- Åtte mistet livet i mars-trafikken, en mindre enn i fjor. 21 trafikkdrepte i årets tre første måneder. Det er ti færre enn på samme tidspunkt i fjor. Dette er fakta og de knallharde realiteter, skriver Vegvesenets pressesjef, Kjell Bjørn Vinje, i et blogginnlegg lørdag.

-  Når man fører ei slik melding i pennen og diskuterer med talsperson om budskap, ordvalg og "tone", blir selvsagt dilemmaet: er dette gledelig eller er det bare trist som faen, spør Vinje videre.

Trist som faen

Vegvesenet skriver på twitter at pressesjefen er trist som faen.

-  Det kan virke som en utopi å ha et mål om at ingen skal miste livet på norske veier. Vegvesenet har ansvaret for sikkerheten og kan ikke ha en annen visjon enn at ingen skal miste livet eller bli hardt skadd i trafikken. Vi kan ikke ha noe annet som mål. Når jeg ser at så mange har mistet livet i trafikken hittil i år blir jeg utrolig trist, sier pressejefen til Fosna-Folket.

Lavest noensinne

Pressesjefen sier man må tilbake til en gang på tidlig femtitall, eller sannsynligvis helt til 1940-tallet for å finne færre omkomne i trafikken i årets tre første måneder.

Så gamle tall lar seg ikke sammenlikne med dagens fordi trafikkbildet var et helt annet, og trafikken på veiene var veldig mye mindre enn i dag.

-  Det er helt utenkelig å akseptere at 17 personer mistet livet i trafikken i Trøndelag i fjor. Vi må strekke oss etter det optimale. Ingen døde og ingen alvorlig skadd. Bak hvert av tallene i en statistikk ligger det bunnløs sorg for de som er rammet, sier Vinje.

Pressesjef i Vegvesenet, Kjell Bjørn Vinje. Foto: Knut Opeide

19 omkomne på Fosen

I løpet av de siste ti årene til dags dato er det omkommet 19 personer i trafikken på Fosen.

Hittil i 2017 har en person måttet bøte med livet på veien. Den 5. februar omkom en mann i en utforkjøring på Fylkesvei 715 ved Normlandsfossen i Osen kommune.

17 personer mistet livet på veiene i Trøndelag i fjor. Fem av dem mistet livet i fire ulykker på Fosen.

Alle er berørte

Pressesjefen sier de aller fleste familier har kjennskap til noen som er drept eller hardt skadd i trafikken. Han sier skader i trafikken er et samfunnsproblem som rammer de nærmeste hardest.

-  Verst er det for de som opplever at noen blir revet bort. De synger ikke lenger i koret. De er borte. Jeg fikk melding om en 16-åring som mistet livet mens han kjørte moped i Rindal i går. Selv har jeg unger i samme alder som også kjører moped. Det er klart sånt går inn på meg, sier Vinje.

Mye fokus på død

Det er mye fokus på død og dødsulykker i media. Pressesjefen sier hele trafikkbildet er viktig, også ulykker der det bare er mindre personskader eller ingen fysiske skader.

-  Mange blir hardt og varig skadd. Også folk som blir lettere skadd, eller fysisk uskaddet i ulykker har vært med på dramatiske opplevelser som sitter i kropp og sinn i mange år. Det er viktig at alle vi som kjører på veiene gjør vårt ytterste for at det er trygt på veien, sier Vinje.

Han forteller at antall skadde og antall ulykker også uten personskader generelt går nedover.

- Det kan ikke være noen hvilepute for oss i Vegvesenet at pilene peker i riktig retning. Vi må jobbe systematisk videre, sier pressesjef Vinje.

Toner ned rekorden

I pressemeldingen der Vegvesenet presenterer sine foreløpige tall, toner de ned at det er rekord-få som har måtte bøte med livet i trafikken hittil i år.

-  Vi velger å tone "rekorden" ned. Ikke fordi vi ikke er glad for nedgang og positiv utvikling. Men for at 21 er 21 for mange. Dette er mer enn tall og statistikk. Bak hvert eneste tall er det en menneskeskjebne, en katastrofe for de som er berørte, forklarer Kjell Bjørn Vinje på bloggen sin.

Han er trist som faen.