Vil ha Norgeseliten til terrenget i Bjugn

Søndag var Norges orienteringsforbund på befaring i Bjugn for å se om NM i orientering i 2019 bør bli på Fosen.

Leder i orienteringsgruppa i Bjugn IL , Geir Aune (t.v.), Jan Arild Johnsen som er arrangementsansvarlig i Norges orienteringsforbund og Lars Skrøvseth i Wing orientering i Trondheim.Foto: Bjugn IL

Pluss

– Vi er ikke sterke nok alene, så vi har tatt kontakt med orienteringsklubben Wing i Trondheim. Sammen har vi søkt om å få lang-NM i orientering i 2019 her i Bjugn, sier Geir Aune, som er leder i orienteringsgruppa i Bjugn IL.

Stort område

Siden oppstarten av orienteringsgruppa i Bjugn for rundt 20 år siden, har gruppa blitt en av klubbene som setter ut flest poster i landet. I fjor satte klubben totalt ut 205 poster i Bjugn og Ørland.

– Vi har fått laget bra kart over et stort område over tid. Derfor har vi hatt lyst til å arrangere et større mesterskap. Vi har fått gode tilbakemeldinger på mindre arrangementer, sier Aune.

Omfattende søknad

Det omfattende arbeidet med å utarbeide en søknad for arrangementet ble sendt inn før jul. Wing fra Trondheim har ansvar for løypeleggingen og tidtaking, mens Bjugn IL skal stå for selve arrangementet dersom man vinner mesterskapet.

– Vi har et godt opplegg. Spesielt på grunn av Fosenhallen, som er et knutepunkt på alle fasiliteter på ett sted. Multimediaproduksjon og alt annet kan gjøres fra hallen som ligger like ved publikumsområder, sier Aune.

God respons

Aune, som vil være løpsleder om arrangementet kommer til Fosen, sier responsen fra orienteringsforbundet etter befaringen var god.

– Det virket som om forbundet tente på ideen vår bak arrangementet. Det er kjempemessig at de synes planene våre ser bra ut. De virket interesserte i å legge arrangementet hit, men de er på Norgesturne for tiden og skal se på anleggene i de andre søknadene også, sier Aune.

Ønsker Norgeseliten velkommen

I dag er det rundt ti personer som er aktive i orienteringsgruppa, mens det er mellom 80 og 100 som driver med turorientering der man går etter postene Bjugn IL setter ut.

– Vi ble årets turorienterer på arrangørsiden i 2015. Det er mye jobb som legges ned for å sette ut 150 til 200 poster og å ta dem inn igjen. Vi har som mål å få Norgeseliten i orientering hit i terrenget hos oss, sier Aune.

Håpet er at eliten vil være et trekkplaster slik at flere får øynene opp for orientering.

– Turorientering er en litt mer spennende måte å gå tur på. Det passer for alle fra ti til nitti. Det er også en måte å se hele kommunen og også Ørland på. Man oppdager nye turmuligheter, sier Aune.

Typisk trøndersk terreng

Søndagens befaring var også en anledning fra forbundets representant til å se litt på topografien der løypene i et mesterskap ville gå.

– Det er typisk trøndersk terreng med myr og skau om hverandre. Selv eliten skal ha god sjans for å bli slitne her, sier Aune.

I tillegg til turterrenget har klubben også satt ut sykkelposter både i Bjugn og Ørland. Nytt av året skal klubben også sette ut poster ved Hutjønna i Åfjord.

– Terrenget på Ørland passer veldig bra til sykling. vi har et ønske om at alle de som kunne tenke seg å orientere får mulighet til det, sier Aune.

Mulig favoritt

Aune sier det vil ha mye å si for klubben og Bjugn som idrettskommune få tildelt mesterskapet i 2019.

– Det sies vi har et lite favorittstempel til å få mesterskapet, men det gjenstår å se. Uansett er det artig at orienteringsnorge er så imponert over Fosen etter besøket, sier Geir Aune.