Denne sesongen har den lille klubben på Ørlandet gått i gang med et pionerprosjekt som er unikt i Norge. Vel, i hvert fall nesten.

– Vi håpet å være første bane i Norge med denne løsningen, sier Fred Stabell, leder i Austrått golfklubb.

– Men så viste det seg at Sandnes golfklubb startet opp like før oss. Men det er ikke verst for en liten klubb på Fosen å være nummer to i Norge.

Ifølge Stabell er det i dag tre golfklubber som er i ferd med å installere robotklippere. På Sandnes er allerede 64 klippere på plass. På Austrått er sju av tjueen innkjøpte klippere i drift. Den tredje «robotklubben» er, ifølge Stabell, Tjøme golfklubb.

Kulturbruket ligger ved driving-rangen og hull 1. Foto: Fred Stabell

Golfsportens redning

Stabell snakker om foregangsløsningen som kan redde Norges fjerde største idrett (over hundre tusen utøvere), i det som er en økonomisk utfordrende tid for golfklubber over hele landet.

Før 2017-sesongen investerte klubben 870 000 kroner i en hel park av robotklippere. Nærmest uten tilsyn klipper robotene rough og fairway i akkurat den høyden klubben ønsker.

– For det første er det en enorm besparelse i arbeid. I tillegg er det ingen lyd eller forstyrrelse for spillerne, slik en førerstyrt gressklipper kan være.

Klubbens leder regner med at investeringen er balansert i løpet av de fem første driftsårene. Så er håpet at robotene holder ut i minst fem år til - som de etter planen skal. Stabell håper investeringen vil spare klubben for utgifter på mellom 60 og 120 000 kroner årlig.

– Klipperne har en antatt levetid på minst ti år, håper vi. Batteriet må skiftes etter rundt fem år. Dette sparer oss for lønnskostnader, drivstoff og driftsutgifter og vedlikehold på store, tunge maskiner.

Robotene krever verken overtidstillegg eller feriepenger. Men ved tungt regnvær kan det være at de sykmelder seg fra tjeneste.

– Det er veldig flatt her ute, så dårlig drenering kan være et problem for robotene.

Robotene har sine egne parkeringsplasser. Foto: Erik Eikebrokk

Bedre bane

Til tross for kutt i arbeidsstokken, mener Stabell det ikke er noen tvil om at banen blir bedre.

– Ingen tvil! Vi får en jevnere klipp, og banen kommer til å være i perfekt stand hele tiden. I tillegg kan vi flytte menneskekrefter over til andre, viktige oppgaver.

Stabell tar frem mobiltelefonen for å vise hvordan han kan styre robotene hjemmefra.

– De største modellene har gps, så de vet hvor de har vært. Med appen kan vi fjernstyre robotene og bestemme hvor de skal klippe.

Hull 8 på Austrått golfklubb. Foto: Erik Eikebrokk

Hvor robotene skal klippe bestemmes av guidekabler som legges ned i bakken. Disse fungerer som en slags «inngjerding».

Klubben er ikke alene om å måtte tenke kreativt for å møte den økonomiske hverdagen. En jevnt synkende medlemsmasse landet over gjør at klubbene sliter med å skaffe nok penger til å lønne ansatte og drifte banene, som i «golfens glansdager».

I dag har klubben mellom 135 og 150 medlemmer. Aldersspennet strekker seg fra den yngste på 12, til den eldste på 80+. Medlemskontingenten er 3500 kroner i året. For den summen kan medlemmene spille fritt på det som er Fosens eneste golfbane.

Robotene er som golfere, og trives bedre i godt vær enn i regn. Foto: Erik Eikebrokk

Idyll

Banen, som stod ferdig i 2009, ligger idyllisk plassert på Austrått. I den ene enden av banen ligger Kulturbruket, i den andre Austrått-borgen. Banen ligger på naturlig grunn, uten at Stabell og klubben har måttet gjøre store inngrep i det flotte landskapet.

– Det var viktig da vi satte igang prosjektet, at prosjektet skulle tilpasses terrenget, og ikke motsatt, sier Stabell.

Han anslår at han har brukt godt og vel sju tusen dugnadstimer på golfbanen. Men noen drøm om en fullverdig atten hulls golfbane, har han ikke.

– Nei, det blir i hvert fall ikke i min tid i klubben. Det tror jeg ikke kona hadde gått med på heller.

Golfbanen på Austrått består i dag av ni hull, og er 2 600 meter lang. Den har to par 3-hull, fem par 4-hull og to par 5-hull. Én runde (ni hull) koster to hundre kroner for greenee-spillere. Fritt spill i en hel dag koster tre hundre.

– Og alle nye og gamle golfspillere er hjertelig velkomne; dét må du få med!

Fred Stabell (til venstre) og Roar Brodersen har bidratt med mange tusen dugnadstimer. Foto: Erik Eikebrokk