– Det blir seks forestillinger, over 80 utstilte kunstverk, 60 voksenledere, over hundre frivillige og rundt 500 deltakere fra rundt 23 kommuner, sier Hans Eide, varaordfører i Bjugn kommune og leder i styringsgruppa.

Alle de rundt 500 deltakerne skal bo i Botngård under UKM-helgen fra 21. til 23. april.

Fyller skolen

Det er liten tvil om at UKM kommer til å prege bybildet i Botngård når opptil 500 ungdommer kommer på besøk fra hele Sør-Trøndelag for å stå på scenen eller vise frem kunstverkene sine.

– Vi forbereder storinnrykk. Ungdommene kommer til å fylle skolebygget og også sove i og bruke både øvre og nedre internat. Det er en stor logistikk som skal på plass, sier Eide.

Bredt samarbeid

Arbeidet med å organisere alle detaljene og det praktiske med så mange aktører i sving er i full gang, lenge før påmeldingsfristen går ut 30. mars.

Ungdomsrådet i Bjugn er involvert. Frivilligsentralen skal mobilisere og organisere over hundre frivillige som bidrar med gjennomføringen. Kulturskolen er på banen sammen med Fosen videregående. Bjugn kulturhus er vertskap. Representanter for fylket og arrangører fra deltakerkommunene og mange flere er også på banen.

– Det er et stort samarbeid kommunalt, fylkeskommunalt og lokalt. Det er ikke så ofte det er så mange involverte i et så stort prosjekt, sier prosjektleder kulturskolerektor Bjørnar Harøy.

– Vi kan kanskje kalle det en test i samarbeid. Det har vi etterhvert blitt gode på gjennom andre arrangement, sier kulturhussjef Svein Sturgstad.

10-års jubileum

Bjugn og Ørland har holdt felles UKM-mønstringer som kommuner i en årrekke. For ti år siden var Bjugn kommune vertskap for fylkesmønstringen slik de også er i år.

– Grunnen til å søke for årets fylkesmønstring var 10-årsjubileet for kulturhuset og resten av bygget. Dette er også en mulighet for å markedsføre Bjugn til folk som ikke har vært her før så de får sett denne delen av Fosen og kanskje ønsker å komme tilbake, sier Harøy.

Skolebygget, og begge internatene fylles med unge kunstnere. Foto: Jakob Ellingsen

100 frivillige

Jorunn Eide i Frivillingsentralen sier de kommer til å ha over hundre frivillige i aksjon i løpet av helgen.

– Folket sier ja. Det er mange som har meldt interesse for å være frivillig, men vi har fortsatt behov og plass for flere som ønsker å være med på arrangementet. Det er viktig at vi finner de riktige til denne arenaen. Vi ønsker blant andre elever fra Fosen videregående hjertelig velkommen til å være med, sier hun.

– Det er viktig at vi får med yngre folk også. De faste frivillige som er med på mange arrangementer er kjempeflinke. Når dette er et arrangement med ungdom i fokus er det viktig at vi får med dem spesielt, sier Hans Eide.

Elevbedrifter

I tillegg til seks forestillinger, vil det være mye annen aktivitet i løpet av helga. Fosenhallen vil være tilgjengelig med tilbud for aktiviteter for deltakerne, og flere arenaer og workshops for forskjellige kunstformer er i planfasen.

– Det er mange aktiviteter i forbindelse med UKM som dekkes av mål i læreplanen for ulike elevgrupper. Blant annet er det elevbedrifter som står bak severingen i løpet av helga. Der er det restaurant og matfagselevene som får flott erfaring der.

– Vi er så heldige å bli sponset av de tre lokale dagligvarebutikkene, Kiwi, Rema 1000 og Coop. Vi får også lokale råvarer fra Marine Harvest kortreist fra Bjugn, sier Hans Eide.

Ønsker publikum velkommen

Kulturhussjefen Svein Strugstad ønsker publikum hjertelig velkommen, og minner om at det vil stå unge kunstnere fra hele Fosen, og resten av fylket på scenen.

– Det er mye forskjellig på programmet. En hund fra Røros er påmeldt som del av et hundeshow-innslag, for eksempel. Det blir film, klassisk musikk, popmusikk, dans og annen scenekunst, utstillinger og mye mer, sier Bjørnar Harøy.

– Vi ønsker publikum hjertelig velkommen til en stor kulturhelg, sier Svein Strugstad.

Skolebygget, og begge internatene fylles med unge kunstnere. Foto: Jakob Ellingsen