Utmerkelser til aktive fosninger

Lokallagsleder Sigbjørn Gilde høstet godord, blomster og en sjekk for arbeidet som han og Åfjord og Roan bondelag la ned i det foregående året.

Fra Åpen Gård på Lauvøya hos Arnhild Saltbones og Odd Arne Sørdahl. 500 var innom i løpet av dagen. Foto: Snorre Berg

Pluss

Åfjord og Roan Bondelag ble ett lokallag i 2016 og de ble nylig kåret til «årets lag» i fylket. De kan se tilbake på et særdeles aktivt år.

– Vi har skåret godt på alle kriterier som skal til for å bli årets lag. I det hele tatt synes det som om faglagene på Fosen gjør det godt for tida, sier leder Sigbjørn Gilde.

De utmerket seg i 2016 blant annet med å ha «Først i tunet»-aktivitet. Tiltaket går ut på å invitere nye og unge bønder til middagsservering. Dette er en av grunnene til at de ble utnevnt til Årets Lokallag 2016 i Sør-Trøndelag Bondelag.

– Jeg har inntrykk av at det finnes nok ungdommer som vil ta over en gård. Problemet er vel heller at det ikke er nok folk som vil selge. Sjøl brukte jeg femten år på å finne meg en gård, sier Gilde.

Bondelederen driver ei samdrift med Broren Brage i Stordalen i Åfjord.

Synlige

Både været og opplegget klaffet maksimalt under Åpen Gård. Foto: Snorre Berg

 

Gode møteplasser for medlemmene, kompetansetiltak, møte med politikere og synlighet i bygda er de viktigste kriteriene som ligger til grunn for å bli utnevnt til Årets Lokallag i Sør-Trøndelag Bondelag. Åfjord Bondelag fikk for øvrig flere gratulasjoner fra folk i bygda etter at det ble kjent at de hadde blitt årets lag. En av dem var ordfører Vibeke Stjern.

– Hun syntes det var stor stas, sier lederen.

Åfjord og Roan Bondelag sto på stand under Utopia Åfjord. Dessuten sørget de for en viktig del av underholdninga ved å stå for en uhøytidelige konkurranse i rundballerulling. De arrangerte Åpen Gård på Lauvøya hos Arnhild Saltbones og Odd Arne Sørdahl. Vertskapet hadde forberedt seg godt, og der var blant annet lagt opp en natursti som gjestene kunne gå. På forhånd var det knyttet en del spenning til hvor mange det var som ville dukke opp. Da det ble gjort opp status i etterkant, regnet de seg fram til at om lag 500 personer hadde vært på besøk. Alt de hadde kjøpt inn av mat og drikke gikk ut i løpet av dagen.

– Vi var også fryktelig heldige med været. Det regnet både dagen før og dagen etter arrangementet. Det kunne ikke blitt bedre, sier Gilde.

I skolen

Foto: Snorre Berg

 

Åfjord Bondelag har en årlig dag for sjetteklassingene i kommunene med fjøsomvisning, natursti og informasjon om landbruket.

– I år skal vi for første gang ha med oss sjetteklassingene fra Roan på gårdsbesøk. Denne gangen er det Humstad Gård som skal ta imot oss, forteller Gilde.

De har god kontakt med lokalpolitikerne. De jobber jevnt og trutt med medlemsmøter, arrangerer bondekafeer og stiller med dyreutstilling på bygdedager. Om det blir noe opptrinn på Åfjord Utopia i år veit han ikke.

– Det er i så fall midt i førsteslåtten, så det kan jeg ikke love, sier han.

Sigbjørn Gilde mottok en gavesjekk, et diplom og blomster på vegne av laget. Åfjordsbonden takker både til resten av lokallagsstyret, fylkesstyret og fylkeskontoret for at alt har gått på skinner i året som gikk.