- Vi åpnet mandag før påske. Det er over 1000 hjertestartere på kartet allerede. Vi har mellom 5 000 og 6 000 i databasen, men kvalitetssikringen gjenstår før de ligger aktivt i kartene, sier Siw Lilly Osmundsen, prosjektleder for hjertestarterregisteret.

Mandag 3. april åpnet helseminister Bent Høie offisielt Hjertestarterregisteret, et offentlig register av alle hjertestarterne i landet.

Rett til 113-sentralen

Tidligere har private initiativ kartlagt hjertestartere rundt om i landet. Det har gjort det mulig for privatpersoner å se hvor nærmeste hjertestarter er.

- Om 113-sentralen ikke kan se hvor hjertestarteren er, kan de ikke hjelpe den som utøver hjerte- og lungeredning til å finne nærmeste hjertestarter. Nå får nødetatene se hjertestarterne rett i kartverket sitt, sier Osmundsen.

LES OGSÅ: Dette må du gjøre om noen får hjertestans

Ring først

Når man ser en person ligge livløs på gata er gjeldende råd å ringe 113 så fort som mulig dersom personen er bevisstløs. Dermed kommer ambulansen så fort som mulig.

- Du er ikke alene når du gir førstehjelp. 113 er på tråden og veileder gjennom hele hjelpeprosessen. De forteller og forklarer hvordan å gi hjerte- og lungeredning og loser hjelpere gjennom hele prosessen, sier Osmundsen.

Dersom det er mer enn en person til stede, kan 113-sentralen nå sende vedkommende til nærmeste hjertestarter.

Informerer kommunene

Det er nærmest umulig å få i gang hjertet etter en hjertestans ved hjelp av bare hjertekompresjoner og innblåsinger. Det skjer bare unntaksvis, og da oftest i forbindelse med drukning. Hjerte- og lungeredningen kan være med å minske skadene på kroppen i påvente av hjertestarter. Samtidig øker hjertekompresjonene tidsrommet der en hjertestarter kan få i gang hjertet.

- Det kan ta tid før en ambulanse kommer med hjertestarter. Særlig steder som ligger mer landlig til. Jo tidligere hjertestarter er på plass, jo større er sjansen for å berge livet til en som får hjertestans, sier Osmundsen.

Helsedirektoratet har sendt ut brev til alle kommunene som informerer om det nye hjertestarterregisteret. Der anmoder de alle kommuner om å registrere sine hjertestartere i registeret.

- En forutsetning for at registeret skal virke etter sin hensikt er at alle hjertestartere som er tilgjengelig for publikum blir registrert i registeret, skriver direktoratet i brevet.

Prosjektleder Siw Lilly Osmundsen håper det nye hertestarterregisteret kan være med på å redde liv. Foto: Erik Lerbæk

Kvalitetssikring

Osmundsen sier det er et omfattende arbeid med å kvalitetssikre alle de registrerte hjertestarterne i det nye registeret. I tillegg skal hvilken type og modell hver enkelt hjertestarter er registreres. Det gjør at 113-sentralen er sikre på at de gir riktig instruksjon i bruken av hjertestarteren.

- Når 113-sentralen sender noen til en hjertestarter, må de vite at den fungerer som den skal. Vi kan gi hjelp til hvordan man bør gå frem i vedlikeholdet uten at vi selger noen ting. For eksempel kan man få epost hver sjette måned for å sjekke batteriet, eller epost for å sjekke elektrodene, sier Osmundsen.

Kan registrere selv

Offentlige instanser har ofte hjertestartere på skoler, helsesentre, brannstasjoner, idrettsanlegg, rådhus, kontorbygninger, ferger og liknende. Det er også mange private aktører som har anskaffet hjertestartere som er tilgjengelige for alle.

- Alle kan registrere hjertestarterne sine på www.113.no. Der er også kartløsningen som viser hjertestarterne tilgjengelig. Jeg vil understreke at det er mange tusen innmeldte hjertestartere som ikke vises i kartene enda. Vi har hatt mye å gjøre nå i oppstarten, sier Osmundsen.

Fosna-Folkets hjertestarter på kontoret i Brekstad er ikke kommet inn på kartet på www.113.no enda. Den er bare tilgjengelig i åpningstiden. Foto: Jakob Ellingsen

Forsker på effekten

Det er NAKOS (Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin) som har ansvaret for det nye registeret. I samarbeid med hjertestansregisteret skal de se om det nye registeret gjør at det tar kortere tid mellom noen får hjertestans og hjertestarter brukes, etter at det nye registeret trer i kraft.

- Det blir kjempespennende å se effekten. Vi får se om det blir flere som får hjertestarter før ambulansen rekker å komme frem. Vårt håp er at dette kan være med på å redde liv. Man får ikke til å gjøre feil ved bruk av hjertestarter. Det viktigste er å få den på plass og få brukt den så raskt som mulig, sier Siw Lilly Osmundsen.

LES OGSÅ: Slik brukes en hjertestarter