To firma har levert anbud på det nye renseanlegget for avløp som skal bygges på Kvithylla i Rissa: Sobye og Salsnes. Salsnes er foreslått valgt, og de er dobbelt så dyre som Sobye.

- Dette renseanlegget skal bygges i et sårbart område. Vi må føle oss helt sikre på at vi får et anlegg som fungerer som antatt, sier Ivar Asbjørn Fallmyr på teknisk etat i Rissa kommune.

Han presiserer at det er Veidekke AS og Petter Bakøy AS som har levert tilbud på anlegget på Kvithyll, og at Sobye og Salnes ikke har levert tilbud direkte til Rissa kommune.

Kriteriene

Asplan Viak har evaluert de to tilbudene som kom inn.

Tildelingskriteriene som ble vektlagt i prosessen var delt i fire, der prisen var vektlagt til 30 prosent, funksjonalitet og teknisk kvalitet 30 prosent, oppgaveforståelse og gjennomføringsplan 30 prosent og prosjektorganisasjon 10 prosent.

Veidekke og Petter Bakøy har levert anbud på byggeprosessen, mens Salsnes Filter As og Sobye Miljøfilter AS har levert anbud som sil-leverandører. Disse har betydelig forskjell i sitt pristilbud.

Dobbel pris

Evalueringen fra Asplan Viak er gjort i forhold til Veidekke-Salsnes, Veidekke-Soby, Petter Bakøy-Salsnes og Petter Bakøy-Sobye.

Det rimeligste alternativet er Bakøy-Sobye, rundt 4,5 millioner kroner rimeligere enn det som anbefales, som er Petter Bakøy-Salsnes.

Totalkostnaden for anlegget ligger på om lag 20-24 millioner kroner, avhengig av hvilken underleverandør som velges, Salsnes eller Sobye.

Daglig leder i Sobye, Anniken Alsos, opplyser at Sobye og Salsnes kjenner hverandre godt og er de to sentrale leverandørene av denne type renseanlegg i Norge. Begge leverer over hele landet og har møtt hverandre i anbud de siste 20-25 årene.

Det nye renseanlegget for avløp skal bygges bak Servi på Kvithylla. Foto: Sigrun Overland

Fikk hakeslepp

- Noen ganger vinner Salsnes, andre ganger vinner vi, sier Alsos.

Hun anslår at det bygges mellom to og fem slike offentlige anlegg i året.

- Veldig ofte er det små prisforskjeller mellom oss. Et typisk anlegg koster mellom tre og sju millioner kroner, av den typen Rissa skal ha, opplyser hun.

Alsos sier hun fikk hakeslipp da hun fikk se vurderingen fra Asplan Viak.

- Ut fra den skal Rissa betale åtte-ni millioner kroner for renseanlegget. Mer enn fire millioner kroner over vårt tilbud. Jeg vet det gikk rykter i forkant om at Rissa hadde sterke bånd til Salsnes, og jeg vet også at det har vært en anbudsbefaring vi ikke fikk være med på. I oktober, under en tilstelning i Loen, presenterte Salsnes et bilde av anlegget i Rissa. Før anbudet var sendt inn, opplyser Alsos.

- Blir lei meg

- Uansett hadde jeg ikke i min villeste fantasi sett for meg at de skulle vinne et anbud over oss, med dobbel pris. Det har jeg aldri opplevd i bransjen de siste 20-25 årene. Jeg blir lei meg på innbyggerne i Rissa kommune sine vegne. Det er de som må betale i form av høyere kommunale avgifter. Jeg lurer på hva som har skjedd? Hva er det som er så viktig at det er verd å betale dobbel pris for, sier hun.

Stusser på vurderingen

Hun påpeker flere ting hun stusser på i vurderingen fra Asplan Viak.

- Vi klager ikke ofte, men vi ber ofte om innsyn. Vi har kun klaget inn til Kofa (Klagenemnda for offentlige anskaffelser) én gang, og da vant vi fram og fikk erstatning.

Hun påpeker at det både hos Salsnes og Sobye er kun silene som produseres av dem. Resten kjøpes av underleverandører.

- Vi har blant annet valgt Fosen Yard til å levere rørene, for å bruke en lokal leverandør, påpeker hun.

To metoder

Alsos mener teknologien er den samme mellom de to sil-leverandørene men måten å holde silene rene på, gjøres på to ulike måter.

- Vi bruker vann og børste, mens Salsnes bruker blåsekniv. Sistnevnte krever mer ventilasjon. Vi kan også levere det, men velger ofte vann og børste, sier hun.

Kontrollutvalget

Leder i kontrollutvalget i Rissa, Per Brovold, sier de har behandlet saken på eget initiativ ut fra at anklagene mot Rissa kommune var såpass alvorlige.

Per Brovold er leder av Kontrollutvalget i Rissa. Foto: Sigrun Overland

- Korrupsjon er et alvorlig ord å bruke, og vi har ingen som helst grunn til å tro at noen ansatte i vår kommune er korrupte, sier Brovold.

Kontrollutvalget vedtak etter møtet er følgende anbefaling til kommunestyret:

  • Kontrollutvalget finner ikke grunnlag for å rette mistanke om misligheter mot noen ansatte i Rissa kommune.

  • Offentlig anskaffelser skal følge reglene som er gitt i Forskrift for offentlig anskaffelser. Kontrollutvalget anbefaler at kommunestyret beslutter en ekstern gjennomgang av innkjøpsprosessen i forbindelse med denne anskaffelsen.

  • Kontrollutvalget anbefaler at kommunestyret iverksetter en ny tredjeparts evaluering av tilbudene som er kommet inn i forbindelse med anbudsutlysningen på renseanlegg for avløp – Kvithyll.

- I kommunestyret blir det administrasjonens oppgave å forklare hvorfor de mener det skal brukes så mye penger på å velge den ene tilbyderen framfor den andre. Men, jeg kan vel si at det har vært en uryddig anskaffelsesprosess i denne saken og den har tatt lang tid. Hva som blir vedtatt er det opp til kommunestyret å avgjøre, sier Per Brovold.

Sårbart

Ivar Asbjørn Fallmyr fra teknisk etat i Rissa kommune, skal legge fram sin vurdering for kommunestyret 4. april.

- Jeg vil tilrå ut fra en faglig vurdering. Dette har vært en langvarig prosess og vi har støttet oss på Asplan Viak som faglige eksperter, sier Fallmyr.

Han mener Solbye ikke har levert tilbud etter kravet det er bedt om i konkurransegrunnlaget.

- Det er årsaken til at de ikke får anbudet. Vi må forholde oss til det vi har spurt etter. Det mener jeg er en ryddig og grei måte å gjøre det på.

Fallmyr påpeker også at dette renseanlegget skal plasseres på Kvithyll, der det er svært sårbare naboer.

- Vi har blåskjellproduksjon på den ene siden og det satses på havbruk på den andre. Midt imellom dette skal vann fra renseanlegget ut i sjøen. Vi må være veldig sikre på at vi får et anlegg som fungerer slik vi vil. Det har vært hovedargumentet for å velge Salsnes framfor Sobye, svarer Ivar Asbjørn Fallmyr.

Tar det alvorlig

Rådmann Vigdis Bolås sier hun tar korrupsjonsanklagen på ramme alvor.

- Jeg har hatt møte med rådgiver i Asplan Viak og hadde med advokat Tor Kristian Lånke som har mye erfaring i saker angående offentlig anskaffelser. Vi gikk i gjennom hele prosessen som Asplan Viak og Rissa kommune har kjørt. Jeg fikk en redegjørelse for tildelingen og den framsto som godt begrunnet, opplyser Bolås.

- Jeg jobber nå med å få mer opplysninger om saken og vil ha en gjennomgang i kommunestyret 4. april. Det er planen at det da skal vedtas entreprenør, opplyser hun.

Hun har også vært innkalt til kontrollutvalget og orienterte om prosessen.

- Jevnbyrdige

Petter Bakøy AS er foreslått som entreprenør på anlegget som skal bygges, og prosjektleder Bjørnar Bakken har vært med under hele prosessen.

- Vi har hele tiden hatt Sobye som alternativ én. Det bygger på at de er billigst, og vi oppfatter at begge tilbyderne tilfredsstiller kravet hundre prosent. De er jevnbyrdige, med norsk utprøvd teknologi begge to, sier Bjørnar Bakken.

Han påpeker at han ikke har kompetanse på selve renseprosessen, men at dette er to aktører som deler markedet i Norge mellom seg.

- Vi har også registrert at disse to aktørene ofte ligger ganske likt i pris der de konkurrerer, men det er mulig det kan være noe spesielt med dette anlegget som skal bygges på Kvithyll siden den ene tilbyderen ligger så mye høyere i pris. Jeg mener uansett at begge aktørene oppfyller kravene og har et veldig godt inntrykk av begge to, sier prosjektlederen.

Asplan Viak ønsker ikke å svare på spørsmål om saken på nåværende tidspunkt, og opplyser at de overlater det til Rissa kommune.