- Jeg er overbevist om at en samlet Fosen kommune vil være en god ide. Jeg blir igjen, så får vi se hvilke andre kommuner som blir med på samtaler om en felles kommune, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap).

Tror på Fosen

Ordføreren sier han tror det er et bredt flertall i kommunestyret for en Fosen kommune.

- Vi har hatt flertall om det før forrige kommunevalg og fremover. Det er en stor nysgjerrighet for å få til en løsning som leder mot et samlet Fosen. Partigruppa til Arbeiderpartiet i Bjugn er på frekvens med det Åfjord-ordfører Vibeke Stjern sier om mulighetene for en regionkommune og at en mellomløsning ikke er ønskelig, sier Undertun.

Han sier at ideen bak en kommunesammenslåing mellom Åfjord og Bjugn har vært å få på plass den strukturen man har mest tro på at peker mot at hele Fosen-halvøya blir samme kommune på sikt.

Det store bildet

Undertun sier det kan være krevende å se på det store bildet for fremtiden fordi det er stor usikkerhet rundt fremtiden.

- I alle kommunene på Fosen jobber vi hardt med å få økt mangfoldet i næringslivet og med å få økt sysselsettingen. Jeg er enig med det opposisjonslederen i Bjugn, Einar Aaland, sier: Vi må ikke ha det travelt i en prosess som har et 50-årsperspektiv, sier ordføreren.

Samfunnsmessig er inntektsnivået på Fosen og utdanningsnivået lavere enn på den andre siden av Trondheimsfjorden.

- Det er ikke noe problem i seg selv. Fagarbeidere gjør fremragende jobber de. Problemet vil være en ensidig sammensetning av befolkningen uansett hvilken sammensetning den har. Ser vi på den andre siden av fjorden, til Orkdal, Trondheim eller Stjørdal ser vi steder som leder an i utviklingen av Norge, sier Undertun.

Aldrende befolkning

Samfunnet vil i fremtiden bestå av flere og flere eldre i forhold til antallet som er aktive i arbeidslivet. Undertun sier at vi må huske at Fosen vil være et av stedene i landet som blir truffet hardt av den utviklingen.

- Vi må gripe sjansene som kommer til Fosen med vindmøller, flystasjon, havbruk og store nasjonale investeringer. Det er her vi legger grunnlaget for de som skal ha eldreomsorg om 20, 30 eller 40 år på Fosen, sier Bjugn-ordføreren.

Styrke kystbyen

Bjugn-ordføreren er overbevist om at en Fosen kommune vil styrke Brekstad som kystby.

- Alle byer trenger også et omland. I vår når vi sju ordførere var i Oslo og snakket med Jan Tore Sanner sa jeg at dersom målet med kommunereformen er å gi en håndsrekning til kampflybasen, bør man vurdere å flytte statlige arbeidsplasser til Brekstad, sier Undertun.

Han forklarer at det er viktig at man finner interessante jobber for partneren der den andre personen jobber ved kampflybasen.

- Å flytte et mindre direktorat til Brekstad, eller legge nye statlige arbeidsplasser dit heller enn til Oslo vil være med på å styrke hele regionen kraftig.

Nysgjerrige

Undertun tror kanskje flere av kommunene og deres ordførere vil være nysgjerrige på kommunesammenslåing av hele Fosen enn ved tidligere anledninger.

- Jeg har en følelse av at det har skjedd noe. Vi har fått et bedre faktagrunnlag og vet mye mer om hva vi kan forvente av nye oppgaver for en kommune.

Bjugn-ordføreren understreker at han ikke støtter sammenslåing ved tvang, og at han tror det blir feil uansett hvilken måte man bruker tvang på å slå sammen kommuner.

- Med min beste vilje forstår jeg ikke hva som ligger til grunn for hvor man bruker tvang og hvor man ikke gjør det. Jeg er ingen tilhenger av tvang. Samtidig forstår jeg ikke hvorfor man går inn for en tvangssammenslåing og en tvangsoppdeling av en mulig kommune på Fosen og samtidig ikke vil bruke tvang for å slå sammen hele halvøya til en kommune, sier Undertun.

Ikke for ytterliggående

Som sin ordførerkollega i Åfjord, tror Undertun at en sammenslåing nå vil skape konflikt og vanskeliggjøre en sammenslåing av hele Fosen.

- Det er ikke av ond vilje, men med nye kommuner må man bygge en forståelse og en identitet som er tuftet på den nye kommunen. Det vil bli en ny konkurranseform på Fosen i stedet for en samling, sier han.

Undertun sier han har tro på at nye oppgaver og muligheter kan gjøre det mer aktuelt å slå seg sammen til en kommune.

- Jeg håper forslagene i NIVI analyse sin utredning ikke er så ytterliggående at de skaper mostand lenger opp i systemet sentralt. Min oppfordring er at sentrale myndigheter tar resultatet av utredningen på alvor når de går inn for en kommunestruktur på Fosen i vår.

- Jeg er spent på hvilke av de andre kommunene som blir med på samtaler i etterkant av at utredningen presenteres. Slik som prosessen er lagt opp, skal det ikke mer enn at en kommune sier blankt nei for at det blir ingenting, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun.