Utgangspunktet for utredningen var at skoleeier, som i dette tilfellet er både Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommuner, ønsker robuste skoler. I dag har de to fylkene til sammen 32 videregående skoler, 21 i sørfylket og 11 i nord.

- Jeg syntes rapporten belyser det fylkene har etterspurt, sier Saghaug.

Best for framtida

Både skolen i Leksvik og i Rissa har forholdsvis lave elevtall og studietilbud.

Målet er å skape en felles videregående skole som blir en verdifull del av tilbudet for Fosen og Trøndelag, og som representerer en løsning som totalt sett er best for framtida i Indre Fosen kommune står det innledningsvis i rapporten. Det har vært et mål å lage en rapport som er helhetlig med et klart budskap.

Strategi og konsekvenser

Rapporten inneholder en strategidel med forslag til framtidig situasjon, innspill fra innbyggere, hva slags tilbud en ny skole bør ha, en bit om rollen for næring- og arbeidsliv, transport, samfunn og tomtealternativ. Til sist beskrives konsekvenser for innbyggerne.

I strategidelen konkluderes det med at en felles videregående skole i Vanvikan blir en verdifull del av tilbudet for Fosen og Trøndelag samtidig som det representerer en løsning som totalt sett er best for framtida i Indre Fosen kommune.

Fremtidsrettet tilbud

Rapporten beskriver at elevtallet må økes. Det betyr at skolene i Rissa og Leksvik må slås sammen. Det vil rekruttere flere elever fra Rissa, Fosen og Trondheim. Noe som lar seg realisere om det studiefaglige tilbudet videreføres og utvikles. Det påpekes også at den nye videregående skolen bør ha et interessant og framtidsrettet teknologirelatert tilbud. Det kan relatere seg til flere fagområder, for eksempel olje og gass, maritimt, marint, helse, IKT, energi- og miljøteknologi eller annet.

Det påpekes at det må legges til rette for hurtig skoleskyss fra bygdene og til Vanvikan. Det offentlige busstilbudet må styrkes, særlig på strekningen Leksvik-Vanvikan-Rissa, både på dag og kveld.

Skoletomta

Når det gjelder tomtealternativet beskriver rapporten flere alternativer.

«Det kan skapes attraktive visuelle skoler på tre steder. Barne- og ungdomsskolen og Bortistu/samfunnshuset er de planfaglige foretrukne alternativene. Småbåthavna har allikevel en markedsrelatert betydning de andre alternativene ikke har, nemlig en spektakulær arena ved fjorden og hurtigbåten».

Skoleeier avgjør

- Rapporten peker ikke ut en foretrukket tomt?

- Jeg synes det er naturlig at fylkene får mulighet til å komme med sine innspill om det. Det som er viktig er at all sunn fornuft sier at den felles videregående skolen må ligge i Vanvikan, sier Saghaug.

- Det er tre gode tomtealternativer, mener Ove Vollan.

Ordførerne Steinar Saghaug og Ove Vollan synes rapporten som sendes til fylkene er god og i tråd med det som de har etterspurt. Foto: Sigrun Overland

Det påpekes at kvaliteten ved en videregående skole er avhengig av skolefaglig tilbud og elevtall, relasjoner til nærings- og arbeidsliv, gode transportmuligheter og nødvendige tjenester (helsesøster, psykolog og så videre).

Helt avslutningsvis sier rapporten noe om konsekvenser for innbyggere og samfunn, og ser på fremtidsbilde dersom dagens skoler opprettholdes.

Konsekvenser uten ny skole

Angående opprettholdelse av dagens skoler står det følgende:

«Betraktningen er at Leksvik videregående skole trolig avvikles først – så kommer turen til Rissa. Ungdommene kan velge å reise til Åfjord, Bjugn eller Trondheim. Uten videregående skole i den nye kommunen må visjoner og mål justeres. Ønsket om økt innbyggertall, verdiskapning, flere næringsdrivende, bedre tjenester og samferdsel, samt utvikling av sjarmerende tettsteder kan trolig glemmes. Tilbake er voksne og eldre innbyggere – mange unge reiser ut, bor på hybel, får jobb og bosetter seg andre steder.»

Konsekvenser med ny skole

Dersom det etableres en felles videregående skole i Vanvikan ser bildet helt annerledes ut. Et nytt verdifullt skoletilbud der både elever og nærings- og arbeidsliv får dekt sine kompetansebehov gir optimisme. Det fører til økt innbyggertall, verdiskapning, flere næringsdrivende, bedre tjenester og så videre.

Vedtak

Rapporten skal nå vedtas i formannskapet i Indre Fosen før den sendes til fylkene som innspill til vedtaket som skal gjøres i fellesnemnda i Trøndelag på slutten av året.