Arrangementet har vært gjennomført i Rissa før, men ikke på fast basis. Nå satses det på å få dette til på permanent basis i Bojersalen.

Valgte humanistisk

Helene Øvergård Elvebakken, Jenny Marie Aasan og Gustav Ofstad Foosnes er tre av ungdommene som har valgt humanistisk konfirmasjon.

- Jeg er usikker på hva jeg tror på, eller ikke tror på. Jeg ønsket derfor heller å lære om menneskerettigheter, blant annet, sier Helene.

Jenny er døpt i kirken, men sier foreldrene synes det var greit at hun valgte selv hva hun ville.

- Det har vært interessant. Vi har lært mye om andre mennesker, det har vært mye diskusjoner og refleksjoner, forteller de tre ungdommene.

Felles undervisning

De som velger humanistisk konfirmasjon i Fosen-kommunene har hatt noe felles undervisning, og de har alle vært med på rollespillet «På flukt».  Det gjennomføres sammen med Røde Kors, og er en betydelig del av kurset.

De tre ungdommene syntes rollespillet var veldig lærerikt.

- Vi ble delt opp i «familier», og guiden snakket bare engelsk til oss. Vi ble ransaket flere ganger av militæret, og fikk ny identitet som vi måtte huske. Hvis ikke ble vi straffet. I løpet av det døgnet vi gikk fikk vi bare litt ris å spise, forteller ungdommene. Etter flukten var ungdommene samlet fire kurskvelder med tema som humanisme, kritisk tenkning, fordommer, identitet, empati, mot og engasjement, samt menneskerettigheter.

-Tilbud til alle

- Humanistisk konfirmasjon er et tilbud til alle. Man trenger ikke å være medlem i Human-Etisk forbund for å konfirmere seg, alle uansett livssyn og bakgrunn er velkommen til det, sier Tuva Molde Jensen som er seremoniansvarlig for konfirmasjonen i år.

- Vi bruker stort sett samme mal som er brukt tidligere. Det blir musikkinnslag og allsang, og konfirmantene deltar med innslag, forteller Molde Jensen.

I og med at det er så mange som 20 konfirmanter blir gruppen delt i to. I tillegg skal det aller først denne dagen arrangeres navnefest for to barn. Ida Husby er seremoniansvarlig for den. Datoen er satt til 20. mai. Tredje lørdagen i mai og det satses på å fortsette med denne dagen.

- Det er vanlig at ungene er mellom fire og 12 måneder når det arrangeres navnefest. Opplegget er noe likt konfirmasjonen med musikalske innslag og så videre og så de får utdelt en navnetavle, opplyser Husby.

- Det er veldig inspirerende for oss at det blir så mange ungdommer i år. Det er mange som ikke føler seg hjemme i kirka og jeg synes det er fint å gi dem et valg. Det er jo en viktig markering, sier Tuva Molde Jensen.

Human-Etisk forbund

- Livssynsorganisasjon med over 80.000 medlemmer

- Den største livssynsorganisasjonen i Norge utenom Den norske kirke

- Human-Etisk forbund tilbyr navnefest, konfirmasjon, vigsel og gravferd

- Humanismen er et livssyn som setter mennesket i sentrum og fremhever den enkeltes menneskeverd, selvstendighet, ukrenkelighet og iboende verdighet