- At scenen er vann gjør at man kan lage unike ting her. Og jeg ser muligheten til å skape enda mer magi enn i 2010. Teknologien har kommet så mye lenger, sier Gaup. Hen er også svært fornøyd med å ha fått med seg Pekka Stokke på laget som han regner med kommer med fantastiske løsninger innenfor lys og teknikk.

Han påpeker at scenen med forliset for eksempel, er nesten umulig å lage troverdig på en vanlig scene. Med på Stadsbygd går det fint, på grunn av Presteleva.

Første møte med litteraturen

Nils Gaup kjenner Johan Bojers forfatterskap godt.

- Boka «Den Siste Viking» kjenner jeg fra guttedagene. Den var mitt første møte med litteraturen. Bojer skrev så bra om menneskene.

Gaup synes også spelet er fint fordi det ikke er bygd rundt konger og dronninger, men helt vanlige folk.

- Dette er folk velferdsstaten er bygd på, og lofotfiske er aktuelt den dag i dag, påpeker han.

Hovedrolleinnehaveren

Regissøren er også veldig fornøyd med å få Helge Jordal i hovedrollen.

- Jeg er veldig glad for at det passet for ham i år. Han er en mann med format. En mann som behandler alle likeverdig, enten de er amatører eller proffe. Et godt menneske, slår Gaup fast, og legger til at det er viktig når både proffe og amatører er med, før han forteller om sitt første møte med Jordal.

- Første gangen jeg skulle spille mot Jordal, hadde han hovedrollen, og jeg var livredd. Han var en stor stjerne, hadde blant annet spilt i Orions belte. Da fikk jeg virkelig føle hans evne til å gjøre folk trygge. Han spiller de andre bra. Han er et naturtalent, mener Gaup.

Videreutvikling

I juni starter jobben for skuespillerne. De trenger sommeren på seg for å lære seg rollene. Mange av amatørskuespillerne som har vært med før, vil også bli med i år. Gaup lover at noen av karakterene vil bli videreutviklet, og noen nye elementer vil komme inn.

Totalt blir det 90 personer på scenen. Under forestillingen i 2013 var et mannskor med, og også i år er det planer om korsang.

Nummererte seter

Nytt av året er at de som ønsker det kan bestille nummererte billetter allerede nå. I og med at setene er nummererte slipper de som har spesielle ønsker om plassering å komme veldig tidlig for å få sitte der de ønsker.

- Da kan de for eksempel heller ta en runde på museet før forestillingen, foreslår Aud Rokset som er ansatt som daglig leder i Stiftelsen Den Siste Viking. Innen forestillingene i august er også restauranten i det nye formidlingsbygget tatt i bruk.

Det skal spilles 10 forestillinger, alle på kveldstid for å få med seg kveldsmørket.

Lettet

Tidligere museumsdirektør Bernt Brevik er lettet over at regissør og hovedrolleaktør er på plass.

- Ikke minst er vi fornøyd med at Nils Gaup har tatt på seg jobben. Jeg skal ikke rakke ned på spel som handler om konger og dronninger, men dette spelet handler om oss selv. Det klarer Nils å få fram.