– Styret og representantskapet har vedtatt at vi bygger ny hovedvannledning fra vannbehandlingsanlegget ved Barsetvatnet til høydebassenget i Lerbern i Ørland kommune for å utvide kapasiteten og å forbedre sikkerheten i vannforsyningen. Budsjettrammen for prosjektet over de neste fire årene er 55 millioner kroner, sier Per Rune Dragesæt, som er daglig leder i Barset felleskommunale vannverk.

Forventer økt forbruk

Dragesæt sier det er to hovedgrunner til at man skal bygge en ny hovedvannledning som binder sammen kilden til vannet i springen og høydebassenget i Ørland.

– Vi forventer en økning i vannforbruket på Ørland med ny kampflybase, økning i folketall og også etableringen av vannkrevende virksomheter. Derfor er det viktig å øke kapasiteten. I tillegg ønsker vi å bedre leveringssikkerheten til Ørland, sier han.

Leverer til vannverkene

Det interkommunale vannverket eies av Bjugn og Ørland kommuner og leverer vann videre til de kommunale vannverkene i begge kommunene.

– Vi er nesten et slags grossistvannverk som leverer ferdigrenset vann til de kommunale vannverkene. Så tar de kommunale vannverkene over distribusjonen og leverer vann til den enkelte innbygger og bedrift, sier Dragesæt.

Ferdig i 2020

Det er satt ned en prosjektgruppe for å arbeide med gjennomføringen av vannledningsprosjektet. Etter planen skal den nye hovedvannledningen være ferdig i løpet av 2020.

– Prosjektgruppa har engasjert Rambøll som fagteknisk konsulent. De skal også detaljplanlegge prosjektet. Nå er vi inne i en startfase. Vi har vurdert flere alternative traseer og mener vi har valgt det beste av disse, sier Dragesæt.

Ledningen vil gå fra Brulia ned til Liavatnet og gjennom Liavatnet over til Kottenget. Ledningen vil fortsette gjennom Kottengsvatnet og ned til Møllargården, ut Bjugnfjorden til Ervika. Derfra går veien til Opphaug og frem til Lerberen.

– I disse dager planlegger vi traseen på detaljnivå. Blant annet sjekker vi grunnforholdene. Etter planen vil den eksakte ruten være klar etter påske, sier Dragesæt.

Per Rune Dragesæt, daglig leder i Barset felleskommunale vannverk, viser traseen til den nye hovedvannledningen. Foto: Jakob Ellingsen

15 kilometer

Totalt blir ledningen cirka 15 kilometer lang. Det blir oppført en ny pumpestasjon for å forsterke vanntrykket på ferden som del av prosjektet.

– Det er en lang ledning. 55 millioner kroner er en stor innvestering. Det ligger litt i begrepet hva en hovedvannledning er. Det er en overføringsledning som har stor kapasitet. I dette tilfellet vil ledningen transportere 70 liter vann i sekundet, som er rimelig mye, sier Dragesæt.

Sendt ut varsel

Ettersom prosjektet er vedtatt og den grove ruten nå er planlagt, har det felleskommunale vannverket sendt ut varsel til alle grunneiere som kan bli berørte, eller som sannsynligvis kommer til å bli berørte av utbyggingen. Etter dagens plan vil selve byggingen begynne i løpet av etterjulsvinteren i 2018.

I brevet skriver det felleskommunale vannverket at de ønsker å unngå tettbygd strøk så mye det lar seg gjøre.

– «I ledningssonen vil det ikke være mulig å sette opp nye bygninger etter at ledningen er lagt, mens veger, parkeringsplasser, plenareal og aktiviteter som dyrking, jordbruk etc. fortsatt kan anlegges», heter det i brevet til de som kanskje blir berørt.

– Vi har sent ut en førsteorientering til grunneiere som kan bli berørte. Det er viktig for oss å orientere dem fra tidlig i prosjektet, sier Per Rune Dragsæt.