Forleden leverte Fosen Turlag en søknad til Åfjord kommune om støtte til skilting og merking av sti i det aktuelle området.

– Turlaget har vært oppmuntret av lokale til å begynne med dette arbeidet, forklarer turlagets leder, Peter Dybdahl fra Rissa.

Med hest

Foto: Snorre Berg

Turlagslederen forteller at de kom under vær med at det fra gammelt av var en kløvveg mellom Amundalen og Rømma.

– Noe av det har vært merket, og vi vil finne igjen den gamle ferdselsåra mellom disse grendene. I styret for turlaget sitter åfjordingen Willy Rømma, og han har vært med på å foreslå dette prosjektet, forteller rissværingen.

Turlaget har innhentet avtaler med alle involverte grunneier. Rømma er den som skal ta hand om prosjektet i styret.

– Det er forholdsvis lettgått terreng der turstien går, sier Dybdahl.

Gammel ferdselsveg

Kjentmannsmerket er en utfordring som lokker mange ut på tur. Kanskje kan turem melleom Amundalen og Rømma bli en del av kjentmannsmerkordninga i framtida.

Rømma er en fjellvant kar som er godt kjent de fleste ledene i fjellområdene i Åfjord og nabokommunene. Han er oppsynsmann for fjellstyret i kommunen. Han forteller at den gamle ferdselsåra er godt synlig på flyfoto som er tatt tilbake på sekstitallet. Etter at det kom veg til Amunddalen på sekstitallet, er den gamle ferdselsåra rimelig vis lite brukt. Imidlertid har interessen blant fosningene for å vandre til fjells også vært med på å fornye interessen for slike gamle ruter. Folk før i tida var jevnt over sprekere enn folk er nå, men til gjengjeld hadde de gode kunnskaper om hvor det var lettest å gå i terrenget. Den gamle ruta mellom dalførene er lagt slik at en unngår bratte klyv og store høydeforskjeller.

Hestene

Den nye turvegen byr på flere muligheter, blant annet fiske. Foto: Willy Rømma

Rømma forteller at folk i Amundalen pleide å frakte gods på kløv mellom Amunddalen og Rømma i gamle dager. Når de kom ned til Rømma, hadde de et skjul der hvor de hadde karjol stående. Her hengte de fra seg kløven og så spente de for karjolen og drog med den ned til bygda.

Ruta som går gjennom marka var mest som en sti. På noen steder der den gikk langs vatn var det lat ned noen steiner slik at det skulle være lettere å gå.

– Det er både snaufjell og noen skogteiger der den gamle vegen går, sier Rømma.

Grei tur

Avstanden mellom bilveg i Amundalen og til Rømma anslår fjelloppsynsmannen til å være om lag seks kilometer lang. På den turen passerer vandrerene både fiskevatn og setervoller. Med andre ord er det all grunn til at naturinteresserte mennesker skulle kunne ønske seg hit.

– Folk fra Åfjord veit om dette området, men det skader ikke å gjøre det bedre kjent for andre fosninger, sier Dybdahl

Turlagets medlemmer utfører dugnad på alt praktisk arbeid. All merking skjer i henhold DNT sine nasjonale krav. Det vil bli benyttet staker på myrområder, malte T-er på store steiner og berg. Turstibokstaven blir også å finne på små varder. Turlaget har også sett nødvendigheten av å legge ned noen klopper og treplank i våte områder.

På kartet

I hver sin ende av den nyåpna ruta vil det blir satt opp informasjonstavler på 50 ganger 70 centimeter. I alt seks skilt med pil og kilometerangivelse og piktogram skal settes ut. Like mange navneskilt for setertufter og vatn må opp. En rekke stolper vil gå med og sjølsagt må det være en turkasse med bok der folk kan skrive seg inn. I alt har turlaget regnet ut at det blir 15 800 kroner i kostnader i samband med prosjektet. De har søkt Åfjord kommune om de vil dekke 75 prosent av dette beløpet, altså 11 850 kroner. Dybdahl trur den nye turleia i Åfjord kan vekke nysgjerrigheten hos mange.

– Folk ønsker nye ruter der de kan gå på tur, sier Dybdahl.

Den nye turvegen byr på flere muligheter, blant annet fiske. Foto: Willy Rømma