Tirsdag skrotet kommunestyret sju av Rådmannens femten foreslåtte punkter for hvordan den nye komiteen blir.

Den nye komiteen dekker rundt 80 prosent av kommunens budsjett, som går til oppvekst- og helsetjenestene til innbyggerne.

Nytt mandat

I kommunestyremøtet i mars besluttet lokalpolitikerne i Bjugn å opprette et nytt hovedutvalg med fokus på oppvekst og helse.

De ba Rådmannen å utrede bemanning, mandat og rammer for den nye komiteen som skulle legges frem i kommunestyremøtet i april.

Etter at Rådmannen presenterte sitt forslag, foreslo Arbeiderpatiet umiddelbart å erstatte de fem punktene der rådmannen definerer arbeidsoppgavene til utvalget med et nytt mandat.

Diskusjon bak lukkede dører

Så ba Arbeiderpartiet om et gruppemøte der alle partiene under samarbeidsavtalen etter siste kommunevalg samler seg til gruppemøte bak lukkede dører.

Høyres fem kommunestyrerepresentanter satt igjen i salen, mens alle de andre politikerne gikk til et eget lokale og snakket sammen i litt under en halvtime.

Resultatet ble at flertallspartiene foreslo å stryke rådmannens forslag om at medlemmene i den nye komiteen måtte være kommunestyrerepresentanter eller deres varaer.

Det gjorde at Høyre fant det nødvendig å be om et eget gruppemøte bak lukkede dører for å diskutere seg i mellom.

- Jeg er litt overrasket over endringsforslaget der man fjerner kravet om at medlemmene i utvalget er kommunestyremedlemmer eller vararepresentanter. Jeg synes det er litt på kanten å fase inn andre som ikke har det overordnende ansvaret for hele kommunens økonomi slik kommunestyret har, sier Tore Nilsen, som representerer Høyre.

Innenfor budsjettet

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) begrunner åpningen for andre inn i den nye komiteen med at man kan få inn ny kompetanse kommunestyret ikke besitter.

I tillegg får den nye komiteen plikt til å holde seg innen for dagens vedtatte økonomiplan. Dermed har kommunestyret fortsatt ansvar for den overordnende økonomien, og utvalget kan ikke konkludere med at det trengs mer penger for å løse oppgavene bedre.

- Hovedutvalget for oppvekst og helse skal arbeide med kvalitetsutvikling i kommunens oppvekst- og helsetjenester, innen for de vedtatte økonomiske rammer, heter det i kommunestyrets vedtak.

Stort ansvar

Oppvekst- og helsetjenestene i Bjugn står for rundt 80 prosent av det totale kommunale budsjettet. Det nye utvalget får dermed et stort ansvarsområde når de skal drive med utviklingsarbeid for å kunne levere best mulig tjenester til kommunens innbyggere innen området.

Etter at kommunestyret vedtok ansvarsområdet for komiteen, ble komiteens medlemmer, leder, nestleder og vara-medlemmer valgt for resten av tiden frem til neste kommunevalg.

Arbeiderpartiets Fredrik Sandness ble enstemmig valgt til leder for utvalget med Mette Mari Leseth-Holm (SV) som nestleder.

De resterende fem komitemedlemmene er Lene Kotte (Ap), Mabel Slotterøy (Ap), Jan Inge Standahl (Sp), Jan Pettersen (FrP) og Einar Aaland (H).