– Her er kommunen, fylkesmannen og departementet enige. Det er en seier for lokaldemokratiet at våre behov blir hørt, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold.

Fredag sa Jan Tore Sanner ja til utfylling, og avviser innsigelsen til Fylkesmannen. Saken er dermed endelig avgjort.

LES OGSÅ: Sanner sier ja til utfylling i Brekstadbukta

Ble orientert

Myrvold kan fortelle at statsråden personlig orienterte for vedtaket fredag morgen.

– Sanner sa muntlig at han er godt fornøyd med hvordan man har jobbet politisk og administrativt med saken fra Ørland. Han og vi er enige i at dette er et godt utfall der vi ivaretar verneinteressene så godt som mulig. Dette er en meget god dag for Ørland, sier ordføreren.

Veien videre

Kommunal- og moderniseringsdepartementet er den endelige instansen for behandling av innsigelsessaker. Saken er derfor endelig avgjort.

– Nå har vi fått et vedtak og kan komme videre. Selvfølgelig følger det krav til hvordan man skal fylle ut og bygge ut som del av vedtaket. Det er elementer som stort sett følger ordinær kommunal saksbehandling i byggesaker. Det er klart vi er veldig godt fornøyde, sier Myrvold.

Nå kan detaljplanleggingen av område begynne, og utbyggingen og utfyllingen planlegges.

Håper næringslivet følger opp

Ordføreren har følt at næringslivet har sittet litt på gjerdet og ventet på en avgjørelse i saken slik at de vet hvilke forutsetninger det vil være for å utvide i området og ha et potensiale for vekst.

– Når dette er avgjort håper vi at næringslivet, som har vært litt på vent, følger opp og satser. Det er viktig at behovet for dette arealet er stadfestet. Det gir forutsigbarhet og gir rom for vekst på Ørland, sier Myrvold.

Forsinket

Innsigelsen fra Fylkesmannen har tatt tid å behandle. Fungerende opposisjonsleder i Ørland, Gunnhild Tettli (Ap) sier mye av ventetiden kunne vært unngått.

– Endelig kommer en avklaring. Vi har ventet lenge på dette. Det er et og et halvt år siden kommunestyret gjorde sitt vedtak. Vi foreslo da å møte Fylkesmannen på innsigelsene så vi ikke skulle vente så lenge. Mye av ventingen kunne vært unngått, sier Tettli.

Men hun sier det viktigste nå er at arealet kan brukes til næringen.

– Det er et stort behov for næringsareal i Brekstad. Dette er en bra dag. Nå kan vi komme i gang. Det har vært mye venting for alle. Naboer har også måttet vente lenge, sier Tettli.

Glad for miljøundersøkelse

Etter byggetrinn en er ferdigstilt, har Kommunaldepartementet bestemt at man må gjennomføre en miljøundersøkelse for å se på virkningene ved byggetrinn 2.

– Vi er veldig glade for at miljøundersøkelsen kommer med, og at det blir sykkelvei. Vi må ta vare på de store verneområdene vi har ansvar for på en forsvarlig måte. Det er også flott for de som bor i Brekstad sentrum at området blir tilgjengelig, sier Gunnhild Tettli.