– Vi har for lite råstoff i dag for å dekke etterspørselen. Vi har mer kapasitet i fabrikken i Åfjord. Derfor søker vi om å få starte opp i nye lokaliteter i området rundt Åfjord, sier Håvard Aakerøy i Norgeskjell.

200 tonn blåskjell

Norgeskjell har fått lov til å bygge ut et nytt produksjonssted ved Straumen i Åfjord allerede. Over kommunegrensa i Bjugn, har selskapet søkt om å få etablere to annlegg på 40 mål hver i nærheten av Lysøya.

– I fjor produserte vi 700 tonn blåskjell i Åfjord og Skråfjord til sammen. Vi ønsker å opprette to anlegg ved Lysøya. Vi håper de kan produsere opp mot 100 tonn blåskjell i året hver, sier Aakerøy.

Nådd taket i Åfjorden

Aakerøy sier han tror de har nådd taket for produksjon av blåskjell i selve Åfjorden.

– Dersom vi skal øke produksjonen ytterligere må vi se på områdene i nærheten av der vi har i dag. Etablering ved Rognsteinan vil kunne inngå i den driften vi allerede har i dag. Vi jobber med konkrete planer for flere utbygginger nå, sier han.

På sikt ønsker Norgeskjell å øke produksjonen opp mot 3.000 tonn i året.

– Fabrikken vi har i dag er mye mer enn stor nok for dagens produksjon. På sikt, når vi lykkes med å øke produksjonen betydelig, vil vi ha behov for en større fabrikk, men planer for ny fabrikk ligger foreløpig på vent, sier Aakerøy.

God fjord

Det er to blåskjellprodusenter i Norge. I tillegg til Norgesskjell, er Rissa-bedriften Snadder og Snaskum den andre. Åfjorden har vært veldig viktig for skjellproduksjonen i landet, og begge skjellprodusentene har historie som i stor grad kan knyttes tilbake til fjorden.

– Åfjorden har vært en veldig god fjord for skjellproduksjon. Skjellene fra fjorden holder en høy og stabil kvalitet, sier Aakerøy.

Norgeskjell har søkt om å etablere oppdrettsanlegg for blåskjell ved Rognsteinan (markert øverst på kartet). Vi ser Lysøyundet til venstre. Foto: og kartdata, Google, 2017

Flere kunder enn skjell

Aakerøy sier blåskjellnæringen har et stort vekstpotensiale.

– Vi har ikke nok skjell til kundene våre i dag. Etterspørselen etter skjell i det norske markedet har økt jevnt og trutt. Men markedet i Norge er begrenset og veksten har stoppet litt opp de siste årene, sier Aakerøy.

– I dag eksporterer vi rundt 20 prosent av skjellene til utlandet. Vi tror det er et veldig stort potensiale i større eksport. Der tror vi at vi har konkurransefortrinn om vi blir en større leverandør.

Konkurransedyktighet

For å bli mer konkurransedyktig, ønsker Norgeskjell å utvide produksjonen slik at fabrikken benytter en større andel av kapasiteten.

– For å skape en levekraftig bedrift på sikt må vi få til en mer rasjonell produksjon enn i dag for å kunne konkurrere på pris. Utvidelse av produksjonen er viktig i den forbindelsen, sier Aakerøy.

Lite naturinngrep

I forhold til lakseoppdrett, er blåskjelloppdrett et mindre naturinngrep ettersom skjellene skjellene ikke fôres men spiser plankton fra vannet, og produserer lite avfall.

– Vi vil hevde at skjelloppdrett kanskje er den mest miljø- og ressursvennlige måten å produsere mat på. Det går ikke på bekostning av andre arter eller aktiviteter, sier Aakerøy.

I dag er Norgeskjell landets største skjellprodusent, og har rundt 20 årsverk.

– På sikt betyr flere produksjonssteder og en utvidelse over kommunegrensa til Bjugn, at vi sikrer og styrker posisjonen vår lokalt. Vi er heldige som har Åfjordingen Ivar Koteng som en eier med lokalt engasjement slik at vi kan satse langsiktig i denne regionen, sier Håvard Aakerøy.