- Det er utvilsomt høytrykk for næringslivet i Bjugn generelt. Nå er det to store utbygginger på gang i vår region. Vindparkene i fjellet og arbeidet på Ørland flystasjon, sier Tor Langvold, som er leder for Bjugn næringsforum.

- Det store spørsmålet er om vi er i stand til å ivareta utviklingen i driften i etterkant av utbyggingene. Mens det går veldig bra, må vi fokusere på innovasjon og kommersialisering for å være fremtidsrettede, sier Langvold.

Derfor hadde årets første medlemsmøte i næringsforumet nettopp innovasjon og kommersialisering som tema.

Regionale tanker

- NTNU er motoren i Trøndelag. Uten NTNU ville Trondheim vært som Steinkjer eller Levanger. Vi må tenke kunnskapsbyens betydning har å si for oss i Bjugn, sier Arnstein Hellem, som er næringssjef i Sparebank 1 SMN og sitter i fagrådet for kommersialisering og innovasjon i Trondheim næringsforum.

Hellem, med aner fra Hellem i Bjugn, sier det er like lett å starte fremtidens bedrifter i Bjugn som i Trondheim.

- Sintef og NTNU i Trondheim har ambisjoner om å spile en rolle i verden. Det viktige er hvordan vi skal hekte oss på kunnskapen ti mil unna. Verdens største taxiselskap, Uber, eier ingen biler. Verdens største hotellselskap, AirBnB, eier ikke et eneste hotellrom. Næringslivet er i en voldsom utvikling. Man må se på morgendagen i dag, sier Hellem.

Viktig å tørre

Hellem sier det er viktig at næringslivet tør å være litt frempå og vise frem det man er flinke på.

- I Norge har vi ikke den lange historien med industri- og kremmervirksomhet som de har hatt i Sverige. Vi har ikke noe gen for innovasjon her til lands. I tillegg så er vi kanskje ekstra beskjedne i Trøndelag, sier han.

- Vi må tørre å bruke teknologimiljøet ved NTNU. Om en bedrift som Fosenhus tar kontakt med byggemiljøet ved NTNU er jeg sikker på at man finner en løsning om et samarbeid rundt kompetanseutvikling eller forskning på noe vis, sier Hellem.

Leder i Bjugn næringsforum, Tor Langvold sier det er riktig tid å tenke på innvestering og kommersialisering nå som næringslivet går godt. Tor Langvold Foto: Jakob Ellingsen

Investere i gode år

Langvold sier utviklingsarbeid koster både tid og penger. Ikke alle investeringene vil lykkes.

- Derfor er det viktig at vi satser videre når vi er i den gyllene tiden som er nå. Det er veldig viktig at kapital fra Bjugn er med på utviklingsarbeidet fremover. Det er også krevende å komme fra ide- og pratestadiet til prosjektstadiet. Derfor er det viktig å satse tidlig, sier han.

Bra å bo

Lederen for næringsforumet sier det er kjempeviktig for næringslivet i Bjugn at kommunen leverer et totaltilbud der folk har alt de trenger fra fødsel til pensjonisttilværelse.

- Mandag morgen er hurtigbåten til Brekstad ofte full. Det er viktig for oss at folk bosetter seg på denne siden av fjorden. Her har kommunen en kjempeviktig oppgave som det jobbes godt med, sier Langvold.

- Men det viktigste for næringslivet er kanskje byggesakskontoret og rask regulering slik at man legger til rette for vekst, sier han.

lokalpatriotisme

Hellem sier lokalpatriotismen også er kjempeviktig.

- Det er viktig at lokalpolitikerne generelt er næringsvennlige så folk møtes med positive holdninger om at man har lyst til å få til løsninger så man kan etablere og utvide virksomhet i kommunen.

- Walt Disney sa «If you can dream it, you can do it». Vi må tørre å prøve, og vi må tørre å si at det er kjempemuligheter for etablering og utvikling i Bjugn. Det skal vi være stolte av, sier Arnfinn Hellem i Sparebank 1 SMN til Bjugn næringsforum.