Stiftelsen av den verdensomspennende humanitære organisasjonen skjedde 7. juni 1917 i Chicago, og jubileet skal markeres lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Jubileumsmarkering

Ett av de grunnfestede idealene til Lions er å «Skape større forståelse mellom alle mennesker og nasjoner ved å arbeide for økt innsikt i mellomfolkelige problemer». Med dette målet som bakteppe inviterer Rissa Lions til Mangfoldskveld i Bojersalen tirsdag 4. april. De to pensjonerte lærerne fra Rissa, Lars Langaas (74) og Nils Kristian Hassel (69), er begge ivrige Lions-medlemmer, og de har vært sentrale i planleggingen av Mangfoldskvelden.

- Lions har ca. 475 klubber spredt rundt om i hele Norge, og klubbene er blitt anmodet om å engasjere seg i jubileumsmarkeringen. Vi i Rissa Lions syntes dette var en fin anledning til å samarbeide med våre nye innbyggere, både flyktninger og innvandrere, om å lage en festforestilling. Sammen med en gruppe elever fra norskopplæringen har vi laget et program som favner vidt og som vi tror vil fenge publikum.

- Rammen rundt kvelden er Mangfold. Hva innebærer det?

- Gjennom sagn, dans og musikk av både norske og utenlandske aktører ønsker vi å presentere en liten bit av det spekteret av flott mangfold vi har i kommunen. Etter at siste aktør er ferdig på scenen, blir det anledning til å smake på mat fra forskjellige land samt slå av en prat med dem som står på stands og viser fram noen av aktivitetene i kommunen. Dette blir en gyllen mulighet for Rissas innbyggere til å bli bedre kjent med hverandre. Forteller to engasjerte Lions-medlemmer.

Mye på agendaen

Lars Langaas har vært med i klubben siden oppstarten i 1979. 38 år med et idealistisk engasjement for humanitært arbeid har gitt han mye glede og mange positive erfaringer. Den andre tirsdagen i hver måned møtes «guttene» i Kløverstua. Klubben teller 24 medlemmer.

- Men vi har plass til flere i klubben vår, sier veteranen.

– Nye medlemmer er hjertelig velkommen.

På møtene har de faste poster på agendaen, blant annet hvordan klubben skal skaffe til veie penger, og hvilke formål disse skal bevilges til. Lokalt har klubben mellom anna gitt støtte til deltakere som ønsker å delta på helsesportsuka i Tana, de har hjulpet ungdommer til å dra på leirer der fokus har vært internasjonalt vennskap og samarbeid og ungdomsklubb og pensjonistforening har de også tilgodesett. Til jul gleder de beboerne ved Rissa Sykehjem med blomster.

Gjensidig glede

I jubileumsåret gir Rissa Lions sin støtte til integreringsarbeidet i Rissa kommune. Det setter Nils Kristian Hassel pris på. Sammen med kona Judit bruker han mye av fritiden sin sammen med flyktningene som er bosatt i Rissa.

- Vi vil at de skal føle seg velkommen til vår kommune. Dessuten er det interessant og berikende å bli kjent med mennesker fra andre kulturer. De har noe å lære oss samtidig som vi kan være til støtte og hjelp for dem. Å bry seg krever en liten innsats, men det er absolutt verdt det. Det gir gjensidig glede.

Et givende fellesskap

Nils Kristian er glad han ble medlem av Rissa Lions for tre år siden. Det frivillige engasjementet er givende og lærerikt, og det sosiale fellesskapet gir også gledestilskudd i hverdagen, synes den spreke pensjonisten. Når det gjelder planleggingen av Mangfoldkvelden har det utelukkende vært en positiv opplevelse.

- Alle vi har spurt om å bidra på forskjellige vis har vært lutter velvilje. Og ekstra heldige var vi som fikk en kunstner til å lage plakaten.

Syriske Necdet Dawuds vakre illustrasjon sier bedre enn ord hensikten med Mangfoldskvelden.

Dessuten er det interessant og berikende å bli kjent med mennesker fra andre kulturer.