- Prester kan vigsle hvor som helst. Vi har mange flotte steder i kommunen, som Austråttborgen, et flott kultursenter og mange andre passende arenaer for en vigselsseremoni. Jeg tror kommunal vigsling med en representant fra kommunen kan gjøre seremonien mer personlig enn på et tinghus, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Før påske presenterte kommunalminister Jan Tore Sanner en stortingsproposisjon som tilfører kommunene nye oppgaver.

Dersom Stortinget stemmer som forventet vil alle landets kommuner ha et kommunalt vigselstilbud 1. januar 2018.

Symboltung handling

Ørland-ordføreren sier det har vært snakket om å flytte vigsling ut av tinghusene og over som et ansvar for kommuner i ordførerkretser lenge.

- En vigsling er en juridisk og formell handling. Jeg tror kommunene kan gi gode rammer rundt en seremoni som er en viktig begivenhet i folks liv. Jeg tror mange vil sette pris på at vi kan ha en mer personlig ramme rundt vigslingen enn i dag, sier Myrvold.

Kommunestyret bestemmer

I forslaget til lovendringen for borgerlige vigsler, vil ordførere og varaordførere få vigselsrett. Kommunestyret kan også vedta at andre folkevalgte eller kommunalt ansatte skal ha lov til å gjennomføre seremonien.

Det vil også være opp til kommunen å bestemme innholdet i vigselsseremonien utover det lovpålagte borgerlige vigselsformularet.

- Jeg er personlig opptatt av at vi har en god standard for rammene rundt. Her får vi fleksibilitet til å gjennomføre selve vielsesseremonien for eksempel på Austråttborgen. Det er viktig at ordførerens tilgjengelighet ikke begrenser når folk får giftet seg. Samtidig må vi ha en seremonimester som representerer kommunen og utfører sermonien på en måte som tilsvarer den symboltunge oppgaven, sier Myrvold.

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) Foto: Skjalg Ledang

Tannhelse

Regjeringen foreslår at tannhelsetjenesten, som i dag er et fylkeskommunalt ansvar, skal bli en kommunal oppgave.

- For Ørland kommunes del er vi positive til det. Vi ser at små kommuner kanskje kan få utfordringer med å rekurttere tannleger. I vårt område her på Fosen er tannhelse til en viss grad et regionalt fagområde med samarbeid, sier Myrvold.

I Bjugn er det ikke lenger offentlig tannhelsetjeneste.

- Vi hadde nok helst sett at vi også hadde et offentlig tannhelsetilbud i Bjugn. Senterpartiet har som holdning at tannhelsen er en naturlig del av folkehelsen, sier Bjugn-varaordfører Hans Eide.

Osen har i dag et samarbeid med Roan og Åfjord om tannhelsetjenesten. Samarbeidet er styrt av fylkeskommunen.

- Det utfordrer mer at tannhelse blir en kommunal oppgave. Vi i Osen er fornøyde med tannhelsetjenesten i dag. Jeg er litt spent på hvordan endringen blir siden det er vanskelig å se konsekvensene av at tjenesten blir et kommunalt anliggende, sier Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap).

Han tror samarbeid med flere kommuner gjør at tannhelsen vil bli tatt godt hånd om, også dersom det blir et kommunalt ansvar fra 2020.

Bjugn-varaordfører Hans Eide (Sp) Foto: Jakob Ellingsen

Verneoppgaver

Dagens regjering foreslår også at forvaltningen av verdensarvområdene og utvalgte kulturlandskap i jordbruket skal overføres til kommunene.

Ørland har store våtmarksområder som er vernet etter den internasjonale Ramsar-konvensjonen. Tarva i nabokommunen Bjugn er et av landets 22 utvalgte kulturlandskap i jordbruket.

- Dette er voldsomt viktige oppgaver for Ørland. Vi har et sterkt forhold til vernede og fredete områder lokalt. Alle kommuner i hele landet er kanskje ikke like flinke til å tenke regionalt fra bunnen av. Her har vi viktig innsikt i lokale forhold, som er viktig for å ta avgjørelser på områdene, sier Myrvold.

Finansiering

Varaordføreren i Bjugn sier at det viktigste med de nye oppgavene er hvordan de finansieres.

- Det blir greit å få ansvaret for forvaltningen av kulturlandskapet på Tarva. Det er mange nye oppgaver som finansieres over rammetilskuddet fra Staten til kommunene. Det viktigste med overføring av oppgaver er at det følger store nok økninger i rammetilskuddene slik at vi kan gi gode tjenester i de nye oppgaveområdene og alle dagens tjenester til innbyggerne, sier Eide.

Osen-ordfører Høvik mener oppgavene er i tråd med en regjering som vil avskaffe fylkeskommunene.

- Det er mye småoppgaver som føres over til kommunene. De gir hverken arbeidsplasser eller tilfører noe særlig til kommunene. Det ser ut som en lang liste med nye oppgaver, men det blir spredte oppgaver, sier Høvik.

Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap) Foto: Knut Inge Blix Furuseth

Velferdsoppgaver

I dag har Husbanken ansvar for å gi tilskudd til boligetablering eller tilpasning av bolig. Det ansvaret foreslås overført til kommunene. I tillegg utredes økt kommunalt ansvar for barnevernet, som skal komme i et eget fremlegg. Forsøk med kommunalt ansvar for distriktspsykiatriske senter skal iverksettes.

Det foreslås at tilskudd til tiltak beiteområder og tilskudd til nærings- og miljøtiltak i jordbruket overføres til kommunene.

- Den viktigste tilføringen av oppgaver til kommunene er det som gjelder velferdsoppgaver og lokal utvikling. Jeg synes det er mange forskjellige oppgaver kommunene nå får. Jeg tror det er viktig at vi ikke overtar for mange oppgaver for fort, sier Myrvold.

Kommer sent

Osen-ordfører Høvik sier de nye oppgavene kommer sent i prosessen med kommunesammenslåing.

- Det hadde vært en stor fordel å vite på forhånd hva som er de forskjellige mulighetene ved ulike kommunesammenslåinger. Nå kommer foreslåtte oppgaver midt i og etter at mye av reformarbeidet er ferdigstilt. Uansett skal vi få til gode løsninger på det vi har og får ansvar for, sier han.