- Støyberegningen har som hensikt å synliggjøre den eksisterende situasjonen på Vågan, sier Bjørn Bergesen, seksjonssjef for arealplanseksjonen i Forsvarsbygg.

Forsvarsbygg har utført en støykartlegging av Vågan skyte- og øvingsfelt for første gang.

Resultatet ble oversendt Bjugn kommune før påske.

Varierende bruk

I februar 2016 ble Vågan skytefelt tatt i bruk for første gang siden 2004. Da skøyt amerikanske Marine Corps soldater ned en drone med et bakke-til-luft missil.

SE OGSÅ: Her skyter soldaten ned en drone

Etter det har feltet vært i ordinær bruk. Beregningsgrunnlaget for støyrapporten baserer seg på dagens bruk av feltet, der i overkant av 600.000 skudd av ulikt kaliber benyttes i løpet av året.

- Tilfellet på Vågan er at det har vært varierende bruk de siste årene. Det har ikke vært prioritert å kartlegge støyen i dette området tidligere, sier Bergesen.

Gul og Rød

Resultatet av støykartleggingen presenteres ofte som kart med to støysoner. I gul støysone anbefaler Forsvarsbygg at kommunen krever dokumentasjon fra utbyggere som viser at ny bebyggelse er tilrettelagt slik at støyforholdene blir tilfredsstillende.

Den gule støysonen strekker seg fra den sørvestre enden av Valsøya i øst, over Vallersundet ned mot Tørrem i sørvest. I sør strekker den gule sonen seg over Valsfjorden ned mot Oksvoll skole og dekker Sanden og Rabben boligfelt. Havområder sørvest, via vest or nord utgjør størsteparten av den gule sonen.

- Gul sone kalles ofte en vurderingssone. Støyen avtar også jo lenger vekk fra lydkilden man kommer, sier Bergesen.

I rød støysone vil Forsvarsbygg komme med innsigelse hvis kommunen planlegger etablering av ny støyømfintlig bebyggelse.

Den røde støysonen dekker den nordvestre delen av Valsneset, havområder mot vest og nord, og Kråkvik mot Val i øst, nesten mot Tollefsvika på landsiden. Rød støysone i havet følger skuddretningen mot nordvest i stor grad.

Hytter i rød sone

Hovedregelen er at støyfølsom bebyggelse skal unngås i den røde støysonen. Det er maksimalnivået på lyden som bestemmer utbredelsen av støysonen i alle retninger ved skytefeltet utenom i skuddretningen.

- Skyting med 12,7 mm kaliber er det som gir størst utslag i denne støyberegningen. Beregningen viser 100 000 skudd av den typen per år. Skyting med tunge våpen, som har kaliber større enn 20 millimeter, vil av og til kunne forekomme, men omfattes ikke av denne type støyberegning, sier Bergesen.

- Boliger, hytter, skoler, sykehjem og den typen bebyggelse er ikke egnet i den røde sonen. Normalt er ikke et næringsområde støyømfintlig. Det er hytteområder som ligger i den røde sonen, sier seksjonssjefen.

Seksjonssjef for arealplanseksjonen i Forsvarsbygg, Bjørn Bergesen, sier Bjugn kommune sannsynligvis vil gripe fatt i støyproblematikken i området i videre arealplanlegging. Foto: Forsvarsbygg

Kommunens planlegging

Bergesen sier Bjugn kommune sannsynligvis vil gripe fatt i støyproblematikken og hvordan området, som ligger i både rød og gul støysone, skal benyttes og reguleres.

- Støysonene er et viktig grunnlag for arbeidet med arealplanleggingen i kommunen videre. Dersom saken handlet om å bygge en ny bane ville prosessen sannsynligvis krevd andre tiltak rundt den eksisterende bebyggelsen. Beregningsgrunnlaget er basert på antatt fremtidig forbruk som vil være omtrent som i dag, sier seksjonsleder Bjørn Bergesen i Forsvarsbygg.