bør være endelig besluttet og avklart før 25. august, heter det i innstillingen.

- Mulig å bli enige før valget

Ørlandsordføreren sier det er fullt mulig å se for seg at man blir enige om tjenesteplasseringene i Ørland-Bjugn før valget.

Myrvold sier han ikke kan kommentere prosessen og tidsplanen videre ettersom det både kommer an på vedtaket, og hvordan man skal tolke den instruksen stortingsflertallet kommer til å gi regjeringen.

- Det er fullt mulig å se for seg at man kan bli enige før valget. I ytterste konsekvens er det mulig å starte med den intensjonsavtalen som begge kommunestyrene allerede har stemt ja til, sier han.

I den intensjonsavtalen skal administrasjonssenteret for kommunen ligge i Botngård, og kommunenavnet er Ørland kommune. Arbeidet med sammenslåingen etter den intensjonsavtalen stoppet opp etter at innbyggerne i Ørland sa nei til sammenslåingen i folkeavstemning.

Får brev

Det er Fylkesmannen i Sør-Trøndelag som skal invitere de to kommunene til å opprette fellesnemnd, et fells kommunestyremøte. I et slikt første møte er det flere ting som må på plass, blant annet navn

Myrvold bekrefter at Fylkesmannen skal sende ut et brev like i etterkant av at Stortinget formelt fatter sitt vedtak den 8. juni.

- Jeg er kjent med at Fylkesmannen vil sende et brev den 9. juni der det kalles inn til møte. Mer om innhold og tidspunkt må Fylkesmannen redegjøre for, sier ordføreren.

Ikke kaste bort tiden

Ørlandsordføreren sier han har fulgt nøye med på prosessen for kommunesammenslåing i Indre Fosen. Han sier helhetsinntrykket er at prosessen har vært god.

- Vi er at en god kommunesammenslåingsprosess tar i hvert fall to år. Vi slås sammen med tvang og skal være en kommune fra senest 1.1.2020. Fra nyttår er det to år til. Jeg er ivrig for å komme i gang slik at vi ikke kaster bort tid vi trenger, sier Myrvold.

- Ørland skal i alle fall ikke være forsinkende. Vi må ha tid til en best mulig prosess med innbyggerinvolvering, de gode diskusjonene og de viktige debattene, sier Myrvold.

Kan ikke vente til etter sommeren

Leder av kommunalkoniteen, Helge Andre Njåstad (Frp) sier det er Kommunaldepartementet som må svare på om 1. juli er en absolutt frist for å ha første felles kommunestyremøte.

- Vi har i alle fall lagt opp til en prosess som må komme i gang og ikke kan treneres til etter stortingsvalget, sier Njåstad.

- Du må spørre departementet om hvordan de vil følge opp stortingsvedtaket vi kommer til å fatte. Det er viktig å komme i gang nå, sier Njåstad.

Oppfordring til Bjugn-Ørland

Lederen av kommunalkomiteen sier man må komme i gang med prosessen før sommeren i Ørland og Bjugn.

- Ørland og Bjugn er en av sammenslåingene det har vært mest frem og tilbake og snakk om i Norge. Ørland og Bjugn må komme i gang med prosessen før sommeren. Jeg forventer at de får det til denne gangen og blir en kommune, sier Njåstad.