Torsdag offentliggjorde NAV og SSB sykefraværstall for siste kvartal i 2016.

De tre kommunene i Sør-Trøndelag med høyest sykefravær ligger alle på Fosen.

Bjugn har et legemeldt sykefravær blant alle privat og offentlig ansatte på 9,0 prosent. Roan har 8,4 prosent og Osen 7,6 prosent.

I Nord-Trøndelag har Leksvik et sykefravær på 7,7 prosent.

Mot trenden

Sør-Trøndelag er blant fylkene med lavest sykefravær, og ligger på landsgjennomsnittet på 5,4 prosent legemeldt sykefravær. I tillegg kommer det egenmeldte fraværet som på fylkesbasis ligger på 1,2 prosent.

– Vi ser at fraværet samlet sett synker med 1,6 prosentpoeng i forhold til 2015. I fylket er det ikke store variasjoner på det egenmeldte fraværet. Det er ganske jevnt. Vi ser at det er forskjeller på det legemeldte sykefraværet i Fosen-området, sier Arve Winsnes, avdelingsdirektør i NAV Sør-Trøndelag.

Sykefraværet i flere av kommunene går mot trenden i fylket og øker. I Rissa, Bjugn, Åfjord, Roan og Osen har fraværet økt i 4. kvartal i forhold til samme tid året før.

– Det skal ikke mye til for store svingninger i en liten kommune. Tre nye sykemeldte slår veldig ut for en liten kommune. Vi må se på utviklingen i et enkelt kvartal med aktsomhet, sier Winsnes.

Ørland og Åfjord

Ørland ligger under det gjennomsnittlige sykefraværet i Sør-Trøndelag, som ligger på 5,4 prosent. Der holdt sykefraværet seg også stabilt på 5,3 prosent for slutten av 2016 slik det var året før.

Sykefraværet fra legemeldinger i Rissa var på 6,2 prosent ved utgangen av året og i Åfjord var fraværet på 5,7 prosent.

– I Åfjord er det et tett samarbeid mellom arbeidsgivere, leger og NAV i sykefraværarbeidet. De har en kultur der det har vært lavere sykefravær over tid, sier Winsnes.

Sammensatt

Winsnes understreker at sykefravær er sammensatt med mange forskjellige grunner til å være borte fra jobb og forskjellige forklaringsmodeller for å forstå hvordan fraværet henger sammen og derfor hvordan man kan gjøre noe med det.

– Det kan være ulik bruk av sykemelding som varierer noe fra kommune til kommune. Det er mange forskjellige grunner til sykefravær. I Rissa-samfunnet har vi sett en høy grad av permittering og ledighet. Det er indikatorer som ofte har en sammenheng med høyere sykefravær, sier avdelingsdirektøren.

– I Bjugn har sykefraværet vært høyt over tid og vi har jobbet mye med forskjellige forklaringsmodeller for dette. Det er mange faktorer som er i spill, sier Winsnes.

Arve Winsnes, avdelingsdirektør for utviklingsavdelingen i NAV Sør-Trøndelag. Foto: Kjell A.Olsen

Kortere sykemeldinger

NAV jobber systematisk med å få ned lengden på sykemeldinger slik at de som er syke kommer tilbake på arbeidsplassen så raskt som mulig.

– Det er en vesentlig faktor at man føler en tilknytning på arbeidsplassen. Rundt 70 prosent av de som er sykemeldte lenger enn ett år går ut av arbeidslivet og over på arbeidsavklaringspenger. Derfor er det viktig at gradert sykemelding brukes så raskt som mulig, sier Winsnes.

På fylkesbasis er over halvparten av sykefraværet gradert, der man ikke er hundre prosent sykemeldt.

– Vi fortsetter å jobbe målrettet med sykefravær som varer lenger enn åtte uker. Her er det viktig at NAV er med på å bygge broer mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og leger. Vi må se hvor vi kan være med på å støtte opp, sier Winsnes.

Følger utviklingen på Fosen

Avdelingsdirektøren sier NAV følger utviklingen på Fosen tett, men at fylket ikke følger enkelte kommuner tettere enn resten.

– NAV jobber aktivt på hele Fosen og følger utviklingen tett. Det er viktig at vi bruker riktige virkemidler lokalt og bygger samarbeid på stedet. Arbeidslivet på Fosen er under store endringer og er i stor utvikling, sier avdelingsdirektør i NAV-Sør-Trøndelag, Arve Winsnes.