- Vi snakket med Guro Lerstad Hopmo, som har laget et historisk sjakkspill som tar utgangspunkt i maktspillet rundt reformasjonen i Norge. Tanken var å arrangere en historisk sjakkturnering på Austrått i anledning reformasjonsjubileet. På veien hjem fikk vi for oss at vi måtte få til et stort sjakkspill med bruk av levende hester, sier Hallgeir Grøntvedt som er prosjektmedarbeider i Ørland kultursenter.

10. juni blir det stor sjakkturnering. 11. juni finner verdensrekordforsøket sted.

Store navn og store brikker

Stormester og sjakkprofil Simen Agdestein kommer på sjakkturneringen. Det gjør også andre stormestere.

- Vi tok kontakt med Simen tidlig i fjor. Han var veldig positiv til prosjektet og synes at tanken på en historisk sjakkturnering og å spille med levende hester virket spennende. Det er han som har bestemt hvilken helg det blir, sier Grøntvedt.

Søndagens kjempeparti finner sted bak brekstadgården, hvor et så stort brett som det er plass til med 8 ruter i hver retning, merkes opp.

Med all sannsynlighet vil Agdestein lede den ene av de to fargene i kjempepartiet, som er et Guinness verdensrekordforsøk på det største sjakkpartiet spilt noensinne.

- Kanskje det blir den tyske stormesteren Marcus Huschenbeth som står på den andre siden? Vi skal ha levende hester, og ikke minst levende bønder i første rekke. På den ene siden har vi bønder i Felleskjøpets uniformer, og på den andre representanter for en konkurrerende bedrift. Løperne stiller i løpstrikot, sier Grøntvedt.

Det er ikke helt avgjort om tårnene skal bæres, eller om de må transporteres rundt på kjempebrettet på annet vis. I samarbeid med hestemiljøet, skal to hvite og to sorte hester på plass.

- Vi er ute etter folk som har lyst til å være med på å sette verdensrekord ved å være brikker i spillet. Bønder, løpere, tårn og flere til, sier Christer Harøy, som er arrangementsansvarlig for Ørland kultursenter.

Historisk turnering

Lørdagen går en historisk sjakkturnering av stabelen. Hovedturneringen er en turnering ved navn Fru Inger Barnas Grand Prix (BGP), der alle barna som vil kan stille. Turneringsformatet er slik at en datamaskin setter sammen spillere slik at man møter motstand på jevnere og jevnere nivå utover i turneringen uansett hvor mye eller lite sjakk man har spilt før.

- Vi har fått drahjelp fra Trondheim sjakklubb og sjakkforbundet for å få på plass en god turnering, sier Grøntvedt.

I tillegg går en turnering i «sjåførklassen» for voksne samtidig med barneturneringen. Den er åpen for alle med stor eller liten sjakkerfaring fra før.

- Her kan alle som vil være med. Målet er at finalene i begge turneringene spilles inne på Austråttborgen på noe vis. Samtidig må vi ta vare på de historiske bygningene i gjennomføringen, sier Grøntvedt.

Historisk sus

Premiene i de to turneringene er det håndlagede sjakkbrettet «Kors og krone», som Guro Lerstad Hopmo står bak.  I spillet er brikkene de historiske figurene i reformasjonskampen. Fru Ingers svigersønn Vincens Lunge er den sorte kongen, med Fru Inger som dronning. På den andre siden er Erkebiskopen Olav Engelbrektsson konge.

- Reformasjonen var ikke bare dramatisk for den katolske kirke, men for alle innbyggerne i landet. Det blir spennende å ha med spillet og ha turnering til Austrått der en viktig del av historien fant sted, sier Hopmo.

- Dette er lokalhistorie i Trøndelag og på Fosen. Det historiske sjakkspillet legger opp til å lære den sanne historien på en pedagogisk måte for store og små, sier hun.

- Sjakkmiljøet sier spillet er fantastisk og vil trekke mye folk til turneringen, sier Grøntvedt.

Niåring utfordrer samfunnseliten

William Aleksander Olsen (9). Deltar på sjakkturneringen. Han ønsker å utfordre mange for å spille sjakk mot dem samtidig, såkalt simultansjakk.

- Han kan godt spille mot 25 eller 30 personer samtidig på like mange forskjellige sjakkbrett. De som ønsker å spille mot ham kan bare utfordre. Han vil gjerne spille mot eliten Ørlandet og Fosen kan fremskaffe. Ordførere, sognepresten eller andre som vil bryne seg på et sjakktalent, sier Hallgeir Grøntvedt.