– UKM er et fylkeskommunalt arrangement. Fylket har delegert ansvaret videre til oss som vertskap. For oss er samarbeidet med Fosen videregående veldig viktig for gjennomføringen av arrangementet, sier Hans Eide, som sammen med Bjørnar Harøy er prosjektleder for fylkesmønstringen i Bjugn denne helga.

Unge ansvarlige

Elever ved service og samferdsel-linja på den videregående skolen er guider for delegasjonene fra kommunene i Sør-Trøndelag som er representert på helgas forestillinger.

– På fredag kommer de over 500 unge kunstnerne til Bjugn med bus. Da tar kommuneguidene hånd om dem og viser den eller de to kommunene de har ansvar for å være guider for hvor de skal sove, spise, opptre og alle fasiliteter, sier Eide.

Han forteller at det også er kommuneguidene som har ansvar for at de lokale gruppene finner veien til lydprøvene sine og er på rett sted før forestillingene de skal ha.

– Samarbeidet med rektor, de ansatte og elevene ved Fosen videregående er kjempeviktig. De gjør en kjempejobb for at Bjugn viser seg fra sin beste side, sier Eide.

Logistikk

Prosjektlederne forteller at logistikken med å ha flere hundre forskjellige artister på scenen er den store forskjellen fra andre store arrangement.

–Det er opp mot 600 personer som skal ha to overnattinger, mat og program mens de er her. Maten er det elever ved restaurant- og matfagslinja som skal lage under instruksjon fra sine lærere. Vi leier inn en ungdomsbedrift som samtidig får god erfaring gjennom jobben med et stort arrangement, sier Eide.

Hele Fosen Vgs, lokaler i både Øvre og Nedre internat blir tatt i bruk i forbindelse med overnattingene.

Lyd

I motsetning til konserter med en eller en håndful forskjellige nummer på scenen, er det et stort antall ulike artistkonstellasjoner som skal på scenen i løpet av helgens seks konserter.

–Lydprøvene er veldig viktige. En lydtekniker har ansvaret for å balansere den lyden som publikum hører fra hvert enkelt nummer. En egen tekniker har ansvaret for at artistene hører det de trenger for å gjennomføre numrene sine på best mulig måte. Alle disse forberedelsene må på plass i riktig rekkefølge under gjennomføringen av konsertene, sier Eide.

Stort program

Publikum får presentert et stort program i løpet av helga. Allerede fredag kveld er det åpen scene der de påmeldte kan vise frem det de ønsker til sine unge kunsterkollegaer og publikum.

Lørdag er det fem scenekonserter fra tidlig morgen til sent på kveld. Hver konsert har ulikt program med varierte nummer. I tillegg er det en offisiell åpning av kunstutstillingen, der over 70 kunstverk i ulike sjangre blir presentert. Kunstverkene vises frem i foajeen utenfor kultursalen hele helgen.

Søndag begynner programmet med en forestilling bestående av filmbidrag til kulturmønstringen. Deretter gjennomføres den siste forestillingen med scenenummer på formiddagen.

– Det er veldig mange unge tallenter som viser frem hele spekteret av kunstuttrykk. Vi håper publikum ønsker å få med seg det ungdom fra hele Fosen og resten av fylket presterer, sier Eide.

F.v: Ellen Strugstad Mathisen, Rikke Gjelseth og Marit Alvilde Antonsen viser frem noe av kunsten som skal stilles ut. Foto: Jakob Ellingsen

Direkteoverføring

Påmeldte arrangører og konferansierer har ansvaret for store deler av arrangementene. I tillegg skal alle forestillingene direkteoverføres på internett, slik at alle som vil, men ikke har anledning til å være i kulturhuset kan få med seg fremføringene likevel.

– Logistikken til hele opplegget er den største jobben. Vi vil at både de som står på scenen og de som ser og lytter fra salen skal få kjempeopplevelser, sier Bjørnar Harøy

Worskshops og aktiviteter

I tillegg til å bli kjent med andre unge kunstnere fra hele fylket og å vise frem kunsten sin, legger arrangørene opp til mange aktiviteter for deltakerne.

–Dette er en helproff produksjon. Teknikken som stilles til disposisjon, som gitaranlegget, nystemt konsertflygelet, lyd- og lysproduksjonen, teknikerne og scenecrewet holder høy klasse. Det blir bandrom, bordtennis, jammescene og de som ønsker det kan gå på skøyter i Fosenhallen for å nevne noe, sier Eide.

Mannssterk frivillighet

Et sted mellom Et sted mellom 100 og 150 frivillige sørger for at gjennomføringen av arrangementet blir så god som mulig. For eksempel står to lokale Bjugn-kor, «Kor e karran» Og Valsfjord mannskor, for kiosk og kafeteria.

–Vi gleder oss veldig til helga, sier Hans Eide.