- Dette er en slags sannhetens øyeblikk vi har foran oss nå. Det er spennende hvordan vi griper det an, og om vi skusler bort muligheten som ligger der nå, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) rett etter at NIVI analyse har presentert den nye utredningen for Fosen.

Satte seg sammen

På forhånd inviterte Bjugn-ordføreren alle kommunene som ønsket å være med til et møte om veien videre. Alle de sju kommunene på Fosen deltok, og bestemte seg for å holde et felles kommunestyremøte for alle kommunene allerede neste torsdag.

Der skal NIVI analyse presentere utredningen for alle de folkevalgte i alle de sju kommunene, og det vil være anledning til å stille spørsmål til de som har skrevet rapporten.

Uker

Den omfattende rapporten på 60 sider ble laget i løpet av fire uker.

Alf-Petter Tenfjord i Fylkesmannen i Sør-Trøndelag sier mulighetsrommet for å få til en annen kommunestruktur på Fosen enn tvangssammenslåing av Ørland og Bjugn, sammenslåing til Indre Fosen, Roan og Åfjord slått sammen og Osen kommune måles i uker.

- Det må en politisk viljeserklæring til fra politikerne om man ønsker et annet alternativ. Alle kortene ligger på bordet. Det er opp til kommunene om man eventuelt spiller inn et annet forslag til Stortingets behandling. Fra Fylkesmannens side anbefaler vi å ta tak i rapporten og jobbe videre. Vår tilrådning er fortsatt at Fosen bør bli en kommune. Det sier også departementet er den beste løsningen på lang sikt, sier Tenfjord.

Lokaldemokratiet

NIVI presenterte en helt ny modell for kommunene, som en regionkommune. De kaller strukturen en komplementær flersenterkommune, der det er tre kommunesentre innenfor kommunegrensene: Rissa, Ørland-Bjugn og Åfjord.

NIVI ser for seg at de tre kommunesentrene skal ha alle tjenester i sine senter. Slik som enkelte storkommuner har bydeler som har egne styrer og råd, ser NIVI for seg muligheten å ha kommunedelsutvalg, slik at for eksempel folkevalgte i Roan vil ha ansvar for byggesaker lokalt.

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) tror det er denne sjansen Fosen må gripe. Foto: Jakob Ellingsen

- Jeg synes det er viktig at vi har medvirkning i det som skjer lokalt. Modellen her med bydelsutvalg som behandler saker i sin region er veldig spennende. For oss i Osen har det vrt viktig at lokaldemokratiet ikke svekkes av at man blir del av en større enhet, sier Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap).

Han understreker at kommunestyrets stående vedtak i kommunen er at de skal stå alene, men at han personlig synes tanken om en felles kommune er spennende.

Bedre enn alternativet

Roan-ordfører Einar Eian (H), sier hans umiddelbare reaksjon på rapporten er at en sammenslått kommune med et styrket lokaldemokrati virker spennende.

- Dette er interessante tanker. Jeg tror dette kan styrke oss i Roan. Jeg tror dette er bedre enn alternativet dersom man styrker lokaldemokratiet. Å Gud så glad jeg skal være når jobben med kommunereform er ferdig i Stortinget. Da starter gjennomføringsprosessen, og det er det som er viktig for innbyggerne, de tjenestene de får og skal ha i fremtiden, sier Eian.

- Tanken på å slå sammen Fosen uten dette regionkommune-perspektivet ville vært annerledes. Som den minste kommunen på Fosen, tenker kanskje mange at vi har mest å frykte av å bli slått sammen. Jeg synes dette ser veldig spennende ut for Roan, sier Roan-ordføreren.

Krever nasjonal medvirkning

NIVI analyse peker på en av utfordringene ved en sammenslåing etter denne planen, med flere regionale oppgaver som i dag forvaltes av fylkeskommunale, statlige eller regionale etater, er at det krever nasjonal medvirkning.

- Jeg tror det er høyst realistisk å få slik medvirkning. Norge trenger en ny kommunemodell. Jeg tror Stortinget og departementene er kjempeinteresserte i å se på denne løsningen. Å få på plass Fosen som et samlet bo- og arbeidsmarked er en nasjonal oppgave. Her har man en historisk sjanse, sier Geir Vinsand i NIVI analyse.

Han trekker frem Perspektivmeldingen i år, som ser på de økonomiske forutsetningene i landet langt fremover i tid.

- Etter 2020 ser det ut som norsk offentlig sektor vil gå inn i en kontraksjon. Det vil være en kjempefordel å se på løsningene nå, før pengeskvisen. Muligheten kommer aldri igjen i den samme formen som i dag. Det er min påstand at ingen land noen gang har hatt så generøse ordninger for kommunesammenslåinger og ikke vil få det noen gang i fremtiden, sier Vinsand.

Alf-Petter Tenfjord i Fylkesmannen i Sør-Trøndelag i samtale med Geir Vinsand og Magne Langset i NIVI analyse. Fylkesmannen og den nye utredningen konkluderer med at Fosen bør slås sammen til en kommune. Foto: Jakob Ellingsen

Kommunikasjon

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H), sier ideen om et felles bo og arbeidsmarked for hele Fosen, slik rapporten skisserer, er spennende. Rapporten trekker frem store økonomiske fordeler ved en sammenslåing, men beløpene måles i millioner.

Ørland-ordføreren understreker at infrastrukturoppgraderinger bare for vei, med brobygging og veibygging for å knytte en felles Fosen-kommune sammen vil kreve beløp i milliardklassen.

- Det er viktig at kommunikasjonen er på plass slik at man faktisk kan kalle seg et felles bo- og arbeidsmarked. Evner en regionkommune, et samlet Trøndelag fylke og Staten å få sammen de midlene, som trengs for den infrastrukturen, spør Myrvold.

Han sier mulighetene og styrkene ved en felles kommune ligger i nettopp et felles- bo og arbeidsmarked for hele regionen.

- Innbyggerinvolvering er et krav i prosessen. I prinsippet må vi være klare med en avgjørelse som spilles inn til Stortinget før 17. mai. Alt er mulig. De enkelte kommunestyrene må finne ut hvordan de skal legge løypen for prosessene fremover så vi får sagt vår mening, sier Myrvold.

Gleder seg

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) sier det ikke er noen overraskelse at hun er positiv til utredningen og har tro på den klare konklusjonen om at man bør vedta en sammenslåing av Fosen til en kommune i vår.

- Jeg er veldig enig i at vi må ta tidsperspektivet på største alvor. Indre Fosen må få tid til å slå seg sammen. Samtidig er tidsperspektivet frem mot en beslutning i juni noe å ha i tankene. Jeg gleder meg litt til å ta med rapporten og snakke med kommunestyret og innbyggerne i Åfjord om veien videre, sier Stjern.